Nadenken, niet piekeren

Je hart volgen, je hoofd gebruiken – Henk Hermans

“Het is niet vreemd als je partner een stressbron voor je is… Natuurlijk heeft je partner een aandeel in je stress, maar de werkelijke oorzaak ervan kun je beter in jezelf zoeken, namelijk in de wijze waarop jij het gedrag van je partner waarneemt en waarop jij daarover denkt. De meeste relatiestress wordt door jezelf veroorzaakt.”

Is dat even fijn! Een ander veranderen is namelijk veel moeilijker dan jezelf onder de loop te nemen. Met dit boek daagt Hermans je uit. Allereerst door nieuwe gedachten en inzichten met je te delen. Daarnaast door je intrigerende vragen te stellen. Hermans sluit de uitdaging af door je 13 liefdesvaardigheden aan te leren. Deze specialist in cognitieve therapie daagt je niet uit voor zijn eigen plezier. Hij wil met zijn boek een fantastische geliefde van je te maken. ‘Je hart volgen, je hoofd gebruiken’ is een psychologische variant van de Kamasutra.

Je hart volgen, je hoofd gebruikenHet sleutelwoord in het boek is evenwicht. Ten eerste schrijft Hermans over de balans tussen gezond kritisch en realistisch zoeken naar een nieuwe partner. Als tweede tussen romantische gedachten die je liefdesleven glans geven en het bewustzijn dat liefde blind maakt. Tenslotte lees je over het evenwicht tussen je eigen verantwoordelijkheid in liefdesproblemen en de verantwoordelijkheid van de ander.

© Je hart volgen, je hoofd gebruiken

…dat je die onzekerheid wel kunt verdragen.

Is Hermans de nieuwe lovegoeroe die al je problemen oplost met een simpele liefdesmantra? Gelukkig niet. Hermans beschrijft eerlijk en realistische wat kán helpen in je liefdesleven.

Je leert bijvoorbeeld allereerst om je irrationele gedachten te vervangen met rationele gedachten. “Dat idee kun je krachtig ter discussie stellen door jezelf erop te wijzen dat je het spannend of lastig vindt om met die onzekerheid om te gaan, maar dat je die onzekerheid wel kunt verdragen.”

Als tweede leer je over de liefdestheorie van Sternberg. Je leest dat ultieme liefde bestaat uit de elementen passie, intimiteit en commitment. Hermans schenkt een prachtig vormgegeven grafische tekening van Sternbersgs liefdestheorie. Daarnaast vindt je ook praktische oefeningen om de drie elementen in je relatie te vergroten. Bijvoorbeeld door jullie commitment te vergroten. “Je liefdesrelatie wint aan positieve spanning wanneer je samen met je partner iets nastreeft wat verder gaat dan jullie afzonderlijke levens; iets dat jullie verbindt en jullie leven tot een samenleven maakt.”

Een psychologische variant van de Kamasutra

Je hart volgen, je hoofd gebruiken geeft een realistische kijk op liefde. Het zelfhulpboek is vlot te lezen en heeft een nuchtere schrijfstijl. Psychologische theorieën en cognitieve behandelmethode worden moeiteloos toegepast in het alledaagse thema liefde. Het boek is niet geschreven voor mensen die op zoek zijn naar een snelle oplossing. Ben je verstandig en gepassioneerd? En wil je liefde ervaren? Lees dan dit boek. Voer vooral de oefeningen uit die je aanspreken.

150 bladzijdes

Zelfhulpboek

Uitgeverij Boom, 2012

Henk Hermans is een ervaren cognitieve psycholoog. Hij zet Rationeel Emotieve Therapie in op verschillende vlakken. Ook op het vlak van de liefde. Als psycholoog geeft hij individuele sessies, doceert hij aan het Rino en geeft hij trainingen aan het bedrijfsleven.

BoekenBoeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.