Vertrouw je proces

Jouw leven als lange reeks ervaringen

“Ga je mee verdwalen? Ik weet de weg.” – Loesje

“Life is what happens to you, while you’re busy making other plans.” – John Lennon

Met deze oefening ervaar je wat Loesje en John bedoelen met hun poëtische zinnen. Het komt neer op vertrouwen ervaren in je proces. Je leven is een lange reeks van ervaringen waar je veel van leert. Zelfs als de les nog niet helemaal doordringt, moeilijk is of wanneer je faalt. De kunst te vertrouwen dat er nog vele ervaringen volgen in jouw proces. Uiteindelijk komt een mens écht ergens uit.

Vertrouw je proces

© Mirella Brok

Iets maken, leert je te vertrouwen in je proces

Vertrouw je proces en volg een vast ritueel. Daaruit kunnen inspiratie en kunst ontstaan (Dijksterhuis, 2022). Andersom werkt het ook. Kunstzinnig bezig zijn, helpt je om processen te vertrouwen. Juist ook wanneer het proces, de inspiratie en de kunst helemaal mis gaan (Hoefsloot, 2022).

“Kunstzinnig werken kan meditatie worden. Het vraagt dan wel om afstemming en gewaarzijn! Je maakt contact met dat wat binnen in je leeft en geeft hier kunstzinnig vorm aan. Door ontdekkend en vormend in het werkstuk, in het materiaal bezig te zijn, door eventuele weerstand tegemoet te gaan, ga je spelenderwijs ervaren dat je ook invloed kunt uitoefenen op je werkelijkheid in de “buitenwereld”. Zo heeft meditatief kunstzinnig werken een transferfunctie. Vormen ontstaan tenslotte niet zomaar! De eigen werkelijkheid ontstaat niet zomaar. Daar heb je invloed op.” (Hoefsloot, 2022, p. 36)

Krabbelen terwijl je het proces loslaat

Hierboven lees je hoe Hoefsloot vermoedt dat spelenderwijs ervaren je werkelijkheid beïnvloed. Als je onderstaande oefening aandurft, laat je 5 minuten lang een schetsproces los. Hoe helpt deze krabbel oefening jouw vertrouwen tijdens psychologische ontwikkeling? Ervaar het maar.

  • Wat ervaar je terwijl je blind tekent?
  • Hoe is het voor je om niet te zien waar je vogel naar toe gaat?
  • Wat zie je wanneer je jouw ogen opent en jouw gekrabbel voor het eerst ziet?
  • Hoe was het voor je om de laatste stap met je ogen open te bepalen?
  • Op welke manier beïnvloedde deze oefening jouw vertrouwen in je persoonlijke ontwikkelingsproces?
  • Wil je jouw tekening nu nog verder afmaken? Ga je gang en geniet van je proces.

Vertrouw je proces nog meer

Januari geeft ons nieuw begin. Zo’n nieuwe start gaat gepaard met groeipijn, tegenslagen en leren met vallen en opstaan. Vertrouwen in je proces zorgt ervoor dat je jezelf niet bindstaart op moeizame ervaringen. Één ervaring is niet zoveel als een reeks ervaringen. Jouw leven is een hele lange bochtige bobbelige reeks van ervaringen. Ze speelt zich af in cirkels, patronen, lijnen en seizoenen. Laat je daarom  ondersteunen door de artikelen psychologie en tuinieren. Of kijk naar de onderstaande video. Leer tijdens je ervaringen je emoties te gebruiken als leidraad.

Voor dit artikel zijn onderstaande boeken gebruikt ter inspiratie. Bestel en bekijk ze eens.

  • Dijksterhuis, A. (2022). Inspiratie. Hoe we tot grootse prestaties komen. Amsterdam: Prometheus
  • Hoefsloot, R.F. (2022). Kunstzinnig Dynamisch coachen. Een methodiek om creatief en kunstzinnig te weken aan persoonlijke en professionele ontwikkeling. Breda: De kleine tiki

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.