Begrijp je emotie
Als je emotioneel bent, gaat je focus misschien naar de ander. Wat als je de focus op jezelf houdt? Misschien begrijp je jouw emoties dan beter.
Langzaamaan gewoonweg gelukkiger
De vrijwilligers van Over Psychologie nemen twee soorten podcasts voor je op. Allereerst lezen wij bestaande artikelen voor. Bijvoorbeeld oefeningen, ervaringen en inhoudelijke stukken. Zo kun je deze artikelen ook beluisteren als audiofragment. Daarnaast nemen wij ook sommige gesprekken op. Bijvoorbeeld interviews die de basis zijn voor de artikelen van Over Psychologie. Dankzij het terugluisteren word je langzaamaan gewoonweg gelukkiger.
Als je emotioneel bent, gaat je focus misschien naar de ander. Wat als je de focus op jezelf houdt? Misschien begrijp je jouw emoties dan beter.
Ga deze week eens lekker op date met jezelf. Spreek met jezelf af om bij te kletsen met jou en geef jezelf wat aandacht. Met andere woorden praat wat vaker in jezelf. Waarom? Hoe? Dát hoor je in deze podcast van Over Psychologie.
Een gesprek aangaan is een keuze. Bij iedere keuze horen voor- en nadelen. In deze podcast luister je naar vele begrijpelijke redenen om jezelf uit te spreken en de ander uit te nodigen tot een gesprek. Dus waarom zou je het gesprek aangaan? Dat hoor je hier. Om daarna jouw keuze te maken.
Omdat je conflictmijdend bent. Of omdat je niet zo goed bent met woorden. Omdat je genegenheid liever lichamelijk uit. Of omdat je in een gesprek met de ander toch wel verliest. Er zijn vele redenen om niet met anderen te communiceren. In deze podcast staan er 15 centraal.
Het is interessant om te leren hoe anderen wijzer en weerbaarder werden door hun crisis. Je kunt hun ervaring namelijk gebruiken voor jouw eigen psychologische ontwikkeling. Bijvoorbeeld door deze nabootsen in je eigen (toekomstige) crisis.
Naast verschillende inspirerende ervaringen lees en luister je in deze podcast ook hoe psychologische ontwikkeling na crisis optreedt.
Wanneer je emoties observeert, dan ben je vrijer om helpend gedrag te kiezen. Wil je veranderen? Dan kan een onderzoek naar je emoties je helpen. In deze podcast leer je wat het nut is van (complexe) emoties en hoe je helpende emoties herkent. Duik in deze complexe psychologie van de mens.
Rationeler leren denken en jezelf een helend en helpende houding aanmeten. Ook jij kan dat. Met een beetje hulp en herhaling. Raak allereerst geïnspireerd door Bryan. En hoor in de podcast verschillende tips waar je vandaag nog mee kunt beginnen.
Realistische helpende gedachten denken. Dat is knap lastig bij vanzelfsprekende gedachten. En extra moeilijk als je irrationele gedachten ook gelijk hebben! Zo kregen de walging van Brechje tijdens de Coronapandemie een kern van waarheid. Hoewel de Coronapandemie steeds meer onder controle lijkt, is de ervaring van Brechje nog steeds interessant. Vooral als je wilt leren omdenken.
Wanneer we overspoeld worden door emoties en ergens middenin zitten, dan is reflectie soms lastig. Reflecteren gaat vaak makkelijker als we kijken naar een metafoor, een voorbeeld van een ander mens of wanneer we terugkijken naar een jaar geleden. Het is daarom dat Over Psychologie nog eens terug gaat naar de Coronabubbel en somberte die dat opriep. Daar kunnen we júist nu van leren.
De gemenedichter Kuurne schreef dit gedicht Kom-municeren. Het is geïnspireerd op het artikel “Communiceren is flirten” van Over Psychologies relatietherapeut Mirella Brok. Over Psychologie leest je het gedicht voor en voorzag het van een bescheiden video.