De Over Psychologie yoga challenge

Sluit je aan bij de Over Psychologie yoga challenge

Een kok kookt thuis niet en de schilder schildert zijn eigen huis nooit. Ik kan daaraan toevoegen; en een relatietherapeut zorgt matig voor de relatie met zichzelf. Want al 15 jaar neem ik mezelf tevergeefs voor om dagelijks te mediteren of yoga te beoefenen. Terwijl ik geloof dat dagelijkse yogaoefeningen mij veerkrachtiger maken, lukt het mij niet om dit gedrag vast te houden. Hoewel ik als relatietherapeut en psycholoog cliënten tot gedragsverandering begeleid, valt het mij als mens tegen om dit thuis voor elkaar te krijgen. Daarom lanceer ik de Over Psychologie yoga challenge.

Gelukkig heeft Over Psychologie 10 jaar geleden een reeks yoga oefeningen uitgebracht. Ik nodig je uit om mee te doen met de yoga challenge van Over Psychologie. Het enige dat je nodig hebt is een yoga matje, een welwillende geest en de yogaoefeningen van Over Psychologie.

 • Start morgen het Over Psychologie YouTube kanaal
 • Bekijk één of meerdere filmpjes over yoga en voer de oefening uit
 • Forceer jezelf niet en ken je eigen grenzen; vandaag is het wat het is
 • Herhaal bovenstaande stappen de komende 21 dagen en laat je ervaringen achter in de reacties

Innerlijke stemmetjes bereiden mij voor tot falen

“Het roer gaat om!”, spreekt mijn innerlijke cheerleader mij moed in. “Je gaat 21 dagen lang, 7 filmpjes van totaal 30 minuten yoga nadoen!”, gebied de opgewekte stem mij verder. En de cheerleader in mij begint met goede moed een planning te maken. Uiteraard ga ik elke dag elke oefening doen! Van “staande vooroverbuig” naar “kop naar knie”, door naar “liggende held” en “liggende vlinder”, verder naar “gebroken kaars”, “ploeg”, om af te sluiten met “lijkhouding”. Ik doe het allemaal. Al klinkt er vanaf de eerste dag ook een Igor stemmetje dat met een lome en lage stem zeker is van mijn ophanden zijnde falen; “dat zal je nooit gaan lukken.”

Het is lastig in te schatten welke van deze twee innerlijke stemmetjes mij uiteindelijk het meeste voorbereid tot gegarandeerd falen. Want dat de challenge mij soms niet gaat lukken, staat voor mij al vast. Zo gaat dat in het leven. Ik probeer dat niet zo erg te vinden. Soms geloof ik dat zelfs.

Hoe zal dit innerlijke dialoog tijdens de yoga challenge verder gaan? En wat voor ervaringen kom ik tegen? Ik hield een journaal bij en ik geef je wekelijks een overzicht.

Mis niets van Over Psychologie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Over Psychologie en ontvang als eerste een mail wanneer een nieuwe blog verschijnt. Dan krijg je ook een melding als het artikel over innerlijke dialoog uit komt. Zo mis je niets van de nieuwe podcast serie. Abonneer je ook op het YouTube kanaal van Overpsychologie.nl om gemakkelijk zelf de yoga challenge te ervaren. Op ons kanaal vind je ook de nieuwe podcast serie.

Yoga uitdaging 2024

2 comments Add yours
 1. Yoga is fijn, vooral yin yoga vind ik.
  Vol goede moed begon ik dit in mijn mindere periode ook thuis te doen, eerst iedere dag, na een paar weken om de dag en nu 1 x per week.
  Het is lastig om gedisciplineerd te zijn en blijven.

  Succes met de challenge en een mooi 2022 toegewenst 🍀

  1. Fijn om te lezen dat je zo geniet van Yin Yoga. Als ik het goed begrijp heeft het je door een lastige periode getrokken. Mooi dat Yoga je helpt.
   Wat herkenbaar dat voornemens versloffen. Wat zijn we toch menselijk samen. Daarom kan ik je steun goed gebruiken. Dank voor je wensen. Jij ook een heel goed 2022 toegewenst, met voldoende geluksmomentjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.