Seksuoloog komt als zichzelf

Kom als jezelf – Emily Nagoski

“Stel: je bent een mannelijke laboratoriumrat. Je moeder brengt je groot met alles wat een jonge rat nodig heeft, normaal en gezond. Naast die normale, gezonde ontwikkeling, word je door de onderzoekers getraind om de geur van citroenen te associëren met seksuele activiteit. Normaal gesproken betekenen citroenen net zoveel voor seksualiteit bij ratten als voor seksualiteit bij mensen: niets. Maar je bent getraind om citroenen en seks aan elkaar te koppelen in je brein.”

Emily Nagoski weet zéker dat ons een verkeerd verhaal op de mouw is gespeld over vrouwelijke seksualiteit. Dat ruikt naar citroen. Daarom stelt zij zich als doel om het wetenschappelijke verhaal over seksualiteit op de júiste manier uit te leggen. Ze laat haar zelfverzekerde en vrolijke stem horen over vrouwenlijven, vrouwenlevens en vrijen. Het is oprecht een persoonlijk geluid dat Nagoski maakt. Hoe toont Emily Nagoski zichzelf als seksuoloog in haar boek aan de lezeres?

Een seksuoloog die zichzelf is

© Kom als jezelf

Wáárover Nagoski schrijft, is belangrijk. Deze kennis over lichamelijke en psychologische verwerking van seksuele prikkels verandert je blik op seksualiteit. Wát Nagoski en hóe ze erover schrijft is fantastisch! Zo legt de seksuoloog een ander zwaartepunt in de wetenschappelijke onderzoeken over vrouwelijke seksualiteit en bijvoorbeeld discordantie (wat betekent dat je lijf opwinding anders beleefd dan je psyche). Ze legt in verschillende hoofdstukken uitgebreid uit dat lubricatie niet altijd gelijkstaat aan lust of genot.

Ook vrouwelijke seksualiteit wordt gevormd door
genitaliën, brein, lichaam, psyche, relatie, context
en nog veel meer

“Ter illustratie: stel je voor dat een brein en een vagina twee vriendinnen zijn die samen op vakantie zijn en over straat slenteren terwijl ze proberen te bedenken waar ze zullen gaan eten. De genitaliën zien elk restaurant waar ze langslopen, … en zeggen: ‘Dit is een restaurant. We zouden hier kunnen eten.’ Ze hebben geen sterke mening, ze zijn gewoon goed in het detecteren van restaurants. … De genitaliën zouden zelfs een dierenwinkel in het oog kunnen krijgen en zeggen: ‘Waarschijnlijk hebben ze daar wel dierenvoeding’ waarop het brein met haar ogen rolt en doorloopt.”

Nagoski leert je dat seksualiteit wordt gevormd door genitaliën, brein, lichaam, psyche, relatie, context en nog veel meer. Daarom interpreteert de seksuoloog niet enkel wetenschappelijke onderzoeken over seks, maar bijvoorbeeld ook over stress en hersenen. De informatie in al deze onderzoeken verbindt ze met elkaar. Hierdoor krijg je een completer beeld over de normale seksualiteit van vrouwen in z’n algemeen en van jou in het bijzonder. “Wat nou als seksuele lust en emoties en relaties bij vrouwen net zo onjuist worden afgeschilderd in de media als het vrouwelijk lichaam wordt afgeschilderd?”

Voor succes van langdurige verandering
zit je goed bij Nagoski

Er zijn verschillende onderzoeken naar de werking van psychotherapie. Wíe psychotherapie geeft blijkt erg van belang te zijn voor het succes van langdurige verandering. Volgens mij zijn er geen onderzoeken gedaan naar het succes van psychologische boeken. Toch vermoed ik dat het heel veel uitmaakt wíe het boek schrijft en hoe het boek geschreven is. Volgens mij zit je goed bij ‘Kom als jezelf‘ omdat Nagoski dicht bij zichzelf blijft. Als docent, seksuoloog, maar vooral als Emily. En als er één eigenschap is die haar Emily Nagoski maakt, is het haar originaliteit.

