Drugs of medicijnen?

Genieten of genezen – Kim Kuypers

“Weet je wel wat dat zijn, truffels?” Dat wist ik niet precies. Maar aangezien ze genomen gingen worden met een hele sterke dosis cacao voorafgaand aan een yogales, wist ik vrijwel zeker dat het ging om chocolade truffels. Daar ben ik toevallig verzot op! Toen ik echter keek naar het gezicht van mijn lief, begon ik te twijfelen.

Mijn vriendin had een hele bijzondere spirituele betekenisvolle yoga sessie gehad. Haar docent was warm en professioneel geweest. De omgeving prachtig, zo vredig. De hele ervaring had haar richting gegeven in haar groeiproces waar ze middenin zat. Omdat het een tijd geleden was dat ik zo’n diepe connectie met mezelf had gevonden tijdens yoga, sprak het concept mij enorm aan. Het besluit was snel genomen: dit najaar zouden we samen gaan! Maar toen ze uitlegde dat de truffels bij de yoga sessie gingen om een microdosis van nog niet opgekomen paddo’s, veranderde mijn besluit 180 graden. Waarom wilde ik dit niet onderzoeken?

Kim Kuypers geeft je in ‘Genieten of genezen‘ een overzicht van de meest actuele wetenschappelijke onderzoeken naar klassieke psychedelica, MDMA, ketamine en cannabis. Tegelijkertijd schrijft ze eerlijk over wat er nog níet onderzocht of bewezen is. Daarnaast stelt ze belangrijke vragen voor vervolgonderzoek.

Meningen over drugs en medicijnen herzien?

Spannend hoor, om mijn jarenlange mening over drugs en medicijnen te herzien. Zo’n proces gaat bij mij niet zonder wat bedenkingen, onzekerheid, recalcitrante uitlatingen en onrust. Juist daarom is het goed om mezelf te informeren. Waarom dan niet aan de arm van Kim Kuypers? Ze lijkt met haar cv toch niet de minste en ze lijkt mij geen oogklepdenker.

“Een belangrijke factor die meebepaald hoe snel dit gebied vooruitgaat is hoeveel algemene bekendheid de wetenschappelijke bevindingen hebben, omdat op die manier mogelijke angsten weggenomen kunnen worden of vragen beantwoord en men het therapeutisch potentieel kan plaatsen.”

Drugs of medicijn

© Genieten of genezen – Hoe psychedelica kunnen helpen je mentaal gezond te maken

Voor Kuypers zijn openheid en duiding
belangrijker dan vermaak en shockeren

Om geneesmiddelen legaal te gebruiken in (psycho)therapie, is het belangrijk voor de volksgezondheid dat de middelen goed onderzocht worden. Dat gebeurd in vier fases. Allereerst worden experimentele middelen bij een kleine groep van tien tot dertig mensen getest. Pas nadat deze resultaten veelbelovend zijn, gaan onderzoekers door naar de volgende fase waarbij de steekproef groter wordt. Daarmee neemt de significantie en validatie van het onderzoek toe.

In ‘Genieten of genezen‘ lees je in alle openheid dat de onderzoeken van de eerste fase naar klassieke psychedelische middelen en MDMA zijn afgerond. De resultaten uit fase één zijn zó veelbelovend dat momenteel onderzoeken zijn gestart in fase twee. Kuypers verdient voor mij een dikke pluim omdat zij informeren, duiding, eerlijkheid en perspectief belangrijker maakt dan valse beloften, spannende waanideeën en gebakken lucht.

Het duurt nog zeker tien jaar en tóch is het nu al belangrijk

Het is nog onzeker of behandeling met klassieke of moderne psychedelica daadwerkelijk zinvoller is dan het huidige aanbod van medicatie en behandelingen. Daarna zal het zeker nog tien jaar duren voordat de eerste (door het ziekenfonds vergoede) behandelingen een feit zijn. Toch is dit boek niets te vroeg verschenen.

