Effectief online daten

Hoe maken mensen online daten effectief?

“De bevolkingsprognose van het CBS voorziet dat er in 2047 (…) bijna 1 op de 4 volwassen inwoners (…) alleenstaand zijn.” (CBS, 2018)

Nederlanders hebben al bijna 25 jaar de mogelijkheid tot online daten, maar het aantal singles groeit. Zo’n 29% vindt online een partner en dus 71% niet. Wat beïnvloed de effectiviteit op online daten wellicht? Als dát antwoord bekend is, dan weten online datende singles met welke kanttekeningen zij rekening kunnen houden. Daar kan de ongelukkige single baat bij hebben.

Online vlees keuren

Eerst maar eens beginnen met de cijfers van de vleeskeuring. Een ineffectief fenomeen waar uiteraard, enkel andere mensen aan meedoen. Want ben je jonger dan 20 jaar dan is de kans groot dat je meer openstaat voor de inhoud van het profiel. Mensen die ouder zijn, keuren jammer genoeg meer op het uiterlijk. Hierdoor krijgt 25% van de vrouwen de helft van alle likes. De overige 75% zal het dus met de overige helft moeten doen. Daardoor treedt er schaarste op. Geen wonder dus dat 37% van de vrouwen met een online datingsprofiel nog niet op date is geweest.

  • Niet te snel oordelen op uiterlijk
  • Elkaar een kans geven
  • Imperfectie hoort bij liefde

Ineffectief en oppervlakkig van de mannen? Oordeel niet te snel vrouwen. Want slechts 15% van de mannen krijgt de helft van alle likes van vrouwen! De vleeskeuring snijdt de mannen veel meer in de vingers. Wellicht doen vrouwen meer aan vleeskeuring dan ze toe willen geven. Maar vrouwen dragen dan wel weer een andere last; de last van onveiligheid.

Gevoel van onveiligheid

15% tot 20% van de vrouwen heeft zich oncomfortabel of zelfs onveilig gevoeld in een gesprek ten opzichte van 10% van de mannen. Waar zou dat gevoel vandaan komen?

Onveiligheid lijkt niet te maken te hebben met hoe vlug singles afspreken. Gemiddeld genomen deelt men volgens onderzoek een maand lang berichten. Dat lijkt lang genoeg om veiligheid enigszins in te kunnen schatten.

Misschien dat de plek van het afspraakje meer invloed heeft op veiligheid. 1/3 spreekt af in de horeca met bijbehorende alcohol, 1/5 wandelt langs het strand, vaart op een boot, of gaat naar de bioscoop met bijbehorende privacy, 1/10 spreekt thuis af. Hoewel onderzoek geen correlatie legt tussen de soort date en het gevoel van veiligheid, zou minder alcohol en meer getuigen positief kunnen werken op een gevoel van veiligheid.

  • Spreek niet te snel af
  • Ontmoet elkaar op een fijne plek
  • Geef jezelf niet meteen bloot

Hoe veiliger een date, hoe effectiever het online daten. Jammer dat onveiligheid eigenlijk al begint vóórdat het koppel elkaar ontmoet. Bijvoorbeeld door te veel prijs te geven op het datingprofiel. Zo gebruikt 25% op het datingprofiel de volledige echte naam en 9% van de singles toont een intieme foto’s van zichzelf op het profiel. Dat beïnvloed mogelijk reacties en daarmee onveiligheid.

Online daten is handel

Als online dater heb je niet enkel te maken met de andere singles, je hebt ook te maken met de sites zelf. De sites die hun diensten willen verkopen en als bedrijf beslissingen maken. De één zijn profiel, is de ander zijn brood.

Slechts 6 Nederlandse datingsites zijn aangesloten bij het Keurmerk Veilig Daten. Door 5 sites worden Cookies geplaatst vóórdat je op OK drukt. En enkel E-Matching heeft een kloppende en volledige privacy verklaring.

