OverPsychologie lezers (on)bevredigd door online dating
“Ik vermoed dat we anders geen relatie waren begonnen omdat we te anders waren en te weinig klik op basis van alledaags gedrag. Mijn toenmalige partner was zeer gesloten, het appen via Tinder leek te helpen voor haar om contact te leggen. Maar uiteindelijk waren we verbaal te verschillend. Dat was waarschijnlijk bij traditioneel hofmaken eerder duidelijk geworden.”
Over Psychologie lezers tussen 21 en 59 jaar leerden zowel harde als leuke lessen tijdens het online daten. In een periode van 20 jaar daten de Over Psychologie lezers uit onze enquête bij elkaar opgeteld, maar liefst 52 jaar online! Dat is een hoop ervaring.
Veruit de meeste respondenten daten terwijl ze single zijn en daten dankzij seriële monogamie dus op en af. Zij daten via diverse sites zoals; Christian match, Roots dating, Adult match, Nova mora, Happn, Tinder, Paiq, Relatieplanet, Ematching en Parship. Bij elkaar opgeteld – en soms ook individueel – hebben onze lezers “al zo ongeveer alle datingsites gehad”. Zij zochten daar afwisselend naar een avontuur of een leuk contact. Maar de meesten, 66%, zocht toch wel naar hun “partner for life”.
Het online daten zorgde bij alle respondenten soms voor minder goede ervaringen. De helft van de deelnemers merkt een verschil op tussen de persoon die zij online leren kennen, en de persoon die zij in real live leren kennen. Soms lijkt de ander zich doelbewust anders voor te doen door nep-profielen of door vervelende spelletjes. “Leugens, niet opdagers, vreemdgangers, ghosting.” Soms lijkt de ander gewoon een mismatch te zijn. “De illusie tijdens de berichten die niet bleek te kloppen. En steeds een verkeerde match nadat de eerste verliefdheid voorbij was. En die ging snel voorbij.”
Waar de liefde bij sommigen te snel voorbij gaat, stárt die liefde voor anderen veel te snel. “Veel mannen die gelijk willen samenwonen en niet elkaar eerst leren kennen. Mensen lijken haast te hebben.” Het is niet alleen de liefde die soms te snel gaat. Ook de overgang naar seks lijkt voor 10% te groot te zijn. Online daters zoeken afwisselend verschillende doelen online:
- een spannend avontuur
- gewoon leuk contact
- échte liefde waar je knikkende knieën van krijgt
Toch heeft de grootste groep niet zozeer last van te veel en te snel doelen bereiken, maar is er meer last van pijnlijke afwijzingen. “Soms plan je een date en komt iemand niet opdagen. Maar men wil wel ‘geil chatten’ een echte date durft men dan niet.”
Wanneer je elkaar nog niet kent, is de juiste toon soms moeilijk in te schatten. Wat voor de één humor of flirten is, kan er voor de ander over een grens zijn. En soms is de toon het minste probleem, maar is er niet eens sprake van communicatie. “…wel vaak meegemaakt dat mannen afhaken, zonder dat fatsoenlijk aan te geven.” Slechts 1 respondent is zich bewust zelf soms ook de hartenbreker te zijn; “afgewezen worden, afwijzen, eenzaamheid.”
“…het beste om zodra er een klik is, in real life af te spreken.”
Zo is er in 52 jaar ervaring heel wat leed opgelopen. Met deze vervelende ervaringen gingen de Over Psychologie lezers verschillend om. De meesten kwamen tot oplossingen die voor hen werkten. “Het is het beste om niet te lang te mailen of chatten, maar zodra er een soort van klik is, in real life af te spreken.” Ze leerden zichzelf ook aan om grenzen te stellen; “Ben voorzichtig met foto’s want vaak heb je mannen die alleen foto’s verzamelen voor hun eigen plezier.” Of begrensde het online daten: “…toen via andere kanalen aan het daten gegaan, dat voelde een stuk beter.”
