Vrienden praten over seks – Platonisch III

“Ik denk ook dat het iets is dat ik nu beter kan dan vroeger of zo. Ik kan me voorstellen dat het voor jongere mannen moeilijker is om een vriendschap [met vrouwen, red] te hebben dan voor oudere mannen.”

Karel en Koosje kennen elkaar 15 jaar. Ze ontmoetten elkaar op school en waren kort als geliefden bij elkaar. “Koosje is een ex van een paar weken, dus dat vind ik niet echt een ex.” Ex of niet, Koosje is anno 2014 in ieder geval een echte vriendin. In totaal heeft Karel 6 vrouwelijke vriendinnen. De vriendschap met Koosje is het oudste en gaat het diepste. “Ik heb met Koosje veel gesprekken. Als we bellen, dan kan dat zomaar een uur zijn.” In die gesprekken begrijpen ze elkaar snel. “En humor is wel fijn. Dus wij praten én we kunnen samen bier drinken. Dat is wel belangrijk.”

Dat zijn mooie antwoorden over vriendschap. Gaaf dat het Karel en Koosje is gelukt om er, na een romantische escapade, voor elkaar te zijn. Hoe komt het toch dat het hen lukt en anderen niet? Wat is het geheim tussen deze man en vrouw? Karel: “Als er een seksuele spanning is, dan is er een andere vriendschap.” En is er sprake van seksuele spanning?

“Kan ik daar seks mee hebben, ja of nee?”

We gaan verder in op de seksuele spanning bij vriendschap. Karel is soms zelf bezig met de vraag of hij seksuele spanning voelt. “Toen ik jonger was, was ik sneller bezig, ja nog steeds wel, van; ‘kan ik daar seks mee hebben, ja of nee’.”

Hij vraagt zich ook soms af of de ander seksuele spanning voelt. “Ik heb met Koosje wel vaak, voor mijzelf dat ik wel check of het er is. Dat ik check of zij het nog zou willen. Voor mij voelt dat meer als een soort aandachtsding dat ik het leuk vind als dat zo zou zijn.”

Wil jij mij?

Checken of een vriendin je nog aantrekkelijk vind. Is dat uit onzekerheid, of hoort het er gewoon bij?

“Ik check of het er is, of zij het nog zou willen. Ik heb dat pas wel weer gecheckt, omdat ze nu dan weer een half jaar een vriendje heeft. Als ik het dan vraag, dan is het al snel dat ze zegt, ja Karel we kennen elkaar nu al zolang. Onzin natuurlijk het zou heel goed kunnen.”

Het checken doet Karel niet alleen in crossseksevriendschappen. Ook in de vriendschap met een mannelijke vriend checkt hij soms. “Ik heb ook wel eens gezoend met een homo-vriend. Die was verliefd op mij, twintig jaar geleden. En daar komt ook wel eens seks voorbij. Niet dat we seks hebben, maar we bespreken wel het onderwerp ‘Vind je mij nog aantrekkelijk?”

Illustratie – Jasper Menger

Wat nou als Koosje seksuele spanning voelt, en zij daar werk van wil maken. Wat dan? Dan zou Karel nog steeds niet de koffer in duiken met zijn vriendin. Daar gaat het checken volgens hem niet om. Het gaat meer over aandacht en over onzekerheid. “Een eigen onzekerheid, dat je een beetje zit te zoeken van waarom iemand met me om wil gaan. Zo van stel je voor dat ze toch iets van me zou willen.”

Volgens Karel horen seksualiteit en vriendschap bij het leven en bij elkaar

Volgens Karel zijn de meeste mannen nieuwsgierig hoe de seks met iemand zou zijn. “En met Koosje heb ik dat al eens uitgeprobeerd, even plat gezegd, dus dat hoeft niet meer voor mij.” Bij een andere vriendin, waarmee Karel geen seksueel verleden deelt, sluit Karel seks niet per se uit. Dat valt anderen ook op; “Dat een ander ook denkt te zien bij mij en Marga dat we ‘een beetje om elkaar heen draaien’.” De vriendschap met Marga is diep, maar gaat minder diep dan de vriendschap met Koosje. “Ik heb met Marga geen seks gehad, ik heb ook niet gezoend. Ik sluit het niet uit. Maar ik zoek het ook niet op. Het is een vriendschap met een seksuele lading, affectie en aanraking.”

Gaat het bij een crossseksvriendschap specifiek over seks? Eerder zei Karel “Als er een seksuele spanning is, dan is er een andere vriendschap.” Na ons gesprek komt hij daar een beetje op terug. “Seksualiteit is een onderdeel van het leven en daar zit ook die vriendschap bij.” Volgens Karel horen seksualiteit en vriendschap bij het leven en bij elkaar. Daar hoort voor Karel praten over seksualiteit in het algemeen en specifiek checken van de seksuele spanning in de vriendschap dus ook bij. “Als ik het nu zo bekijk; seks is een onderdeel dat er bij hoort, en dat wordt tijdens de vriendschap besproken. Punt.”

Dit artikel is de (voorlopig) laatste aflevering in de serie ‘platonische vriendschappen’. Wil je de eerdere artikelen lezen uit deze serie van Over Psychologie? Kijk dan eens naar ‘Vrienden hebben geen seks‘ en ‘Vrienden ontkennen seks‘ en ‘Platonische vriendschap‘.

De naam van de geïnterviewde en van de genoemde personen zijn gefingeerd vanwege privacyredenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.