Stilstaan bij jezelf voordat je spreekt of zwijgt
“Wie Gij zegt, heeft niet een Iets als object voor ogen. … Waar echter Gij gezegd wordt, is geen Iets. Gij heeft geen grens. Wie Gij zegt, heeft geen Iets, heeft niets. Maar die staat in relatie.” (Buber, 1959).
Voel je jezelf geconfronteerd met een lastige situatie in een relatie? En twijfel je of je het gesprek wel of niet aan wilt gaan? Sta dan eerst eens rustig stil bij jezelf in deze context voordat je besluit of je wilt spreken of zwijgen.
Probeer iets nieuws uit: stilstaan
Door stil te staan vermijd je jouw automatische gedrag. Hierdoor kun je iets nieuws uitproberen. Misschien is dat gepaster. Uiteraard kun je alsnóg kiezen voor je automatische gedrag. Je keuze is na stilstaan vrijer. Die vrijheid brengt je dichterbij jezelf en geeft je overzicht over de context. De kans op een goed gesprek en een fijnere relatie kan daarmee toenemen.
© Jasper M, www.jasperskunst.com
Eerder publiceerde Over Psychologie twee artikelen met ieder 15 redenen om te spreken of te zwijgen. Deze artikelen zijn sinds kort ook als podcast te beluisteren. Ze waren kort door de bocht en behoorlijk dualistisch. Hierdoor prikten ze een beetje.
Nu is het tijd voor inspiratie tot verandering. Hoe inspireren psychologie en filosofie jou tot stilstaan bij relatieproblemen voordat je er een gesprek over aangaat of afslaat? De weg bestaat uit vijf stappen.
- Kom tot jezelf
- Overzie je eigen verlangens binnen de relatie
- Begin het dialoog via jezelf met de ander
- Of parkeer het dialoog
- En ontmoet jezelf weer
Kom tot jezelf, zodat je tot een ander kunt komen
Over Psychologie deelt in 2023 per stap een artikel. Dit eerste artikel inspireert je tot het stilstaan bij jezelf ter voorbereiding om contact te maken met verlangens over gesprekken binnen relaties. Voordat je een lastig gesprek aangaat met een ander, kun je eerst het gesprek aangaan met jezelf. Mindfulness en heartfulness kunnen je daarbij helpen.
Met ‘Compassie in je leven‘ oefen je jouw compassie, mildheid en vergeving te schenken. Zowel naar jezelf als naar anderen. In dit boek beginnen de schrijvers ook met liefdevolle zelfzorg naar jezelf. Wanneer je stil wilt staan bij jezelf, begin dan als eerste met letterlijk stilhouden. Ga dus zitten, liggen of staan. Spreek niet, maar adem alleen. Denk alle gedachten die langskomen, zonder ze te bestuderen. Voel alle gevoelens die langskomen, zonder ze te veroordelen. Ben gewoon in stilte bij jezelf en concentreer je op je ademhaling. Als je ontspannen genoeg bent, vraag jezelf dan; wat wens ik mezelf nu toe?
Speel in een zee van emoties
In ‘Kalmte – 50 Mindfulness oefeningen om te ontstressen en tot rust te komen‘ vind je negen oefeningen om je relaties te kalmeren. Deze kun je ook toepassen wanneer je teleurgesteld bent in je relaties. Vooral oefening 42 ‘Golven van emotie‘ is erg helpend om eerst bij je eigen emoties stil te staan. In deze visualisatie oefening loop je door het warme water van de zee die steeds onstuimiger wordt. De oefening nodigt je uit om te spelen met kleine golven en je kort mee te laten voeren met grote golven. Zelfs grote golven laten je uiteindelijk weer los.
Probeer deze oefening een paar keer uit zodat je vertrouwen krijgt in het voorbijtrekken van je emoties. Hierdoor hoef je minder bang te zijn voor je emoties. Daarna kun je de oefening nog een paar keer doen terwijl je onderzoekt welke emotiegolf je overspoeld.
Wie ben jij om te spreken? Jij bent Gij
Buber onderzoekt in ‘Ik en gij‘ een belangrijk verschil over mensbeelden. Een mens kan naar een ander mens kijken als een gebruiksvoorwerp die je behoeften vervult. Buber noemt dat mensbeeld “Het”. Mensen kunnen ook naar elkaar kijken als levende en spirituele wezens. Iemand waarmee je contact kunt maken en een relatie mee aan kunt gaan. Dat mensbeeld noemt Buber “Gij”.
Interessant zijn ook de vervolggedachten van Buber. Allereerst stelt hij dat het mensbeeld dat je op een willekeurig moment kiest, je ook op jezelf plakt. Hij stelt dus dat een relatie Het-Het of Gij-Gij is.
Daarnaast stelt Buber ook dat mensbeelden elkaar uitdagen. Een Gij beeld nodigt een Gij reactie op. Daarom moedigen we je in dit artikel aan om het mensbeeld Gij te kiezen. In de eerste instantie voor jezelf, opdat de ander volgt. Want dat is een grondbeginsel voor een oprecht dialoog. Hoe je als een Gij je verlangens ervaart, dat lees je later in 2023 in het artikel: ‘Wat verlang ik naar Gij‘.
Verdiep je in de kunst van stilstaan
Wij mensen kunnen een leven lang leren over communicatie met elkaar. Elkaar proberen te begrijpen en met elkaar verbinden, dat gaat met vallen en opstaan. Gelukkig is er door al dat gestuntel van ons veel geschreven over verbinden. In de toekomst volgen nog meer artikelen. Mis de overige delen van deze reeks niet en schrijf je daarvoor in op onze nieuwsbrief.
Dit artikel kwam tot stand dankzij gedachten en schrijfsels van andere psychologen, kunstenaars en filosofen. Wil je jezelf nog meer verdiepen? Lees dan één van onderstaande boeken. Door op de links in dit artikel te klikken kom je vanzelf bij Bol.com zodat je ze gemakkelijk aan kunt schaffen.
- Buber, M. (1959). Ik en gij. Utrecht: Erven J. Bijleveld
- Koster, F. en Brink, E. van den (2015). Compassie in je leven. Amsterdam: Boom Hulpboek
- Unger, A.K, dr.(2018). Kalmte – 50 Mindfulness oefeningen om te ontstressen en tot rust te komen. Kerkdriel: Librero.