Tover je liefde tevoorschijn

“…existentiële liefde…betekent dat je haar (…) niet kunt voorspellen aan de hand van de psychologische mechanismen waardoor ze ontstaat. Ze bestaat meer als een mogelijkheid dan als een feitelijkheid. (…) Of mensen zelf in de onderneming investeren en de liefde laten groeien of niet, ligt grotendeels aan de bewuste en verantwoordelijke keuze van de betrokken personen. “

Dmitri Leontiev.

Is romantische liefde vinden een vaardigheid of kun je wel wat geluk gebruiken? Of zelfs magie? Wordt een tovenaar en help jouw sprookje een handje met de liefde-magiërs van de 21ste eeuw: wetenschappers die liefdesrelaties onderzoeken. Volgens hen heb je inderdaad invloed op je liefdesleven en kun je het geluk een handje helpen. Hocus Pocus!

 

De magie van de liefde begint bij zelfvertrouwen en het openstaan voor de ander. Geloof dus in jezelf, voordat je in de liefde gelooft. Iedereen ervaart weleens een zekere angst voor intimiteit, ook zij die nu in een goede relatie zitten. Je bent niet de enige die bang is voor afwijzing omdat je diep van binnen twijfelt aan je recht op liefde (Traeen, 2013). Wanneer je echter de focus legt op jouw kwaliteiten gaat flirten makkelijker (Reinsma, 2006a).

Nog een tip voor beter flirten: wees nieuwsgierig naar de ander en laat dat zien door oogcontact te maken (Kast, 2006 en Meston, 2013). Kijk tijdens je zoektocht ook zeker naar mensen die je al langer kent. Nabijheid en vertrouwdheid doen verliefdheid immers toenemen en verliefdheid begint in 50% van de gevallen pas nadat je iemand langer kent. Al is een sluimerende lichamelijke, sociale, intellectuele, psychologische, vriendschappelijke, of mentale aantrekkingskracht vanaf het begin nodig om uiteindelijk verliefd te worden (Meston, 2013 en Rombouts, 1992).

Lardellier waarschuwt dat verliefd worden via het internet projectie vergroot

Veel mensen maken gebruik van de techniek van tegenwoordig en schromen online daten niet. Lardellier (2013) waarschuwt dat verliefd worden via het internet projectie vergroot omdat je intiem wordt met een vreemde. Dat wil zeggen dat je sneller denkt de ander wel te snappen; waardoor je juist moeilijker elkaar leert kennen.

Sluit geen enkele ontmoetingsplaats of kennis uit, maar blijf voelen waardoor je aangetrokken wordt: een echte liefde voor de ander, of angsten zoals ‘ik blijf altijd alleen!’ en ‘ik ben niet goed genoeg!’.

Je raakt bevangen door de liefde als je vertrouwen in de ander toeneemt en je jezelf met de ander durft te delen. Zo groeit een kortstondige affaire uit tot een echte relatie. Zorg daarbij voor voldoende zelfwaardering en waardering van anderen door te investeren in volwassen relaties (Traeen, 2013). Ga bijvoorbeeld het gesprek met je partner aan over jullie soort liefde. Liefde is namelijk voor ieder mens anders. Spreken over de liefde zorgt ervoor dat je leert jouw liefde zichtbaar te maken aan de ander (Azzopardi, 2013).

Podcast: Tover een goede relatie

Ben tijdens je relatie niet bang om teleurgesteld te worden en teleur te stellen. Wil je volledige liefde? Ga dan alle facetten van liefde aan. Alleen dan is echte verbinding mogelijk. Stel jezelf de vraag: is deze relatie de moeite waard om deze op fundamenteel niveau te accepteren? En ben ik volwassen genoeg om in ieder geval een poging te wagen, wetende dat deze poging pijn zal doen? (Schmid, 2013)

Liefde is de ultieme keuze maken. Niet voor de ander, niet voor jezelf, maar voor het dialoog tussen jou en de ander. Een oprecht dialoog is onvoorspelbaar, oncontroleerbaar, grensoverschrijdend en zal je gegarandeerd veranderen (Buber, 1966 en Leontiev, 2013).

Mensen die elkaar aantrekkelijk vinden voelen steeds opnieuw passie als ze iets spannends beleven

Een leven vol onzekerheid in een sprookje dat nooit eindigt. Achter elke boom een heks, in iedere toren een draak, maar soms ook momenten van echte verbinding een glimp van betoverend geluk. Misschien helpt het je te beseffen dat mensen die elkaar aantrekkelijk vinden steeds opnieuw passie voelen toenemen als ze iets spannends beleven (Meston, 2013). Weet in ieder geval dat je niet alleen bent. Ieder mens die verliefd is, beleeft hetzelfde (Xu, 2013), het is aan jou om iets met dat gevoel te doen. Dat maakt jouw liefde uniek.

Durf jij deze toverspreuk uit te spreken: “Hocus Pocus Pilatus Pas, ik wou dat ik altijd in het ongewisse van onze liefde was!”

Geschreven door Mirella Brok, redactie door Willem Don, illustratie door Jasper Menger.

Bronnen

Wil je meer achtergrondinformatie lezen over dit stuk? Verdiep jezelf dan door één van onderstaande boeken te bestellen met een klik op de links hieronder. Lees je dit artikel liever ook in een paperback? Bestel dan het boek “10 jaar gewoonweg gelukkig” van Over Psychologie. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.