Scheppen en repareren in je tuin en je leven
“Dat moet je niet weggooien,” zegt mijn vader gebiedende wijs. In mijn hoofd vertaal ik de persoonsvorm en de ontkenning. ‘Dat kun je hergebruiken’, hoor ik daardoor. We staan op het balkon van mijn praktijkruimte terwijl ik het gammele bankje opnieuw heen en weer duw. Zo laat ik zien hoeveel speling er zit op het meubel. Met de beste wil van de wereld kan ik mijn cliënten daar niet meer op laten zitten. Dat zou een fout zijn die ik niet kan maken.
“Deze lat is bij de schroef doorgerot,” wijs ik aan. Daardoor kan de lat niet meer vastgezet worden. Het geldt voor meer latten en een poot. Dit tastte de stevigheid van het bankje aan, waardoor het nu wiebelt op de terrastegels. “Ik kan natuurlijk nieuw hout kopen,” oppert mijn vader. “Het kleurverschil kan ik verven of oliën,” vul ik aan. Al zal het nooit meer worden zoals het was. Want als ik zelf ga repareren, zal ik zeker fouten maken.
Welke klusjes doe je herfsttuin of op je herfstbalkon? Dat zijn klusjes die je tuin en jou verbeteren. Tuinieren beïnvloedt je psyche. Door in je tuin letterlijk te herstellen wat er kapot is en te zorgen voor wat kwetsbaar is, train je deze vaardigheden ook voor andere omstandigheden. Dat maakt jou en de natuur beter. Ondanks de fouten die je onherroepelijk zult maken.
© Victor Hoogstad
Wat zijn de klusjes in je herfsttuin of op je herfstbalkon die je psyche positief beïnvloeden? Eigenlijk is het simpel. Je kijkt goed rond in je tuin en/of balkon. Van onder tot boven scan je jouw paradijsje en zoek je naar de levenloze gebruiksvoorwerpen die hun beste tijd hebben gehad. Doordat ze je goed dienden de afgelopen seizoen. Nu hebben ze jóu nodig en mag je zorgzaamheid teruggeven.
Een beetje extra zorgzame aandacht
- Maak een mezenhuisje of haal het oude nestje eruit en verf het dak bij.
- Schuur en verf je (houten) tuinmeubels.
- Slijp en olie je gereedschap.
- Was en herstel de kussens, tarp en hangmat.
- Hark gevallen bladeren van je gras en leg ze in je perkjes en in je potten.
- Creëer schuilplaatsen voor overwinterende dieren.
Handwerk betekent fouten maken
Wat maakt een houten vloer mooier dan een laminaatvloer? Waardoor is handbeschilderd porselein interessanter dan servies dat gespoten is in de fabriek? Wat geeft een voorwerp karakter? Handgemaakt betekent uniek. Het betekent ook; vol met foutjes. Zodra je iets zelf maakt, word je geconfronteerd door leercurves, menselijkheid en dus imperfectie.
Nog iets waar je mee te maken krijgt bij zelf repareren of opknappen is de tijdelijkheid van je arbeid. Sommige tuinmeubels olie je ieder jaar weer. Een dakje van een vogelhuisje vervang je vaker dan de muren. Blootgesteld aan de elementen gaat verval nog sneller dan binnen.
Jouw tijd en aandacht leveren dus imperfectie en verval op. Wanneer je dat beseft en tóch investeert in herstellen, dan investeer je in jouw persoonlijke groei.
- Je traint je doorzettingsvermogen.
- Jouw vakmanschap ontwikkelt zich.
- Je ontwikkelt het verdragen van het onvermijdelijke.
- Jouw perspectief over wat oud en kapot is, verandert.
Opknappen en bijschaven wat geleden heeft
Niets menselijks zal je vreemd zijn. Ook jij bent niet meer gloedje nieuw. Sowieso kwam je niet van de fabrieksband afgerold. Dus jij zal ook imperfecties hebben. De kans is groot dat je soms ook wat te lijden hebt gehad. Wat je leerde van herstelwerkzaamheden in je tuin, mag je ook toepassen op je eigen psyche. Geef jezelf aandacht, zorg voor jezelf en knap jezelf op. Ben mild dat de tand des tijds ook vat op jou heeft. Raak niet gefrustreerd als je achtereenvolgens hetzelfde moet herstellen wegens gebruikerssporen. Het hoort erbij. Je kunt veel maken.
Wat komt er na fouten maken?
Na de herfst volgt de winter. Ben je nieuwsgierig wat je tuin of balkon je leert in dat seizoen? Leer meer over de klusjes in je wintertuin of op je winterbalkon. Dan beïnvloed je jouw psyche positief en word je langzaamaan gewoonweg gelukkiger. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze winter bericht over een nieuw artikel in deze serie over psychologie en tuinieren.
Coby maakt fouten
In het boek “Lief, ik heb je (n)iets meer te melden” volg je 208 pagina’s lang hoofdpersonage Coby van Straaten. Je leest mee over haar relatie met haar Casper. In hun relatie stuntelen Coby en Casper heel wat af. Wil je meer weten over de fouten die zij maken en – veel belangrijker – wat zij doen ná die fouten? Lees dan dit boek dat je gemakkelijk besteld via Bol.