Esther Perel beschrijft in Erotische intelligentie de vaardigheden en gedachtepatronen voor een goed seksleven. Goede relaties bereik je volgens de meeste relatiepsychologen met emotionele intelligentie. Terwijl je lekkere seks bereikt met erotische intelligentie. En laat die twee nu nét tegenstrijdig lijken met elkaar. Dat maakt het tot een spannend boek. Hoewel Perel in het geheel niet schrijft over emotionele intelligentie, kon mijn brein niet om de verschillen heen. Hoe verenig je dan erotische intelligentie met emotionele intelligentie?
Helaas geeft Perel geen duidelijke omschrijving van het begrip ‘erotische intelligentie’. Ik kan dat niet nalaten. Bij erotisch intelligentie denk ik aan: ‘het inzien dat je de ander nooit echt zult leren kennen, waarbij je op een speelse wijze de ander steeds opnieuw verovert. Het maakt je bewust van je eigen kwetsbaarheid. Daarmee moet je leren om te gaan.’
“Om zinnelijke lust te verwezenlijken, moeten we de afstand die we met zoveel moeite hebben overbrugd, opnieuw scheppen. Erotische intelligentie gaat over het scheppen van afstand, om daarna die ruimte tot leven te brengen.”
EQ en erotiek
Het begrip Erotische intelligentie deed mij meteen denken aan het begrip ‘emotionele intelligentie‘ (EQ), waarover Daniel Goleman (1999, 2013) schrijft. Goleman vind IQ niet zaligmakend voor slimme mensen. Het EQ is minstens zo belangrijk. Onder EQ verstaat hij zelfbewustzijn van de eigen emoties, bewustzijn van de emoties van anderen, zelfregulering van de emoties en relatiemanagement. Deze zaken zorgen volgens hem voor betere relaties en meer succes.
De verschillende hoofdstukken hebben pakkende titels zoals “Meer intimiteit, minder seks” en “Seks is vies, bewaar het voor iemand van wie je houdt”. In ieder hoofdstuk wisselt Perel haar gedachten en praktijkvoorbeelden af. “Seksuele begeerte laat zich niet leiden door dezelfde regels die de rust en vrede tussen partners bewaren.”
Verwarrend is de link met EQ die mijn brein niet loslaat. Hoe verhoudt erotische intelligentie zich tot EQ? Op het eerste gezicht lijken zij namelijk tegenovergesteld te zijn. Van rekening houden met de ander, naar rekening houden met jezelf. En van gelijkheid, redelijkheid, harmonie en duidelijkheid naar ik, mij en geheim. Ik vind het lastig om deze tegenstelling te accepteren, waardoor ik het boek met groeiende argwaan lees. Gelukkig neemt Perel me bij de hand.
“Als verbondenheid een inruil van vrijheid naar zekerheid vereist, dan is erotiek de poort terug naar vrijheid.” Uiteindelijk lijken EQ en erotische intelligentie elkaar te vinden in het belang van het zelfbewustzijn en zelfregulatie. In sociale omgang en bij seks is het belangrijk om jezelf te zijn. Naar jezelf te luisteren en al die gedachten en gevoelens die je ervaart om te kunnen zetten in woorden of daden. Zodat je vanuit jezelf kunt spreken en je jezelf laat zien aan de ander.
Erotische verbondenheid
“Wat het zo moeilijk maakt om passie na lange tijd nog voort te laten duren, is het feit dat twee tegenovergestelde krachten verzoend moeten worden; vrijheid en verbondenheid. Het is dus niet alleen een psychologisch of praktisch probleem, maar ook systematisch.”
Emotionele en erotische intelligentie zijn niet gelijk. Op sommige vlakken spreekt het elkaar zelfs tegen. Je moet dus behoorlijk intelligent zijn om de paradox op te lossen. De sleutel is jezelf zijn met mooie en minder mooie kanten. En vooral maling hebben aan de heersende normen. Maar trouw blijven aan de mens die in je leeft.
Erotische intelligentie – Esther Perel
268 blz
Informatief
Levboeken
2014
Esther Perel werd geboren in België en woont tegenwoordig in New York. Haar ouders overleefden beide de concentratiekampen in de Tweede Wereldoorlog. Zij vierden het leven. Zij leerden Perel vrij te leven en te genieten. Iets dat Perel graag doet.