Anderen komen tot een verandering in zienswijze. Zo veranderde de kijk op relaties; “Een relatie hebben is het doel ten koste van alles”. Bij 20% veranderde de kijk op de medemens. “Er zit tegenwoordig veel raar spul met verkeerde bedoelingen tussen…” Of zoals een andere respondent meldt: “dat mensen fake zullen zijn..niet doen wat ze zeggen of niet op komen dagen.”
Hierdoor veranderde bij 20% het dategedrag; “Toch wel meerdere keren gekwetst, waardoor ik minder onbevangen een volgend contact in ga.” of de datehouding; “Destijds wellicht een cynisme opgebouwd in de mens in het algemeen.” Tenslotte zorgt die andere kijk op mensen en hun relaties ook de kijk op het daten en “de vluchtigheid ervan”.
- Snel daten is snel ervaren wat er speelt.
- Blijf je verstand gebruiken.
- Mix online daten met offline daten.
- Hoe je kijkt naar daten, liefde en je dates, bepalen je gevoel en gedrag.
Gelukkig meldde 90% naast vervelende ervaringen ook goede ervaringen. Mensen zijn te spreken over de grote vijver met vooral veel verschillende vissen. 30% noemt online daten namelijk minder risicovol, plezierig, duidelijker, veiliger, of een goede manier om “het daten weer op te durven pakken”. Online daten geeft blijkbaar de mogelijkheid tot groei. “Jezelf leren kennen, je grenzen en waarden tot relaties. En ook een idee krijgen van de ‘liefdesmarkt’ en daarbij wat jezelf belangrijk vindt in een partner.”
“Verrassend genoeg de liefde van mijn leven tegen gekomen.”
Zo gaat men van fijne contacten, naar leuke dates. “Toch ook wel leuke contacten opgedaan en mooie mensen leren kennen. Ook een aantal keer een relatie uit ontstaan.” En ontstaat er uit korte relaties soms huidige relaties. “Verrassend genoeg de liefde van mijn leven tegen gekomen.”
Als er een relatie ontstond dan maakt het volgens 66% van onze respondenten uit dat deze relatie begon met een online ontmoeting. Zo is de klik bijvoorbeeld wat lastiger voelen. Hierdoor ontstaat er soms een mismatch “Ik vermoed dat we anders geen relatie waren begonnen omdat we te anders waren en te weinig klik op basis van alledaags gedrag.” Of er ontstaat een illusie “Dat het gebaseerd was op projectie, niet iets echt.”
“Je bent meer op je hoede in het begin.” 20% benoemt een andere start bij online daten ten opzichte van offline daten. “..dat je al best wat informatie van iemand hebt, die je bij een normale ontmoeting niet zou hebben. Veel mannen – en waarschijnlijk ook vrouwen – hebben een eisenlijst die afgevinkt wordt.”
Online daten is mooi en lelijk
Hoewel er dus verschillen worden genoemd, blijkt uit dit onderzoek vooral dat online daten lijkt op gewoon daten. In de zin dat het daten je breekt en streelt. Online en offline, beiden ervaringen kennen mooie en lelijke momenten. En zo worden mensen ook bij online daten soms gewoon teleurgesteld in de liefde. Dat doet pijn.
Gelukkig leren mensen ook van het online daten. Over zichzelf en het fenomeen online daten. Dus wat te doen om tot de 90% te behoren die ook de mooie kanten van online daten ziet? “Gewoon alert zijn en gezond verstand gebruiken.”, dat lijkt een goed advies.
Online daten bestaat in Nederland meer dan 20 jaar. Er is ondertussen al veel onderzoek naar gedaan. Houd je van cijfertjes? Lees dan vooral “11 woorden 64 euro” van Over Psychologie. Houd je van een overzicht van veel verschillende kwalitatieve en kwantitatieve onderzoeken over online daten? Lees dan ook eens “Ineffectief daten” van Over Psychologie.