‘Lusten die elkaar wel?’

Tussen twee stromen. Tussen spiritualiteit en psychotherapie. – Jan Permentier

“Terwijl ik me in het zweet werk voor mijn fietsproef, vraagt hij me waarmee ik bezig ben. ‘Ik schrijf over de mogelijke verbinding tussen spiritualiteit en psychotherapie’, antwoord ik. ‘Oei, lusten die elkaar wel?'” – uit Tussen twee stromen.

Voor Jan Permentier dragen de twee stromingen ‘spiritualiteit’ en ‘psychotherapie’ water naar de zee des ontmoetingen waar de mogelijkheden tot groei te over zijn. Ik was zo bevoorrecht het manuscript van dit boek te mogen lezen toen Jan het bijschaafde. Ondertussen las ik het boek voor een tweede keer. Dat verveelde mij niets. Wat brengt het boek ‘Tussen twee stromen‘?

Tussen spiritualiteit en psychotherapie

© Tussen twee stromen – Tussen spiritualiteit en psychotherapie.

Als zij over spiritualiteit en psychotherapie leest

Terwijl ik wacht op mijn volgende sessie, lees ik in Jans werk ‘Tussen twee stromen‘. Wanneer de bel gaat, laat ik mijn boekenlegger tussen de pagina’s vallen en haast ik mij om de voordeur te openen. Daarop is het de beurt van mijn cliënte om te wachten op mij, terwijl ik ons thee inschenk in de wachtruimte. Wanneer ik terugkom zie ik dat zij in het boek leest.

Onze eerste sessie begint en we leren elkaar kennen tijdens deze intake. Er valt veel te vertellen, want er gebeurde zoveel in haar leven. Bijna op het einde openbaart mijn cliënte het belang van spiritualiteit in haar leven. Spiritualiteit is een grote hulpbron in haar leven. Het redt haar van rampspoed en pijn. “Ik dacht, zij zal vast niet denken dat ik gek ben, als zij dit soort boeken leest”, en ze knikt naar het boekje op tafel.

Daar is Jan het roerend mee eens. Uit ‘Tussen twee stromen‘: “Spiritualiteit kan voor sommige cliënten ook een hulpbron zijn in psychotherapie. Ze kan veiligheid toevoegen als een rustgevend, verdiepende en relativerende dimensie die ook bij het leven hoort.”

Zien wat stroomt

Het boek ‘Tussen twee stromen‘ opende in de relatie tussen mij en deze zojuist ontmoette cliënten de mogelijkheid tot het praten over spiritualiteit. “…er is een voorwaarde aan. Je hebt er ‘oog en oor’ voor nodig. Zoals mijn pc de extensies moet herkennen voordat hij bestanden kan openen, hebben ook wij de gevoeligheid en de spirituele extensie nodig om wat ‘Groter’ is te herkennen, te beluisteren en te verwoorden.”

Tussen twee stromen‘ inspireert tot het zien van verbindingen tussen spiritualiteit en psychotherapie. Het geeft voornamelijk een inkijkje in de overlap en de overeenkomsten tussen deze twee stromen. Jan verhaalt ontmoetingen tussen hem en de ander. Hij duidt ook verhalen uit de bijbel. En steeds wijst hij lezers op de aanwezigheid van spiritualiteit en psychotherapie in de verhalen. Zo traint hij ons oog en oor beiden te herkennen.

Wil je ook je gevoeligheid voor spiritualiteit vergroten? Je bestelt het boek gemakkelijk bij Bol, door op de blauwe link hieronder te klikken.

Tussen spiritualiteit en psychotherapieTussen twee stromen
Tussen spiritualiteit en psychotherapie

Jan Permentier

142 bladzijden

Informatief

Skribis, Graphuis Group

2023

Jan Permentier (1954) volgde tal van mensgerichte opleidingen en spirituele opleidingen. Zoals Maatschappelijk Werk en de contextuele psychotherapeutische opleiding aan Leren over Leven. Hij wekte in het sociaal cultureel vormingswerk, bij bijzondere jeugdzorg, televisie- en radiozenders, en verschillende pastoraten. Samen met zijn Carine, werkt hij in de kleine groepspraktijk A-syst.

BoekenBoeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.