Jij beslist wat je weghaalt

Onkruid wieden als psychologische metafoor voor kiezen

“Ga anders even de tuin in,” zegt mijn partner goedbedoeld. “Ik wíl de tuin niet in,” mompel ik terwijl ik om hem heen draal in de keuken. Natuurlijk hoor ik ook wel dat ik mok als een klein verveeld kind. ‘Met goede reden!’ herinner ik mezelf. Ik heb mijn dag niet gehad.

Ondertussen is het vijf uur en is mijn humeur er niet beter op geworden. Het humeur is met het uur gegroeid en laat zich sterk als het nu is niet zomaar naar de tuin verdrijven. Toch zit ik een tijdje later op de grond van het tuinpad met een mesje tussen de voegen te porren. In het begin voel ik me somber, uiteindelijk voel ik me opgeruimd.

De lente geeft de mogelijkheid tot een grote schoonmaak in je tuin en je hoofd. Je beslist in deze fase wat je houdt, waar je afscheid van neemt en wat je creëert. Daarvoor zie je hetzelfde plaatje dubbel. Aan de ene kant zie wat er nu is. Anderzijds zie je welke potentie bestaat. Jouw gedachten en gedrag benutten die potentie. Samen met een beetje geluk. Want de natuur is nu eenmaal grillig.

Kiezen wat je laat ontwikkelen

© Beau Dankers

Door je (licht)groene vingers uit je mouwen te steken, leer je belangrijke vaardigheden in de buitenlucht. Kijken, kiezen, uitproberen, geduldig afwachten en soms in de modder ploeteren. Later als je in een andere omgeving dan jouw balkon of tuin deze vaardigheden nodig hebt, kun je er op vertrouwen dat ze getraind zijn. Dus… welke klusjes in je lentetuin of op je lentebalkon beïnvloeden je psyche positief?

Leer kiezen wat je wilt?

  • Bekijk je omgeving terwijl je de hierboven geplaatste podcast beluisterd.
  • Begin met schoonmaken en opruimen van wat je niet meer wilt.
  • Snoei wat teveel is.
  • Denk later nog eens terug aan wat je wél wilt.
  • Verpot en verzorg wat je houdt.
  • Onderzoek of je zelf kunt zaaien of stekken wat je graag eet, drinkt, ruikt of ziet.
  • Ben eigenwijs en wijk af van dit lijstje. Jij beslist immers zelf.
  • Beslis welk onkruid je wiedt en welk onkruid je ontvangt.

Onkruid uit de tuin en jezelf

Brandnetels zijn belangrijk eten voor de rupsen van sommige vlinders. Kamille geeft mooie bloemen. Mos is goed voor de biodiversiteit. Van munt zet je lekkere thee. Biologisch gezien is niets of alles onkruid. Sommige tuinders spreken dan ook liever van ongewenste planten. Hoewel je sommige planten niet zelf plantte in de tuin, kun je genieten van deze cadeautjes die zijn komen aanwaaien. Jij bepaalt wat jij ongewenst of gewenst vindt in je tuin of op je balkon.

Deze kijk geldt ook voor je gevoelens, gedachten en gedrag. Hoewel deze soms onverwacht opkomen, kies jij welke je wortel laat schieten, uit laat lopen of uit laat zaaien. Net zoals in de tuin. Bedenk je tijdens het tuinieren bewust ‘dit kan ik ook doen met mijn gevoel, gedachten, gedrag’. Bijvoorbeeld tijdens de onderstaande lenteklusjes.

  • Het wieden van ongewenste planten.
  • Schoonmaken van terugkerend ongewenste aanslag.
  • Inzaaien van gewenste planten.
  • Wateren van kwetsbare planten.
  • Verplaatsen van planten voor de harmonie van het geheel.
  • Snoeien van uitgebloeide planten.

Oogsten wat je zaait

Natuurlijk kun je jouw tuin en balkon ook instant kopen. Minder arbeid en direct resultaat. Hoeveel doorzettingsvermogen leer je dan, zodat je die vaardigheid later weer kunt inzetten? Welk geduld beoefen je met consumeren? Hoeveel betaalt jouw tuin dan jouw liefdevolle zorg terug? Deze oefening draait niet om een prachtige resultaat. Wel om een leerrijk proces dat voor jouw psyche zorgt. Daag jezelf dus uit en leer meer.

Wat komt er na kiezen?

Na de lente komt de zinderende zomer. Leer meer over de klusjes in je zomertuin of op je zomerbalkon. Dan beïnvloed je jouw psyche positief en word je langzaamaan gewoonweg gelukkiger. Ben je nieuwsgierig wat je tuin of balkon je leert tijdens de zomermaanden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze zomer bericht over een nieuw artikel in deze serie over psychologie en tuinieren. En als je de stap naar een moestuin wilt zetten, laat je dan inspireren door Berries & Thomatoes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.