Eerlijk aan je zelfbeeld werken

Verbeter uw zelfbeeld in 7 stappen – Kees Korrelboom

“Aanklager: De beschuldiging is dat u een waardeloos mens bent. U draagt niks bij aan de maatschappij, u doet geen belangrijk werk en u hebt niemand iets te bieden. U kunt er net zo goed niet zijn.

Advocaat: De aanklager kan dat allemaal wel zo mooi zeggen…inderdaad heeft mijn cliënt niet een zogenaamde ´topfunctie´. Maar hij levert wel degelijk een bijdragen aan de maatschappij. Ik zal een voorbeeld noemen.”

Verbeter uw zelfbeeld in zeven stappen is een eerlijke methode om aan je zelfbeeld te werken. Het maakt je karakter en gedrag niet mooier dan dat het is. De manier waarop je kijkt naar jezelf wordt wel reëler. Zo kunnen cliënten oprecht in de spiegel kijken en tevreden zijn met zichzelf.

Verbeter uw zelfbeeld in zeven stappen

© Verbeter uw zelfbeeld in zeven stappen

Korrelboom biedt psychologen met COMET voor negatief zelfbeeld concrete handvaten. Hierdoor kunnen professionals cliënten volgens een protocol begeleiden bij het veranderen van hun zelfbeeld. De uitleg van de methodiek en de sessies wordt telkens geïllustreerd met voorbeelden, citaten, tabellen, en uitdagingen waar een psycholoog voor komt staan. Ik geniet van de concrete voorbeelden die meteen tot de verbeelding spreken.

‘dat neemt niet weg dat ik in feite best oké ben’

De COMET methode wordt uitgelegd in een apart boek voor hulpverleners, en in een dvd. De dvd geeft korte sessies van enkele minuten (3 tot 15) met praktijkvoorbeelden. Zoals meestal geldt voor verfilming van boeken, geldt ook in dit geval: het boek is beter. Het boek is helder genoeg geschreven om de methodiek te begrijpen. De vele voorbeelden maken het boek levendig. Hierdoor kan de behandelaar zich een goede voorstelling maken van de therapie.

Het bijgeleverde werkboek Verbeter uw zelfbeeld in zeven stappen is geschreven voor de doelgroep. Het bevat humor, empathie en een heldere uitleg over het zelfbeeld. De formulieren voor de oefeningen zijn to the point en handig in gebruik.

… je hebt toch maar mooi even je vriend uit de ellende geholpen.

De cliënt en psycholoog lopen samen soms tegen complicaties aan tijdens het behandelproces. Het stelt gerust dat Korrelboom voor het groepsproces, de indicatiestelling en per uit te voeren stap de mogelijke complicaties meldt.

Hoe goed het werkboek ook in elkaar steekt, aan de lezers van Over Psychologie het advies: “Don’t try this at home.” Ik ben ervan overtuigd dat de methode COMET het beste werkt wanneer je de stappen voor het eerst met een psycholoog uitvoert. Op die manier wordt je denken en dus je zelfbeeld nog meer uitgedaagd. Een psycholoog kan je daardoor nét dat steuntje in de rug geven dat je nodig hebt.

De methode is prima stap voor stap in te passen in individuele sessies. Ik werk er graag mee.

Verbeter uw zelfbeeld in zeven stappenVerbeter uw zelfbeeld in zeven stappen

Kees Korrelboom

117 bladzijden

Methodiek, zelfhulpboek

Uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum

2011

Klinisch psycholoog Dr. Kees Korrelboom (1951) publiceerde verschillende malen over de COMET methodiek. Hij is hoofd wetenschappelijk onderzoek bij PsyQ Haaglanden. Ook is hij lid in de vereniging opleidingscommissie van de VGCt. En hij is directeur van Westland Workshops.

BoekenBoeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.