Ontwikkel je empathisch vermogen

Empathie loont! De kracht van liefde en wil – Paula van Cuilenburg

“Spreek het woord ‘empathie’ een aantal malen hardop uit. Overdenk de kwaliteit ‘empathie’. Wat komt er allemaal bij je boven? Misschien wil je er eerst nog wat over lezen voor je met de meditatie verder gaat?” Uit één van de meditatieoefeningen van ‘Empathie loont!’ Paula van Cuilenburg.

Van Cuilenburg laat je tijdens het lezen van ‘Empathie loont!’ mijmeren over allerlei lagen van empathie. Er is in deel 1 aandacht voor empathie voor jezelf. Deel 2 focust zich op empathie voor één ander en deel 3 op empathie voor vele anderen. Lees hoe empathie zich fysiek, psychologisch en in gedrag ontwikkelt. Wanneer je genoeg gemijmerd en gelezen hebt, reikt Van Cuilenburg je oefeningen aan. Die oefeningen zijn de juweeltjes in dit boek. Wat brengen deze oefeningen jou als lezer?

je empathisch vermogen trainen

© Empathie loont! De kracht van liefde en wil

Oefen je empathisch vermogen

“De Waal (2009) ziet empathie gelaagd als een Russisch poppetje. Ga bij jezelf eens na hoe ‘jouw Russisch poppetje’ eruit zou kunnen zien. Met andere woorden: reflecteer welke empathielagen je bij jezelf herkent. Bedenk bij elke laag een voorbeeld uit je dagelijks leven, waarin empathie van jou jegens de ander een rol speelde.”

Bij de meeste oefeningen beantwoord je reflectievragen voor jezelf. Nadenken of schrijven over een goede vraag kan enorm inspirerend zijn en een eerste stap naar verandering teweeg brengen. Die inspiratie kun je naar beeld vertalen. Van Cuilenburg nodigt je uit tot stilstaan en tot verbeelden. Zo groeit je empathisch vermogen.

“Ga na hoe ‘een empathisch huis’ eruit zou kunnen zien, een huis waar het voor iedereen goed toeven is. Welke kwaliteiten zijn er nodig om dat huis te bouwen? Wat is jouw kwaliteit in dat verband? Hoe welkom is het huis voor mensen van allerlei pluimage? Is de deur van het huis open of gesloten, of half open? Trek je een grens?”

Het menselijk bestaan bevestigen

Dankzij de oefeningen die Van Cuilenburg je aanreikt, ontwikkel je jouw empathisch vermogen verder. Dat doe je voor jezelf, één ander en vele anderen. De oefeningen zijn zo geschreven dat ieder mens ongeacht het huidige niveau van empathie zich verder in empathie kan ontwikkelen. En dat is mooi, omdat empathie volgens Van Cuilenburg het menselijk bestaan bevestigd en daarmee zelfvertrouwen, zelfbeeld en veiligheid.

je empathisch vermogen ontwikkelenEmpathie loont! De kracht van liefde en wil

Paula van Cuilenburg

125 bladzijden

Informatief

De Toorts

2013

Drs. J.M. Paula van Cuilenburg is psychosynthese therapeut, meditatietrainer en schrijfster. Naast  Empathie loont! schreef zij ‘De stille plek in jezelf‘. In beiden boeken zijn de kracht van liefde, wil en meditatie vertegenwoordigd. Van Cuilenburg inspireert je graag tot ontwikkeling van liefde en je wil met meditatie, zodat je vrijer kunt leven. Uit dit boek blijkt dat ze als meditatietrainer haar vak verstaat.

Bronvermelding

Tijdens het schrijven van deze recensie is uiteraard gebruik gemaakt van informatie uit het boek ‘Empathie loont!’ van Paula van Cuilenberg. Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Klik dan op één van de links in dit artikel om het aan te schaffen bij Bol.

Paula van Cuilenberg vermeld in haar boek ook werk van Frans de Waal. Je leest dat ook in één van de citaten in deze recensie. Hieronder de bronvermelding naar het boek van De Waal.

Waal, F. de, (2009). Een tijd voor empathie. Utrecht: Uitgeverij Contact

BoekenBoeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.