Bovendien blijkt uit onderzoek van de NOS en de Consumentenbond dat er sites zijn die gebruikmaken van nepprofielen. Het gaat hierbij over het gebruik van informatie van inactieve leden, en medewerkers van de sites die contact op gang te brengen om gratis leden tot betalende leden te maken. Nepprofielen kunnen ook door de gebruikers worden aangemaakt. Behalve bij Pepper, waar de Consumentenbond nepprofielen niet geplaatst kreeg.

Zo lijkt de online dating wereld wel erg eng en effectiever in geld verdienen, dan in echte liefde vinden. Maar het is niet enkel kommer en kwel. Plezier kan er immers best gevonden worden.

Plezier boven relatie

Het blijkt dat 48% van de online datende singles op een site zit voor vermaak. Net zoals bij het uitgaan en terrasjes pakken gaat het om kijken en bekeken worden. Het overgrote deel van de online ervaringen is dus speels, luchtig en Oudhollands gezellig.

Soms zelfs zo gezellig dat het stout mag worden. Volgens Lexa laat 26% van de Nederlandse singles jonger dan 35 jaar zich wel eens verleiden tot een spannende nacht bij de eerste date. Terwijl 40% de ander er wel van verdenkt “enkel op seks uit te zijn”. Volgens Schuurmans onderzoek hebben online daters met 2,32 medegebruikers seks gehad. Trouwens uit 25% van deze seksuele avontuurtjes komt alsnog een vaste relatie.

  • Heb plezier
  • Probeer eens wat uit
  • Ontwikkel jezelf ook relationeel

Plezier boven relatie past bij de opkomende “Hookup cultuur” die vanuit de VS overwaait. Hierbij gaan jongeren losse seksuele contacten aan. Gemiddeld met 3 verschillende seksuele partners per jaar die met elkaar experimenteren zonder de verwachting van een serieuze relatie. Sterker nog, emotionele relaties worden actief geweerd. De “Hookup levenshouding” zou in staat stellen om individuele ontwikkeling te focussen, zonder relaties en zonder verwachtingen.

Omgaan met verwachtingen

Zonder verwachtingen daten lijkt in Nederland toch niet helemaal haalbaar. 60% van de singles verwacht na een eerste date de volgende dag een bericht van de ander. Die cijfers scheppen een beeld van online daters die op elkaar wachten tot de ander het initiatief neemt. Stil starend naar de telefoon. Elk half uur checken of het geluid wel aan staat. Zo nu en dan opnieuw inloggen op de site, voor het geval het telefoonnummer niet klopt.

  • Neem zelf verantwoordelijkheid en initiatief
  • Laat je ego en onzekerheid je gedrag niet bepalen

Wat als het initiatief niet genomen wordt door de ander, hoe gaat die 60% om met het tekort schieten van de verwachting? Het lijkt alsof hier een kans ligt.

Online daten maakt non-actief

Er lijken grote verschillen tussen online en offline daten. Online daters versturen zeven nieuwe mensen een bericht per week. Terwijl men offline toch wel meer dan één keer per dag iemand aanspreekt, naar iemand lacht of knipoogt. Toch? Online daten lijkt non-actief te maken. Wellicht komt dit door de afstand die het scherm biedt. Veilig, verveeld, onbewust en niet betrokken scannen. Couch potato daten. In de categorie: verstand op nul en zappen maar. Daar komt natuurlijk weinig uit. Het stimuleert ook nog tunnelvisie. In het echte leven geef je de ander waarschijnlijk meer kansen en ben je milder. Want een ontmoeting stopt niet zomaar en herstelt zich sneller.

  • Omarm flirten in de driedimensionale wereld
  • Knipoog eens in het echt

De meeste samenwonende partners ontmoeten elkaar nog steeds via het uitgaan, op vakantie, bij vrienden of op het werk. Vergeet dus niet je neus soms uit de datingapp te halen en kijk om je heen. Spreek minimaal 5 onbekende mensen per dag aan. Lach naar ze. Knipoog eens in het echt. Dat is uiteraard doodeng. Je zou een blauwtje kunnen lopen. Al is die kans in het echt veel kleiner omdat een blauwtje geven net zo doodeng is. En in het echte leven zijn er meer herkansingen. Neem ze dus. Dat maakt flirten naast effectief vooral interessant. Kortom; gebruik offline daten op z’n minst vaker dan online daten. “Durft u dát aan?”

