Over je eigen carrièrepad struikelen

Met flair omgaan met onzekerheden in je werk

“Het loopt gewoon helemaal niet goed met mijn werk. Er is heel veel onduidelijk. Dat maakt mij onzeker. Ik ben toch de kostwinner. Of dat zou ik moeten zijn in ieder geval, maar de laatste tijd faal ik enorm. Ik lig er echt van wakker, dat mag je best weten. Al die tegenslagen op het werk!”

Een grote tegenslag waar ieder mens in zijn leven eens mee te maken krijgt, is een onzekerheid op je werk. Hoe kun je een beetje elegant omgaan met zo’n tegenslag? Precies zoals je dat doet met andere tegenslagen! Door je gedachten en gevoelens te onderzoeken en daarna je gedrag aan te passen. Over Psychologie legt je in dit artikel concreet uit wat te doen als je je werk dreigt te verliezen.

© Jasper M, www.jasperskunst.com

Één grote tegenvaller op het gebied van je werk is het verliézen van werk. Bijvoorbeeld doordat je ontslagen dreigt te worden, zoals dat bij Jacky het geval was. Of doordat je, net als Dara, al lange tijd worstelt om opdrachten te krijgen als ondernemer.

Beiden werkgerelateerde tegenslagen zijn niet mis! In het geval van Jacky en Dara zorgden ze voor slapeloze nachten. Gelukkig leerden beiden ook van de tegenslag. Zo gaat dat nu eenmaal met crisissen. Hieronder lees je ter inspiratie wat hén hielp bij tegenslagen op het werk.

“Probeer het nog eens, Jacky”

Jacky kreeg in 2012 te maken met een reorganisatie. “De roddels en speculaties hingen al een jaar of wat in de lucht. Dat maakte mij en mijn partner toen echt zorgelijk. Ik weet nog wel dat we daardoor ook ruzies kregen thuis.” Na dat jaar werd dan eindelijk gecommuniceerd dat er reorganisaties kwamen. Al met al duurde het nog maanden voor er duidelijkheid kwam. Natuurlijk verloop werd afgewacht, de regelingen voor ontslag onderzocht, nieuwe functies beschreven en sollicitaties gevoerd.

“Ondertussen was ik helemaal spuugzat geworden van het geklaag en calculeren van mijn collega’s. Toen ik daarover ventileerde bij mijn leidinggevende, kreeg ik een spiegel voorgehouden. Want ik was zelf geen haar beter. Ook ik zat lijdzaam te wachten.” Jacky besloot toen om het heft in eigen handen te nemen. “Ik zei tegen mezelf; nú ga ik positief denken.”

Jacky vond in zichzélf de bereidheid om te veranderen. Daarbij gebruikte Jacky hulp van het boek ‘Welke kleur heeft jouw parachute‘. In het eerste hoofdstuk vergrootte Bolles hoop met vier briljante tips die je helpen bij tegenslagen op het werk.

  • Vind ten minste één alternatief
  • Werk aan datgene waar je controle over hebt
  • Zie betekenis en zingeving in je situatie
  • Vind een helpende houding

Telkens wanneer Jacky zichzelf betrapte op irrationele gedachten, aangeleerde hulpeloosheid of gevoelens van onrecht, dan stond Jacky even stil. “‘Probeert u het nog eens’, zei ik dan met een knipoog tegen mezelf. Voor mij werkte die reset.”

We zijn allemaal betrokken bij Dara’s dromen

“Ik ben een eigenwijze pin hoor, het is niet voor niets hè, dat ik niet voor een baas werk”, zo begint Dara te vertellen over de tips voor Over Psychologie lezers. “Maar mijn eerste tip is: geloof geen enkele tip op internet. Al die artikelen op internet, die willen je stiekem wat verkopen. Ondertussen heb ik al heel wat geprobeerd wat anderen me influisterde en dát bracht me niets.” Dara doelt hiermee op marketingtips en netwerktips om klanten aan je te binden. “Daar kreeg ik nul klanten mee. Nul.”

Hielp er dan geen enkele tip voor Dara? “Nou, een tip die me wel is bijgebleven komt uit een boekje ‘De creatiespiraal‘. Dat ging over je dromen delen. Als je eenmaal weet wat je wilt, vertel daar dan over tegen zoveel mogelijk mensen. Want mensen willen je helpen als ze weten hóe ze je kunnen helpen.”

