Aanraking verdiepen

Aanraking is iets wonderlijks – Steve Haines en Sophie Standing

“Ga gemakkelijk zitten en laat je handen met hun volle gewicht op je bovenbenen rusten. Let op het dubbele signaal: de aanraking naar binnen in je bovenbeen en naar buiten via je handen. Je ontmoet jezelf.”

Steve Haines en Sophie Standing vertellen je over het wonder dat aanraking is. Haines zorgde voor een verzameling uitspraken en schrijfsels over aanraking. Deze bundelde hij tot een “radiaal idee”. Standing verdiepte Haines’ idee met haar oranje en blauwe illustraties. Hoe werd ik aangeraakt door “Aanraking is iets wonderlijks“?

Aanraking als heling

© Aanraking is iets wonderlijks

Dit boek over aanraking is gedrukt op dik en glad papier. In mijn vingers voelen de bladzijdes prettig aan. Ik betrap mezelf erop dat ik meermaals en zonder praktisch nut over de bladzijdes strijk. De dikke pagina’s maken een dieper knisperend geluid wanneer ik ze omsla, dan dunne pagina’s in andere boeken doen. Dat pleziert me. Terwijl ik blader komt de geur van inkt vrij. Ik houd van die geur. Deze herinnert mij aan vele eerdere uren boeken lezen. Meerdere zintuigen worden geprikkeld. Dat helpt mij om het begrip aanraking verder te verdiepen.

Met Haines kun je aanraking verder verdiepen

De informatie die Haines deelt vind ik interessant. Ik ga meer nadenken over aanraking en neem andere perspectieven in overwegen. De illustraties van Standing verdiepen de informatieoverdracht. Hierdoor wordt de tekst van Haines beter voelbaar voor mij. Het stripverhaal vormt een mooi geheel. Zo word ik geheel geraakt. Laat dát nou precies Haines’ boodschap zijn: “Je raakt altijd een hele persoon aan, nooit een deel van iemand. Altijd. Als je dit eenmaal beseft, is dat een revolutionair inzicht.”

De vier oefeningen in het einde van het boek doen me denken aan een ander rijkelijk geïllustreerd boek: “Hoe heb ik je lief” van Piet Weisfelt. Beiden mannen kennen het geheim van transformatie door aanraking. Hoewel hun vakgebied zeer verschillend is. Erotiek (Weisfelt) versus lichaamswerk binnen de hulpverlening (Haines).

Aangeraakt door het boek, illustraties, oefeningen en zelfbeleving

Het inzicht waar Haines mij als psycholoog, relatietherapeut en mens verrijkt gaat over ons zelfbewustzijn en aanraking. “Aanraking kan je zelfbeleving naar een hoger niveau tillen.” De lichaamsgerichte therapeut legt mij uit hoe zelfbewustzijn bij kinderen begint bij voelen, voordat ze denken. Ook maakt hij een interessant onderscheid tussen het ontmoeten van jezelf (naar binnen voelen) en de wereld (naar buiten voelen). “Door naar binnen te voelen kun je weten wat echt is. Door naar buiten te reiken kun je weten dat je niet alleen bent.”

Ik werd geraakt door het boek, de illustraties, de oefeningen en het gedachtegoed over zelfbeleving en aanraking. Wat zal Haines in jou aanraken? Prikkel je zintuigen en jezelf als geheel met “Aanraking is iets wonderlijks“.

Ondertussen kan ik niet wachten ook Haines’ andere stripverhaal “Trauma is iets wonderlijks” te lezen. Lees jij liever eerst onze recensie van dat boek? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang bericht als de recensie online gaat.

Aanraking als helingAanraking is iets wonderlijks

Auteur: Steve Haines
Illustrator: Sophie Standing

36 bladzijden

Stripboek

Uitgeverij Mens!

2022

Steve Haines is opgeleid in yoga, shiatsu, craniosacraal therapie en trauma releasing. Zijn kennis zet hij om in therapie in zijn eigen praktijk, in boeken en als docent in diverse opleidingen. Daarvoor reist hij voornamelijk Noord- en Midden-Europa rond.

Sophie Standing specialiseerde zich in illustraties binnen gezondheidszorg. Ze ondersteunt zo ons begrip over de ingewikkelde wezens die wij mensen zijn. Haar illustraties gaven eerder al duiding over autisme, dimensie, onrust, pijn, trauma en vergeving.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.