Opnieuw stilstaan bij de context voordat je spreekt of zwijgt
Je bent vrij om op ieder moment terug te komen op je keuze om te spreken of zwijgen. Bijvoorbeeld als je merkt dat de timing onhandig is of wanneer de gemoederen te hoog oplopen. Dan kan het pauzeren van je gesprek een goede keuze zijn.
Je kunt jullie gesprek weer beginnen wanneer jij, de ander en de relatie er weer klaar voor zijn. Dat onderzoek je met onderstaande stappen en de gelinkte artikelen:
- Weet wie jij bent om iets uit te spreken
- Herken je eigen verlangens in deze relatie
- Begin als jezelf het dialoog met de ander
Bovenstaande informatie is erg inspirerend als je kiest om iets uit te spreken. Maar wat als je het gesprek dat begon, wilt afbreken? Je mag immers terugkomen op je besluit om iets uit te spreken. Dan is je intentie vast om dit te doen met respect en liefde voor de relatie. Dit artikel inspireert je bij daarbij. In deze blog lees je over de vierde van vijf stappen waar je jouw oprechte keuze om te spreken of zwijgen onderzoekt.
Wanneer pauzeer je een gesprek?
Lindsay Gibson (2022) beschrijft in haar boek ‘Emotioneel onafhankelijk‘ haarfijn wat er volgens haar gebeurd als je een gesprek niet tijdig pauzeert of omgooit. Volgens Gibson verlies je het contact met jezelf wanneer je stopt met luisteren naar jezelf. Hierdoor kan de ander ook stoppen met luisteren naar jou. De verbinding gaat daarmee verloren. Doorgaan met een gesprek kan dan onprettiger aanvoelen dan opnieuw het initiatief te nemen en het gesprek (tijdelijk) te pauzeren. Hoewel dat initiatief tot stoppen óók heel spannend kan voelen. Daarom vind je hieronder tips om dit aan te pakken. Misschien geeft je dat houvast.
© Jasper M, www.jasperskunst.com
Hoe pauzeer je een gesprek?
Een gesprek pauzeren doe je zoals je ook je andere gedachten en gevoelens communiceert. Je merkt op dat je het gesprek niet door wilt zetten en dat vertel je in de ‘ik-vorm’ aan de ander. Wanneer je dat doet kun je weerstand opmerken bij jezelf of de ander. Merk je twijfel op bij jezelf, voordat je jouw gedachten communiceert? Lees dan de alinea hieronder eens door. Merk je dat de reactie van de ander vervelend is? Nee dan stappen één tot en met drie nog eens. Of lees de alinea ‘Het gesprek weer beginnen’ hieronder.
De situatie begrenzen in plaats van bevroren jezelf afschermen
Bevries jij over het algemeen wanneer je jezelf eigenlijk wilt begrenzen? Dan is de ander begrenzen wanneer spanning toeneemt vast een hele uitdaging voor je. Oefen daarom het begrenzen wat vaker als er geen spanning is. Bijvoorbeeld met de oefening uit het boek ‘Hoe heb ik je lief‘ (Weisfelt, 2010, p. 361).
“Doe deze oefening onder begeleiding als een geleide fantasie, of voor jezelf als een meditatie.
- Je bepaalt je eigen ruimte.
- Je neemt je voor je eigen ruimte te beschermen als een ‘heilige ruimte’.
- Je maakt een symbool dat je zal helpen je eigen ruimte te verdedigen.
- Je plaatst dat symbool voor je.
- Je ontvangt van dat symbool ten minste drie ‘verdedigingswetten’ die je met dat symbool zult handhaven.”
Het gesprek weer beginnen
Ben jij heel goed in gesprekken afbreken als jij klaar bent met een gesprek? Dan mag je blij zijn met deze kwaliteit. Goed dat dit je lukt. Lukt het je ook om terug te komen op een gesprek waarmee je klaar bent?
Misschien vind je dat een raar idee, om ergens op terug te komen als jij het los kon laten. Bedenk je dat je in het gesprek met een ander was. Wanneer jij het gesprek afbreekt dan kun je later nog eens checken of de ander eigenlijk al klaar was met het gesprek. Op die manier geef je de ander respectvol ruimte om het gespreksonderwerp en de bijbehorende gedachten en gevoelens ook los te laten.
Weer terug komen bij jezelf
Na een goede afweging om een gesprek te beginnen, komt er ook weer een moment waarop je het gesprek wilt afronden of pauzeren. Het is tijd om het contact met de ander weer af te sluiten. Daarna kom je weer even tot jezelf. Terugkomen bij jezelf na een gesprek is de vijfde en laatste stap in het onderzoek of je wel of niet wil spreken. Met die stap maak je het proces van spreken en zwijgen rond. Meer overwegingen bij deze stap, lees je binnenkort op Over Psychologie.
Meer lezen over het pauzeren van je gesprek?
Mooie gesprekken voeren is soms een hele kunst. Vooral als er complexe emoties voorkomen tijdens het spreken. Misschien dat het daarom zo goed voelt als een mooi gesprek tóch ontstaat. We kunnen soms geluk hebben dankzij een fijne relatie en ondanks onze zeer menselijke gevoelens en gedachten. Hiervoor kan een mens soms wat steun gebruiken.
Daarom publiceerde Over Psychologie eerder al vele artikelen over spreken of zwijgen. Je kunt ook genieten van podcasts hierover. En in de toekomst volgen nog meer artikelen. Mis stap vijf, de laatste stap van dit avontuur niet. Schrijf je daarvoor in op onze nieuwsbrief.
Dit artikel werd geïnspireerd dankzij gedachten en schrijfsels van andere psychologen. Door op de links in dit artikel te klikken kom je vanzelf bij Bol.com zodat je ze gemakkelijk aan kunt schaffen. Zo kun je jezelf nóg meer verdiepen.
- Brok, M.P.W. (2024). Lief, ik heb je (n)iets meer te melden. Hoe we relatieproblemen oplossen. Den Haag/Leuven: Acco Uitgeverij.
- Gibson, L.C., (2022). Emotioneel onafhankelijk. Een praktische gids voor mensen die ongezien zijn opgegroeid. Amsterdam: Boom uitgevers.
- Weisfelt,P., (2010). Hoe heb ik je lief. Over liefde: intimiteit en seksualiteit. Amsterdam: Uitgeverij Nelissen.