Deze tip waar Knoope in ‘De creatiespiraal‘ over schrijft komt in meer literatuur voor. Bijvoorbeeld in het geestige boek ‘Sterker dan afwijzing‘ van Jiang en in ‘De alchemist‘ van Coelho. Dromen lijken aan mensen te trekken. We hebben met z’n allen dromen. Als de droom van jou uitkomt, dan krijg ik hoop dat míjn droom óók op een dag uitkomt. Daarom is het voor mij inspirerend om mee te werken aan jouw droom. Daar ben ik ook bij betrokken. Zo lijkt zelfs een donutverkoopster te denken wanneer Jiang haar vraagt om binnen een kwartier de vijf Olympische ringen van donutdeeg te maken.

“Vervolgens keek ze me aan en zei met de blik van een Olympische atleet die vastberaden is om goud te winnen: ‘Ik ga zien of het lukt!’ En ze verdween in de keuken. Ik ging zitten en wachtte op mijn bestelling. Gaat ze het echt doen? vroeg ik me af. Ik was gekomen met een bizar verzoek dat op een nee kon rekenen. En nu zat ik hier, stomverbaasd door haar even bizarre ja.”

Laat je inspireren en kies zelf

Terug naar Dara, een ZZP-er die steeds minder opdrachtgevers had en probeerde te overleven. Naast het delen van dromen had Dara nog een tip. “Blijf dicht bij wat je zélf wilt als ZZP-er. Luister soms naar anderen, maar denk gewoon zelf logisch na. Kies uiteindelijk jóuw logische keuze. Zo krijg je geen spijt. Zelfs niet als je jouw bedrijf moet sluiten.”

  • Trek je eigen plan, voordat je voor het karretje van een ander wordt gespannen
  • Laat je inspireren en kies zelf

Concreet kun je bij jezelf blijven door je te focussen op je lichaam. De meest eenvoudige manier is je ademhaling volgen. Uit en in en uit. Om jezelf daarna te groeten. Gewoon zoals je een goede vriend zou groeten “Hé, hoe gaat het met je?”.

Kus een stukje Dara in jezelf wakker

Jacky onderzocht de gedachten en gevoelens over werk en merkte op dat deze negatief waren. Daarom koos Jacky voor reflectie op die gedachten en gevoelens. Om daarna gedachten en gedrag te herschrijven.

Dara heeft als zelfbenoemde eigenwijze pin het talent om goed naar zichzelf te luisteren en zelfstandig keuzes te maken. Daardoor kan Dara heel helder aan anderen over eigen dromen communiceren. Anderen komen daarop in actie, terwijl Dara aan koers blijft. Inspirerend om een stukje Dara in jezelf wakker te kussen.

Er zijn vele andere concrete tips om bij jezelf te blijven. Eerder publiceerde Over Psychologie al geweldige artikelen over bij jezelf blijven. Luister dus vooral nog eens over het effect van een sabbatical. Lees hoe je jezelf blijft wanneer anderen heel veel ruimte in je leven in willen nemen. Stimuleer je eigenheid door zelf na te leren denken als een heuse levenskunstenaar. En vergeet niet in gesprek te blijven met jezelf.

Meer informatie bij tegenslagen op het werk

Ervaar je tegenslagen op het werk? Praat er dan over met mensen in jouw omgeving. Inspirerende mensen zoals Jacky en Dara (de echte namen zijn bekent bij de redactie) leven vast ook in jouw wereld. Je kunt je ook laten inspireren door de informatie uit de boeken die Over Psychologie voor dit artikel gebruikte. En mocht dat alles nog niet voldoende steunend zijn, overweeg dan hulp van een psycholoog of coach.

  • Bolles, R.N.(2013). Welke kleur heeft jouw parachute? Een praktisch handboek voor werkzoekers en carrièreplanners. Amsterdam: Uitgeverij Nieuwezijds.
  • Brok, M. (2018). Denk aan de zin. Uit met de onzin! Made: Relatietherapeut Mirella Brok
  • Coelho, P. (2008). De alchemist. Amsterdam: Singel Uitgevers
  • Dijksterhuis, A. (2022). Inspiratie. Hoe we tot grootse prestaties komen. Amsterdam: Prometheus.
  • Duintjer, M & Visser, M. (2022). Zelfdenkboek. Zelf filosoferen en schrijven over de toekomst. Utrecht: Uitgeverij ten Have.
  • Jiang, J. (2016). Sterker dan afwijzing. Hoe ik mijn angst overwon en onverwoestbaar werd. Utrecht/Antwerpen: Kosmos Uitgevers.
  • Knoope, M. (1998). De creatiespiraal. Natuurlijke weg van wens naar werkelijkheid. Nijmegen: K.I.C.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.