Er zijn steeds meer mensen die psychisch lijden aan stoornissen. Een deel van deze mensen vindt geen verlichting in het huidige aanbod van medicatie en/of behandeling. Hierdoor komen steeds meer ideeën voor verandering. Over Psychologie publiceerde eerder al het idee van Flip Jan van Oenen in ‘De therapeut durft!‘. Binnenkort verschijnt op onze site de recensie van ‘Minder psychofarmaca voor Jip en Janneke‘. Gelukkig hoeven we niet te wedden op één idee. Want Ook Kuypers brengt met haar boek een goed voorstel naar voor. Namelijk de mogelijkheden van klassieke en moderne psychedelica in combinatie met therapie volgens het driefasemodel.

“Misschien is de belangrijkste boodschap van dit boek wel dat de middelen op zichzelf je niet beter zullen maken. Het gaat om wat je ermee doet en welke begeleiding je krijgt. Het kan dus niet gezien worden als een ‘quick fix’ en het is ook niet iets wat je zelf thuis kan doen.”

Het taboe dat leeft op psychedelica door onvolledige informatie

Eerst moeten we af van de verkeerde imago die de drugs (of medicijnen) kregen door het gebruik ‘op straat’. Wat Kuypers trouwens ook interesseert. “Naar mijn mening start het onderzoek naar de therapeutische waarden van stoffen al voordat we in het lab zitten. We moeten luisteren naar wat patiënten zelf doen (zelfbehandeling) en naar welke problemen er verschijnen in de behandelkamer na het toepassen van conventionele therapie.”

Dáárom is het lezen van ‘Genieten of genezen‘ aan de vooravond van onderzoek in de tweede fase belangrijk. Het informeert je, inspireert je gedachten en stimuleert het gesprek in de samenleving. Hierdoor kun je later genuanceerder zelfstandig een besluit nemen over. Wie weet heb je deze informatie in de toekomst nodig om te kunnen beslissen of deze behandeling passend is. Bijvoorbeeld voor jóuw lijden of dat van een dierbare.

Tegelijkertijd is Kuypers ook enthousiast over de mogelijkheden van holistische behandeling met psychedelica. Terecht! Want uit fase één van de onderzoeken naar klassieke psychedelica of MDMA, rapporteren mensen langdurige interpersoonlijke en persoonlijke verandering. Bijvoorbeeld verhoging van empathie, verbondenheid, probleemoplossnedevermogens en medeleven. Dat alles na maar één tot drie veilige micro innames. Daarom kijkt Kuypers terecht met haar optimisme en probleemoplossend vermogen naar mogelijkheden voor mensen die deze steun kunnen gebruiken.

Realistisch optimistisch over drugs of medicijnen

Kuypers is realistisch. Verwacht bij haar geen ongenuanceerde uitspreken die het lekker doen als krantenkop. Gelukkig niet, alsjeblieft zeg! Haar informatie is betrouwbaar en valide doordat ze steeds eerst de belangrijke informatie deelt van het onderzoek. Pas daarna deelt ze de conclusies, zodat de lezer deze in context kan plaatsen. Tegelijkertijd durft Kuypers kritische kanttekeningen en discussievragen te plaatsen. En herhaalt ze meermaals hoe belangrijk onderzoek in fase twee zal zijn.

Dankzij dit boek kon ik nog beter geïnformeerd verder twijfelen of ik die yoga uitdaging nu wél, of níet aan zal gaan.

Kim Kuypers

208 bladzijden

Informatief

Uitgeverij Prometheus

2022

Kim P.C. Kuypers wil begrijpen hoe flexibele cognitie, empathie en welzijn neurobiologisch werken. Daarom doet ze al jaren onderzoek naar psychofarmacologische behandelingen en recreatief psychedelisch gebruik. Dat doet ze als hoofddocent en doctor aan de Universiteit Maastricht.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.