Imperfect experimenteren

Mirella experimenteert met de Over Psychologie yoga challange

Ik adem in en breng mijn armen via een omgekeerde regenboog omhoog. Daarna adem ik uit en vouw mijn bovenlijf naar beneden terwijl ik mijn armen terug naar beneden cirkel. Zo blijf ik een paar ademhalingen in de vooroverbuiging hangen. Op een inademing kom ik weer omhoog. Zo. Dat was de gehele yoga sessie voor vandaag. In mijn nopjes met mijzelf loop ik weg. Dat was gewoonweg zalig experimenteren.

Is dit wat er overblijft na twee weken yoga uitdaging? Misschien vind je het een beetje karig. Hoe kan ik dan toch in mijn nopjes zijn? Lees hieronder wat ik leerde van de Over Psychologie yoga challenge.

Vrij zijn om te experimenteren

Je werd vandaag wakker en stond, al dan niet met een paar keer snoozen, op. Afwisselend liep je naar het toilet, de badkamer, keuken, woonkamer en gangen om jezelf voor te bereiden op je dag. Dat eerste half uur van je dag is eigenlijk één aaneenschakeling van gedrag. Het volgende tijdsblok waarop je jezelf naar je eerste dagtaak beweegt en die dagtaak uitvoert, is wederom een ketting van gedrag. Zelfs wanneer je een moment pauzeert, stilzit, dagdroomt, voor je uit staart spreken we over gedrag. Je kunt eigenlijk niet geen gedrag laten zien. Leven is een aaneenschakeling van gedrag.

Als het leven een aaneenschakeling van gedrag is, dan kun je dat gedrag ervaren en ermee experimenten. Gedrag hoeft niet perfect te zijn, of steeds te verbeteren. Zolang je maar doet.

Een theoretisch uitstapje: Succesvolle imperfectie

Laat je gedachten over succes, perfectie en voortgang los. Want het zijn juist die gedachten die je weerhouden om te experimenteren, aldus Leahy. “Dagelijks toewerken naar je doelen, terwijl je de dingen imperfect doet, opnieuw werken aan wat je hebt gedaan en in staat zijn om genoegen te nemen met meer in plaats van het beste, helpen je om vooruitgang te boeken.” (Leahy, 2021, P. 59) In zijn boek “Luister niet altijd naar je gevoel“, inspireert Leahy je om doelen klein en haalbaar te houden.

Staar je niet blind op de doelen die je wenst te bereiken. Kijk in plaats daarvan naar jezelf zoals je nu doet. Zie het gemiddelde van wat je over het algemeen bereikt. Hou van jezelf zoals je nu bent, wat je nu doet en nu kunt. Experimenteren, hoe doe je dat? Je leest het onder deze yoga oefening van Over Psychologie.

Loslaten van vastgeroeste streberige ideeën doe je bijvoorbeeld met de liggende vlinder en dankzij experimenten. Het enige dat je nodig hebt is een welwillende geest (deze wordt je aangeboden door Over Psychologie) en een yoga matje.

Experimenteren, hoe doe je dat?

Liefdevol experimenteren is nogal een delicaat werkje. Enerzijds is het de bedoeling om jezelf wat druk op te leggen om nieuw gedrag te oefenen. Een experiment lukt met doorzettingsvermogen.

  • Bepaal allereerst je doel
  • Verzin daarna een plan op maat zodat je jouw doel kan behalen
  • Voer je plan vervolgens uit

Anderzijds is het de bedoeling om jezelf wat falen toe te staan. De sleutel is liefdevol kijken naar je gedrag. Om jezelf daarna bij te sturen met haalbare en op maat gemaakte gedragsveranderingen.

  • Kijk hoe het uitvoeren van jouw plan gaat
  • Pas je plan aan, zodat het plan jou en je doel dient en voer het opnieuw uit
  • Doorloop deze stappen steeds weer

Besef jezelf dat een experiment je kwetsbaar maakt. Als je iets nieuws uitprobeert zal je falen. Wijs jezelf niet af als je met vallen en opstaan leert. Ben trots op je pogingen.

Een theoretisch uitstapje: Naar jezelf kijken zonder jezelf af te wijzen

Ontmoet Jiang. Een absolute held in vrij experimenteren. Hij is ten eerste in staat om liefdevol te kijken naar zijn eigen gedrag. Ten tweede past hij zijn gedrag en experiment aan na die observatie. “Diezelfde avond analyseerde ik het gesprek…. Ik zag hoe anders mijn gedrag was. Nog steeds zag ik er wat nerveus uit, maar de doodsangst was verdwenen. Ook de schaamte die ik de dag ervoor had gevoeld in de lobby bleef uit. … Ik was pas twee dagen bezig, maar ik had nu al mijn eerste grote les geleerd. … Meteen nadat de paniek was verdwenen, kwam ook mijn creativiteit weer opgang.” (Jiang, 2016, p. 29)

Sterker dan afwijzing” is een toegankelijk en plezierig boek van Jia Jiang. Eigenlijk gaat het boek over het overwinnen van afwijzing door anderen. De angst van afwijzing door anderen zit echter verweven met de pijn van afwijzing van onszelf. Wil je een succesverhaal lezen over prettig leren experimenteren? Dan is Jiang jouw man.

Leren experimenteren

In het smalle gedeelte van onze woonkamer, waar het leeshoekje overgaat naar onze televisiehoek, daar ligt tegenover de boekenkasten een nieuwe yogamat. Het is een dik en comfortabel matje. Schuim zorgt ervoor dat mijn zitknobbels niet op het laminaat rusten maar op een kussentje. Ik vind het fijn hoe mijn voeten wegzinken als ik aan het begin van de mat sta. Enkel op maandagochtend als ik stof zuig, rol ik het matje op. De overige tijd ligt het afwisselend in de weg en als uitnodiging om te gebruiken voor een rek-, fitness- of yogaoefening. Mijn lief gebruikt het matje meer dan ik.

De yoga challenge is voor mij voornamelijk een uitdaging geweest om te leren experimenteren. Wat bleek? Ik vind yoga heel belangrijk, maar ik vind andere dingen in mijn leven nog belangrijker. Dat maakt het moeilijk om dagelijks een half uur te reserveren. Het doel is voor mij veel te hoog gegrepen. Ik pas daarom het doel aan. De laatste week zal ik dagelijks voelen hoeveel yoga die dag fijn voor mij is. Ik ben benieuwd hoe dit experiment zich ontpopt.

Mis niets van Over Psychologie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Over Psychologie en ontvang als eerste een mail wanneer een nieuwe blog verschijnt. Dan krijg je ook een melding als het artikel over innerlijke dialoog uit komt. En mis je niets van de nieuwe podcast serie. Abonneer je ook op het YouTube kanaal van Overpsychologie.nl om gemakkelijk zelf de yoga challenge te ervaren. Ook hier vind je binnenkort de nieuwe podcast serie.

Boeken die je inspireren bij experimenten

Jiang, J. (2016). Sterker dan afwijzing. Utrecht/Antwerpen: Kosmos Uitgevers.

Leahy, R. (2021). Luister niet altijd naar je gevoel. Amsterdam: Hogrefe Uitgevers. De recensie over dit boek, lees je op Over Psychologie.

Experimenteer met imperfectie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.