Goud delven tussen de modder

Het mooiste uit de put halen. Groeiprinciepes bij tegenslagen in je leven. – Jesse Jacobs

“Het is overigens een misvatting dat je, wanneer je je verdriet hebt toegelaten, daarna ‘genezen’ bent. Verdriet over grote gebeurtenissen kan lang, en soms voor altijd, worden meegedragen in het leven. Het kan ineens op bepaalde momenten weer heel voelbaar zijn, alsof het je toch weer overvalt.”

Jesse Jacobs ontkent de modder van het leven niet in ‘Het mooiste uit de put halen‘. Ze laat je de modder wel zeven zodat je wellicht kleine goudschilfertjes ontdekt. Jacobs zelf is geen vreemde in aanmodderen. In haar boek vertelt ze dan ook openhartig over haar gemodder en haar ontdekkingen. Laat ik haar voorbeeld volgen in deze recensie en mijn recensie schrijven aan de hand van mijn modderboel.

Pijnlijke en verdrietige fases mooi gaan vinden

In mijn leven worstel ik soms met sombere, duistere en energiearme episodes. Laat ik deze momenten kortweg ‘depressies’ noemen (hoewel deze niet zijn vastgesteld door een psycholoog). In deze periodes heb ik moeite met het leven. Dan modder ik voor mijn gevoel maar wat aan. Hoe kan ik deze pijnlijke en verdrietige fases mooi gaan vinden? Jacobs inspireert me met haar Lotus.

© Het mooiste uit de put halen. Groeiprincipes bij tegenslagen in je leven.

De titels van de zes inhoudelijke hoofdstukken van ‘Het mooiste uit de put halen‘, zijn inspirerend genoeg om te laten bezinken. Als je een autodidact bent, kun je daarmee goed vooruit. Houd je van verdieping? dan lees je 25 paragrafen vol met theoretische psychologie over psychologisch goud delven. Ben je een doener? Dan heeft Jacobs voor jou 23 tips en adviezen. Je krijgt ook nog een werkboek mee met uitdagende reflectievragen en opdrachten. Daar kun je een half jaar mee aan de slag. Wat een rijkdom!

Ik voelde me gewaardeerd, terwijl ik mezelf depressief voelde

Met zoveel aanbod, is er voor ieder wat wils. Wat deed het voor mij? Ten eerste leerde ik het belang van het delen met anderen. In mijn depressieve episodes is verbinding maken niet vanzelfsprekend. Ik voel eerder de neiging om mezelf te isoleren.

Toen las ik in ‘Het mooiste uit de put halen‘: “…de opgedane inzichten zijn meestal van minder betekenis wanneer ze niet gedeeld worden in het contact met de ander. De ander kan namelijk op zijn beurt ‘getuige’ zijn, vragen stellen en jou uitdagen om met de opgedane kennis daadwerkelijk iets te doen. Zo kan de ander je helpen om verder in beweging te komen.”

Ik trok de stoute schoenen aan en deelde de worsteling met mijn laatste depressieve episode met studiegenoten. Daarop voelde ik een hand tussen mijn schouderbladen lichtjes op en neer strijken en keek ik in de ogen van een collega. Die erkenning deed me ontspannen en laadde me op. Ik voelde me gewaardeerd, terwijl ik mezelf somber voelde. Dát gebeurt niet zo vaak. Dankzij mijn collega en Jacobs boek wel.

Spirituele voeding maakt mijn depressieve gevoelens draagbaarder

Ten tweede leerde ik dankzij Jacobs te kiezen van de juiste voeding voor mij. Eerder was ik mij niet bewust van de keuzes hierin. Jacobs onderscheid fysieke, mentale, emotionele en spirituele voeding. Ze schrijft daarover: “Welke voeding je op welk moment nodig hebt, is persoonlijk en heeft voor een groot deel ook te maken met de aard van de tegenslag.”

Onbewust koos ik eerder deze herfst voor een kunstzinnige opleiding bij De Kleine Tiki. Deze winter lees ik in ‘Het mooiste uit de put halen‘ over spirituele voeding. Die informatie gaf me meer inzicht. Ik begrijp nu vanuit welke behoefte ik de keuze voor een kunstzinnige opleiding maakte. En hoe deze opleiding mij spiritueel voedt. Die voeding maakt mijn negatieve gevoelens draagbaarder.

Vele brillen waarmee je naar je tegenslag kunt kijken

Het mooiste uit de put halen‘ gaat gelukkig niet over het oplossen van tegenslag. Het inspireert je tot het bekijken van je tegenslag. Jacobs reikt je vele brillen aan waarmee je naar je tegenslag kunt kijken. Na het lezen van dit boek, heb je ervaren welke bril je het beste past en waar je het lekkerste mee ziet. Vanaf daar begint jouw goud delven pas echt! Laat maar fonkelen.

Bekijk je depressieHet mooiste uit de put halen.
Groeiprincipes bij tegenslagen in je leven.

Jesse Jacobs

192 bladzijden

Informatief

Van Duuren Psychologie

2022

Als er iemand iets weet over tegenslag, dan is Jesse Jacobs (1971) het wel. Niet alleen doorleefde zij in haar persoonlijke leven tegenslagen, die ze uiteindelijk wist te omarmen. Jacobs maakte van tegenslag ook nog eens haar werk! Als psycholoog, relatiecoach, bedrijfscoach en teamtrainer inspireert zij mensen om tegenslag in de ogen te kijken. Dankzij ‘Het mooiste uit de put halen‘, kun jij dit thuis zelf ook leren.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.