Gwoon een feestje bouwen met jezelf – Deel III

Gedachten van geniale amateurs over een goede relatie met jezelf

“Het leven is een feest. Zorg er zelf voor dat je slingers ophangt.”

De langste relatie heb je met jezelf. Bedenk daarbij dat je deze relatie niet kan verbreken. Dan begrijp je dat een goede relatie met jezelf, jouw welzijn verbetert. Goede reden dus om de relatie met jezelf te vieren. Dat kan op je verjaardag. Maar je kunt ook de overige 364 dagen van het jaar een klein feestje maken voor jezelf. Leer hoe je een feestje bouwt met jezelf? En verbeter je relatie met jou!

Jij weet zelf wel wat het beste voor jou is

Over Psychologie schreef een drieluik over jouw relatie met jezelf. Eerder las je hoe filosofen en relatietherapeuten je inspireren om de relatie met jezelf te verbeteren. Toch weet jij als geen ander wat het beste is voor jou. Daarom sluit Over Psychologie het drieluik ‘De relatie met jezelf’ af met de stem van de gewone mens. Want de gewone mens blijkt een genie te zijn in het aangaan van relaties met zichzelf. Wat een feest!

Verbeter de relatie met jezelf

Geniale zelfgenieters investeren
in een goede relatie met zichzelf

Het leven is een goede leerschool. Geef daarom je oren en ogen de komende weken eens goed de kost. Let op hoe mensen investeren in een goede relatie met zichzelf. Laat je nu alvast inspireren door Over Psychologie.

Lees in de eerste twee paragrafen hoe avonturiers een feestje maken van de relatie met zichzelf door uitdagingen aan te gaan. Leer daarna hoe stille mensen contact maken zichzelf en via verbinding de relatie met zichzelf onderhouden.

Raak geïnspireerd door wat anderen doen. Haal daar jouw eigen lessen uit voor een goede relatie met jezelf.

Een glimlach gaat de wereld rond

“Ik heb mezelf als uitdaging gegeven om iedere dag, drie onbekende te laten lachen”, vertrouwt Wendy mij toe terwijl we een lachende vrouw op straat achterlaten. Hiermee legt ze uit waarom ze net een grap uithaalde met een jonge vrouw en haar dreumes in de kinderwagen.

Wanneer ik het voorval en de uitleg later aan mijn oude huisgenoot vertel, begrijpt hij meteen wat er achter Wendy’s voornemen schuilt. “Dit valt samen met een theorie van de glimlach die de wereld rondreist. Dat wat je geeft, komt uiteindelijk bij je terug.” Als ik het zo bekijk, dan kan ik zien hoe humor aan anderen, humor aan je eigen leven brengt. Wendy’s bekommeren om anderen, wordt zorg dragen voor de wereld en verbinden met zichzelf.

Daarop neem ik de proef op de som. Ik pas Wendy’s uitdaging aan mijn introverte karakter aan, en verstop lieve briefjes in de supermarkt. Te verlegen om te zien wie de briefjes vindt, sluip ik gniffelend de supermarkt uit. Samen met mijn nichtje die komt logeren, doe ik het project nog eens dunnetjes over. Deze keer kijkt Levi wél wat er gebeurd. Zeker tien jaar later haalt ze deze herinnering nog steeds op. We herinneren ons vooral hoe goed de voorpret, kriebels en lachwangen voelden.

  • Wanneer je een ander blij maakt, maak je jezelf blij.
  • Maak anderen blij op een manier die bij jou past.
  • Focus je op het project, de ander en je eigen gevoelens.

Voor je plezier uit je comfortzone

“Ik koos steeds hobby’s waarvan ik vooraf wist dat ik het goed zou kunnen. Ballet, moderne dans, paaldansen, ze liggen allemaal in het verlengde van elkaar. Daarom dacht ik ’tennis’! Daar kan ik vast niets van. Dat ga ik doen. Dan hoef ik niet goed te zijn.”

Het is lekker veilig, de bubbel van comfort. In die geborgenheid gedijen mensen goed. Maar geeft die veiligheid een goede relatie met jezelf? Geeft het spanning, plezier, zelfverwezenlijking?

“Dat gebeurd altijd bij mij. Als ik begin, dan kan ik iets meteen. Maar daarna ga ik er over nadenken en dan kan ik het ineens helemaal niet meer. Normaal geef ik hobby’s dan gewoon op. Maar nu wil ik wel eens zien of ik hier doorheen kan komen. Met paardrijden zet ik door!”