Nagoski legt zelfs de meest klinische wetenschappelijk onderzoeken over seksualiteit uit met goed doordachte waterdichte gepaste en originele beelden. Zo plaats je jezelf in de schoenen van een onderzoeker, beleef je een eerste sekservaring als een laboratorium rat, zoek je restaurants in Spanje en ben je een zwerm vogels. Zo opgesomd in deze recensie slaan deze metaforen natuurlijk helemaal nergens op. Maar dankzij de beeldende schrijfstijl en timing van Nagoski wérken de metaforen.

“Uiteindelijk is de ‘jij’ die zich er actief bewust van is een ‘zelf’ te zijn een individu dat zich onderscheidt van andere individuen, een samengesteld zelf, een hologram dat is opgebouwd uit deze meervoudige motivationele en cognitieve processen die allemaal in wisselwerking staan met de omgeving en met elkaar, in een lawaaiige, rommelige krachtmeting. … een collectief van verlangens. Een zwerm. … En als je brein een zwerm is, dan is een orgasme een bestemming waar de zwerm naartoe kan vliegen…”

Beeldende schrijfstijl, timing, charme en vermaak

Niet iedere vakidioot kan anderen het vak uitleggen. Hiervoor zijn allereerst eerder genoemde interpretatie en origineel aaneenrijgen van onderzoek nodig. De derde voorwaarde is het opvoeren van de tot de lezer verbeelding sprekende voorbeelden. Als laatste en niet ten minste is er een charme nodig die de lezer vermaakt. Een beroepsverteller die je op de juiste momenten kietelt én in andere momenten oprecht meeleeft. Zodat het voelt als een goede vriendin die bij je aansluit. Nagoski slaagt ook in deze laatste uitdaging.

Bijvoorbeeld door de spanning die Nagoski opbouwt met verschillende cliffhangers. Maar vooral met haar humor. Humor op papier slaat zo vaak de plank mis. Vaak is het best te herkennen waar de schrijver een grapje bedoelde, maar lacht de lezer niet mee. Zo niet in het geval van Nagoski. Meermaals denk ik na het lezen van haar grap ‘O! Da’s een goeie Emily!’

Nagoski en háár uitleg over wetenschappelijk onderzoek
naar vrouwelijke seksualiteit

De wetenschappelijke onderzoeken, theorieën en psychologische methodieken die Nagoski inspireren, zijn dezelfde bronnen die Ingeborg Timmerman gebruikt voor haar boek ‘Zin in seks‘. Dezelfde informatie, door twee totaal verschillende vrouwen bestudeerd, levert andere inspiratie op voor ons lezers.

Ontmoet Emily Nagoski en háár uitleg over de wetenschappelijke onderzoeken naar vrouwelijke seksualiteit. Lees hoe zij een andere focus legt wanneer vaginavocht en psychologische opwinding verschillen. Of hoe koppels volgens haar beter om kunnen gaan met stress die de lust ontneemt. Beleef een ahá ervaring dankzij de vele originele metaforen. Sta toe dat Nagoski je interesse en nieuwsgierigheid opvoert met cliffhangers. Lach vooral om de eigenzinnige humor van deze zelfbenoemde nerdy seksuoloog. Want seksuologie heeft baat bij een speelse knipoog. Kortom bekijk jouw seksualiteit door de paarse bril van zelfvertrouwen en blijheid van Emily Nagoski. Haar vrolijke zelfbewustzijn werkt aanstekelijk.

Emily Nagoski

413 bladzijden

Informatief

A.W. Bruna Uitgevers B.V. – Levboeken

2021

Emily Nagoski (1977) is een professioneel schrijfster, verhalen vertellen, en spreekster. Ze toont zich in haar vak vooral nieuwsgierig, openhartig en kalm. Daardoor is niet enkel de boodschap die ze heeft van belang, maar vooral dat zíj de boodschap brengt op haar eigen wijze.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.