Verbeeld je levenslessen

Maak daadwerkelijk kunst van je levenskunst en verbeeld je levenslessen

“Nú weet ik dat wel! Maar straks sta ik gewoon weer te schreeuwen. Wanneer ik me zo in de steek gelaten voel, dan kan ik niet meer helder denken. Ja, later weer. Als ik ’s nachts in bed spijt heb. Maar hoe krijg ik het in mijn kop op het momént zelf! Leer me dat eens!”

© Mirella Brok

Inzichten krijgen is vaak de eerste stap die nodig is voor verandering. Die inzichten komen niet zomaar aanwaaien. Ze kosten vaak tijd, reflectie en aandacht. Als je dan na al dat werk inzicht hebt, dan ben je helaas nog maar halverwege. Voor veel mensen is dat een flinke tegenvaller. Want ineens wéét je het wel beter, maar dóe je nog niet automatisch beter. Hoe frustrerend is dat!

Meestal laat verandering op zich wachten doordat mensen het logische inzicht vergeten tijdens emotionele situaties. Daar sta je dan met je goede voornemen. Vergroot de kans dat je jouw inzicht vasthoudt. Zelfs als de stress, boosheid, het verdriet of onrecht toenemen. Verbeeld je levenslessen in kunst en verander gemakkelijker je gedrag.

Hoe houd je inzichten vast?

Maak gebruik van de kracht van de herhaling. Dat kan door één maal daags je inzicht te herhalen als een mantra voor jezelf. Je kunt je inzicht ook op een stuk papier of in je telefoon schrijven. Zo word je ook in het voorbijgaan onbewust herinnert aan je nieuwe inzicht. Dan beklijft het beter.

  • Herhaal je inzicht als een mantra
  • Maak je inzicht zichtbaar en tastbaar

© Mirella Brok

Kunstzinnig leren herinneren

Je kunt het nog leuker maken voor jezelf. Door jezelf uit te dagen om je inzicht te vangen in een gedicht, een rijm of verhaaltje. Hierdoor onderzoek je jouw inzicht nog meer. Doordat je jouw inzicht vangt in een kader dwing je jezelf om nog krachtiger en zuiverder te omschrijven wat je inzicht nu eigenlijk is.

Maak van de woorden heuse levenskunst. Doordat je de woorden ook nog verbeeld worden andere zintuigen zoals je ogen en tastzin aangespoord om je inzicht te herinneren. Kunstzinnig bezig zijn is niet rationeel. Je spreekt een ander hersengebied aan wanneer je creëert. Hierdoor boor je andere lagen in jezelf aan. Door extra tijd te investeren in jouw inzicht en het tegelijkertijd scherper en mooier te maken, neemt de kans op herinnering toe.

  • Verscherp je inzicht
  • Vóel je inzicht ook
  • Stimuleer andere hersengebieden

Verbeeld je levenslessen en verander je gedrag.

Kun je wel wat inspiratie gebruiken bij het maken van je kunstwerk? Binnenkort verschijnt een recensie van het boek ‘Inspiratie‘ van Ad Dijksterhuis. Die is momenteel aan het sudderen. Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Over Psychologie en mis de publicatie niet.

Of lees de eerdere publicaties ‘Helemaal zelf gedacht‘ en ‘Op avontuur in eigen gedachten‘ over ‘Zelfdenkboek‘.

Bronnen over kunstzinnig leren

  • Hoefsloot, R.F. (2022). Kunstzinnig Dynamisch Coachen. Een methodiek om creatief en kunstzinnig te werken aan persoonlijke en professionele ontwikkeling. Breda: De kleine tiki
  • Hoefsloot, R.F. (2022). Meditatief Boetseren. Kunstzinnig en creatief werken aan persoonlijke en professionele ontwikkeling. Breda: De kleine tiki
  • Duintjer, M. & Visser, M. (2021). Zelfdenkboek. Zelf filosoferen en schrijven over liefde en vriendschap. Utrecht: Uitgeverij Ten Have.

Letterlijke levenskunst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.