Trauma is iets wonderlijks – Steve Haines en Sophie Standing
“O-M-G: niet Oh My God, maar: Oriënteren, Mobiliseren, Gronden. O-M-G is een ezelsbruggetje voor als je wordt getriggerd. Dat kan als de nood hoog is, maar het is beter om dit in rustige tijden te oefenen.”
Steve Haines helpt je bij het loslaten van spanning, stress of het vage gevoel dat je niet helemaal jezelf bent (dissociatie). Haines werkt samen met Sophie Standing die zijn boodschap prachtig illustreert. Dat maakt dit boek toegankelijk voor beelddenkers, dyslectische mensen en zij die te druk druk druk zijn om een boek te lezen. Hoe helpen Haines en Standing je bij het loslaten van teveel gedoe? Door je oorspronkelijke OMG te reguleren naar O.M.G.
Biologieles, kalmering en contact
Het stripverhaal Trauma is iets wonderlijks ondersteunt je bij het herstellen van stress, dissociatie, spanning en trauma.
- Informatie en kennisoverdracht zorgen voor begrip en veiligheid
- Het normaliseren van natuurlijke ontlading helpt je het overlevingsproces af te ronden
- Stimuleren van contact maken met het hier en nu, anderen en je lijf kan naast gespreksvoering
“Als je begrijpt hoe je hersenen je proberen te beschermen helpt dat om van trauma te herstellen.” Het grootste gedeelte van Trauma is iets wonderlijks informeert je over de biologie van trauma’s. Zo zie je in tekst en tekeningen hoe ons zoogdierenlijf omgaat met spanning. “Het model dat in dit boek is uitgelegd, laat zien dat je overactieve verdedigingsresponsen in jezelf kunt uitschakelen. Je bent niet gek, en niet kapot.”
Haines en Standing stellen gerust. Door het stripverhaal is de informatie niet angstig of moeilijk om te lezen. Er is eerst ruimte om spanning serieus te nemen. “Je trilt niet omdat je getraumatiseerd bent. Trillen is een natuurlijk mechanisme om de spanning in je lichaam te doen afnemen.” Daarna komt ruimte voor begrip, hoop en herstel. “Probeer nu eens een paar aangename ervaringen waar te nemen in jezelf (mijn rug voelt krachtig; mijn handen zijn mooi; mijn neus doet geen zeer) of om je heen (de stoel zit prima, ik ruik lekker eten; dat is een goede foto).”
Loslaten oefenen met vijfentwintig tips
Het grootste cadeau vind je achterin het boek op de laatste negen bladzijdes. Hier ontvang je maar liefst vijfentwintig tips om te herstellen van spanning, stress, dissociatie en trauma’s. De meeste tips gaan over contact maken. “Het is heel belangrijk om je te omringen met fijne mensen en steun, zodat je opnieuw kunt ontdekken hoe het voelt om veilig te zijn. Durf verbindingen aan te gaan en stel je meer open voor je vrienden en dierbaren.”
In Kom als jezelf, een boek over seksualiteit, lees je ook over het belang van het afmaken van de overlevingsmechanisme die omgaan met stress. Uiteraard gaat ook dat boek over contact maken met jezelf, anderen en je omgeving. En ook dát boek legt wetenschappelijk onderzoek laagdrempelig uit. Toch is Kom als jezelf met 413 pagina’s wat lijviger. Lees je naast Trauma is iets wonderlijks liever meer stripverhalen over contact maken? Aanraking is iets wonderlijks telt 36 pagina’s met illustratie van Standing.
Rustig aan doen en je gezondheid laten groeien
Er is dus meer dan genoeg leesmateriaal dat je helpt om verder te groeien. Maar dat hoeft niet. Je kunt je streven ook loslaten. Het gewoon rustig aan doen en zo langzaam je gezondheid stapje voor stapje laten groeien. Trauma is iets wonderlijks geeft je meer dan genoeg. Want Haines en Standing helpen je om het teveel aan gedoe los te laten. Dat doen ze door je in contact te brengen met psychologische kennis, je zintuigen en je omgeving. Gewoon heel ontspannen.
Auteur: Steve Haines
Illustrator: Sophie Standing
34 bladzijden
Stripboek
Uitgeverij Mens!
2022
Steve Haines is opgeleid in lichaamsgericht werk. Zo volgende hij opleidingen in yoga, shiatsu, craniosacraal therapie en trauma releasing. Zijn focus op het lichaam en het herstelde vermogen van het lichaam, die vind je terug in zijn boeken, opleidingen en zijn therapie.
Sophie Standing creëert makkelijk te lezen illustraties. Haar werk vind je vooral terug in de gezondheidszorg. Zo ondersteunt ze ons begrip over de complexe wezens die wij mensen zijn. Haar illustraties gaven eerder al duiding over aanraking, autisme, dimensie, onrust, pijn en vergeving.