Datende single; “wat heeft u geleerd?”

Over Psychologie heeft – weliswaar online – bovenstaande gegevens verzameld over ineffectief daten. Vleeskeuring, onveiligheid, de economie, tunnelvisie, individualisme, grote verwachtingen, onverschilligheid zijn niet effectief bij daten. Wellicht dat het tegenovergestelde wél voor effectief daten zorgt. Probeer dus openheid, verrast worden en verrassen, zelfverzekerdheid, moeite doen, en relationele vaardigheden.

  • Niet te snel oordelen op uiterlijk en elkaar een kans geven
  • Plezier en veiligheid in balans brengen
  • Je verwachtingen opmerken en je gedrag open houden
  • Flirten in de driedimensionale wereld omarmen

Daten blijft een menselijke aangelegenheid. Dus alle bedrijven en reclame ten spijt; online daten is niet hét antwoord. Een antwoord ligt waarschijnlijk meer in jezelf en in de situatie. Want zelfs met de kennis van Over Psychologie heb je nog steeds een beetje geluk nodig tijdens het daten. En naast geluk ook een match die effectief date. Liefde en leuke ontmoetingen laten zich niet afdwingen. Daar is geduld voor nodig. Desalniettemin zal het plezier vast toenemen als je dicht bij jezelf blijft en een leuke date bent voor je match. Heel veel date plezier en effectiviteit gewenst, aan jullie beiden!

Meer lezen over effectief daten?

Wil je meer lezen over daten? Er is genoeg te vinden over dit onderwerp. Lees bijvoorbeeld één van de honderden boeken hierover. Of raadpleeg hieronder de bronnen die voor dit artikel geraadpleegd zijn. Je kunt jezelf ook trainen in flirten met de inzichtkaarten ‘Denk aan flirten – Uit je hoofd, in contact‘.

https://www.overpsychologie.nl/podcast/tips-voor-effectief-online-daten/

Bronnen

  • Datinginsider.nl (2017) 15% van de mannen krijgt de helft van alle likes. Ontleend op 3-20 via http://www.datinginsider.nl/category/cijfers
  • Dijke, W. van (2020) Singles Valentijnsdag Nog single? Bekijk uit hoeveel vrijgezellen jij kunt kiezen. Ontleend op 3-4-2020 via https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/5022491/single-hoeveel-vrijgezellen-zijn-er-dating
  • Ellen (2018) Hoe vind je offline liefde in een Tindertijdperk? Ontleend op 3-4-2020 via https://www.elle.com/nl/leven-liefde/advice/a570787/opinie-we-zijn-veel-te-lui-geworden-in-de-liefde-online-daten-tinder-happn/
  • gratisdatingtips.nl (2018) Dating statistieken. Ontleend op 1-4-20 via https://www.gratisdatingtips.nl/dating-statistieken/Dating Nederland
  • Haak, M. van den (2017) De Amerikaanse hookup-cultuur volgens promovendus Jitse Schuurmans. Ontleend op 3-4-20 op https://www.socialevraagstukken.nl/interview/interview-met-jitse-schuurmans/
  • Meijer, E & Consumentengids (2019) De valkuilen van online daten: Vissen naar online daten. Ontleend op 1-4-20 via Consumentengids 11 november 2019 datingsites
  • Schuurmans, J. & Volkskrant, de (2017) Een date vinden op tinder kost gemiddeld 38 uur. Ontleend op 3-4-2020 via http://www.datinginsider.nl/category/cijfers
  • Schuurmans, J. & Volkskrant, de (2017) Een op de 5 vrouwen voelt zich wel eens onveilig tijdens date. Ontleend op 3-4-2020 via https://www.volkskrant.nl/mensen/een-op-de-vijf-vrouwen-voelt-zich-wel-eens-onveilig-tijdens-date~b1ad9a58/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.