Op Fontys Hogescholen konden studenten kiezen voor de minor “Persoonlijke en professionele ontwikkeling”. Daar werden studenten uitgedaagd om iets te doen dat we altijd óf nooit zouden willen doen. Gedurende die uitdaging reflecteerde zij op hun ontwikkeling. Deze opdracht zorgde voor een ander mensbeeld, spannend innerlijk dialoog, en culturele gevoeligheid. Bovenal zorgde de opdracht voor een hernieuwd contact met jezelf.

  • Neem jezelf voor een hobby op te pakken die je eigenlijk niet durft op te pakken.
  • Observeer jezelf met mildheid en humor terwijl je stuntelt.
  • Maak jezelf tot wie je óók kunt zijn.

Meer voelen in een sabbatical, de natuur, een mis of retraite

Hierboven lees je vooral de les om jezelf uit te dagen. Om vervolgens in het goed midden uit te komen, is na uitdaging, reflectie nodig. Na reflectie komt dan het beste weer een nieuw avontuur. Eerder las je al op Over Psychologie hoe een sabbatical een brug slaat tussen deze twee uitersten.

“Ik leg mezelf geen doel op, geen tijdlijn, geen lat. Wel werk ik met intenties en richting. … Krijg ik een uitdaging en hoort die bij mijn intentie? Dan ga ik het doen. Ik voel wel wat er tijdens het doen gebeurd. Wat het ook is, het te voelen is goed.”

Een sabbatical vertraagt je. Die vertraging geeft je tijd om te verbinden met jezelf. Verbinding met jezelf is ook mogelijk dankzij spirituele ervaringen zoals een kerkelijke mis, een zweethut, de natuur bekijken of een retraite. Dit zijn allemaal mooie methode om een goede relatie met jezelf te versterken. Je gaat als het ware op date, of op vakantie met jezelf.

  • Kies voor jezelf een date of vakantie uit die bij jou past.
  • Neem jezelf mee en neem je gevoelens waar tijdens het samenzijn met jezelf.

Kunst absorberen voor een goede relatie met jezelf

“Wanneer we iets met aandacht doen, dan heeft je brein geen tijd voor iets anders”, vertrouwde mijn oud yogadocent Mieke ons toe tijdens een geleide meditatie. Voor de meditatie mochten we onze ogen uiterst langzaam over een object laten glijden. We bekeken het object van top tot teen van teen tot top, steeds opnieuw.

Bewust kijken en luisteren naar iets dat boeit, weerkaatst de aandacht van onszelf naar onszelf. Aandachtig kijken en luisteren naar kunst is een manier om aanwezig te zijn bij jezelf. Wanneer je kunst schept, kijk je doordringend naar je werk. Je vóelt je werk dan ook ontstaan. Bijvoorbeeld zoals kunstenaar Shertise Solano. “Ik heb nooit een idee. Het is meer een gevoel van dit moet het zijn.”

Zelf heb ik prachtige ervaringen opgedaan tijdens een schrijf retraite bij Limnisa en een beeldhouw retraite bij de Volle zon. De begeleiders Mariël en Miek zijn zorgzame vrouwen die de verbinding met jezelf en kunst stimuleren. Ook de betoverende plekken waar de retraites plaats vinden zijn inspirerend om tot jezelf te komen. “Kunst trekt”, waarschuwt Miek van de Volle zon. Het is daarom dat zij je tijdens haar retraites weer terug naar jezelf of een kop soep trekt.

  • Ontdek moois om in te verdwalen.
  • Laat schoonheid je brein afleiden.
  • Keer terug naar jezelf en voel.

Een goede relatie met jezelf

Hoe zijn andere mensen die lijken op jij en ik bezig met een gezonde relatie met zichzelf? Allereerst door uitdagingen aan te gaan en zichzelf steeds opnieuw vorm te geven. Om vervolgens ook stil te staan en zich te verbinden met iets groters. Wanneer je deze twee bewegingen afwisselt ontstaat er uit die beweging een dans. Een dansje met jezelf. Op het feest ter eren van jou!

Bronnen voor een goed feestje met jezelf

Dit artikel was het laatste artikel van het drieluik over goede zelfzorg. Heb je de eerdere artikelen gemist? Wat jammer! Geef je op voor onze nieuwsbrief en mis in de toekomst niets meer. Lees voor nu de artikelen terug in ons archief. Of bestel jouw inzichtkaarten om de relatie met jezelf dagelijks te onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.