Afblijven en niets doen

Soms is minder doen meer doen

“Soms als je de neiging hebt tot zorgen, dan is het beter om juist niets te doen,” zo vertelt een cliënte vanochtend aan mij. “Want met zorgen, maak je het soms juist kapot. Het legt teveel druk op hem. Dat weet ik als geen ander,” biecht ze op. Ik zou hetzelfde kunnen zeggen. Ook ik kreeg vaak de deksel op mijn neus bij goedbedoelde zorg die als betuttelend, kleinerend, bemoeienis of druk werd betitelt door de ander.

“Het is als een tuin in de winter. Daar laat je ook vooral de natuur zelf zijn werk doen. Sommige processen spelen zich binnenin af en daar kan de omgeving dan niet zoveel mee.” Zo antwoord ik mijn cliënt. Dat is lastig als je zo graag zorgt en zoveel warmte in je hebt. Niets doen is nog een hele kunst. Gelukkig leer je zelfs geduld, loslaten en stilstaan. Bijvoorbeeld in je wintertuin of op je winterbalkon.

Niets doen in de winter

© Mirella Brok

Welke klusjes in je wintertuin of op je winterbalkon beïnvloeden je psyche positief? Eigenlijk is er maar één klus te klaren ’s winters. Een zeer grote klus die niet iedereen goed afgaat. Laat los, blijf af, stap terug, laat gaan, doe niets.

Doe heel weinig

  • Betreedt gras dat besneeuwt is niet.
  • Snoei niets als het vriest, maar snoei je druivenstruik wel voor 21 december.
  • Geef vogels wat voeding als er weinig voedsel voor hen is.
  • Verplant niets als het vriest en geef dan geen water aan je planten.
  • Laat de in de hoek geblazen bladeren maar liggen voor kleine diertjes.
  • Bemest niets, maar strooi wel kalk over je grasveld.
  • Wil je tuinieren zoals je opa dat deed? Spit dan de grond.
    Wil je tuinieren zoals de moderne literatuur voorschrijft? Spit dan niets.

Niets maakt sterker en geeft vertrouwen

Forceer niet in dit seizoen waarin de natuur slaapt en rust. Doe maar even niets terwijl het koud is en vriest. Stilstaan is soms ook precies wat nodig is tijdens psychologische processen van jezelf of van je dierbaren. Niet ingrijpen maakt soms sterker en niet toedekken met de mantel der liefde geeft soms vertrouwen.

Achterhalen wat nodig is in je tuin of tijdens een psychologisch proces is niet gemakkelijk. Door aanwezig te zijn, kun je observaties doen. Doordat je kijkt, luistert en bezint verzamel je de informatie die je nodig hebt voor de lente. Tijdens dat proces van bloei, beginnen jouw taken als zorgzaam mens weer.

  • Tel de vogels in je tuin tijdens de nationale tuinvogeltelling.
  • Fotografeer de natuur terwijl ze rust.
  • Ben gewoon aanwezig in je tuin en kijk ernaar.

Vertrouwen in de wintermaanden

© Toos Vugts

Vertrouw op het proces

Wanneer je kijkt naar je tuin, zie je in de winter al de belofte van knoppen op de takken. Misschien zie je zelfs de eerste sprietjes van de sneeuwklokjes al uit het zand of de potgrond steken. Zelfs in het kille seizoen is potentie zichtbaar. De winter is een mooi seizoen om te leren vertrouwen dat na rust weer roering komt. De tuin is ook metafoor voor mensen die stilstaan in hun groei. Je kunt ze niet in de lente trekken. Wel kun je betrokken aanwezig zijn tijdens hun winterslaap.

Wat komt er na niets?

Na de winter wordt het lente. Leer meer over de klusjes in je lentetuin of op je lentebalkon. Dan beïnvloed je jouw psyche positief en word je langzaamaan gewoonweg gelukkiger. Ben je nieuwsgierig wat je tuin of balkon je leert in de lente? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze lente bericht over een nieuw artikel in deze serie over psychologie en tuinieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.