Compassie oefenen

“… dat we met oefenen niet iets moeten, maar dat we in feite tijd en energie steken in dingen die we waardevol vinden en waarvan we weten dat ze onszelf en anderen goed doen.” – uit Compassie in je leven.

De auteurs Frits Koster en Erik van den Brink leren je in het zelfhulpboek ‘Compassie in je leven‘ met mildheid te kijken naar jezelf en naar anderen. Met goed onderbouwde psychologische theorieën, prachtige levenskunst en boeddhistische oefeningen zetten ze overtuigend uiteen hoe je dat zelf kan bereiken. ‘Oei, oefeningen’, denk je misschien. Dat klinkt wellicht als een opgave. Moet ik dan op een meditatiekussentje hardcore aan de slag? Of kan ik verlicht raken met minimale inspanning?

Compassie in je leven verrijkt je relaties door je meer te leren over de menselijke overlevingsmechanismen, emotieregulering, aanwezigheid, innerlijke patronen, boeddhistische levensvrienden en vooral compassie. Je leert door de theorie te lezen, maar nog meer door de oefeningen te doen. De oefeningen zijn vooral gericht op het waarnemen van je lichaam, gedachten en gevoelens over jezelf en over de ander. Zo leren Koster en Van den Berg je om compassievolle gedachten te vormen over jezelf en je relaties.

Compassie leert je relaties te zien als een levend wezen

Stukken uit het boek Compassie in je leven doen me denken aan de filosofie van Martin Buber. In het geschrift uit de jaren twintig Ich und du (Buber, 2010) waarschuwt hij ons om relaties en andere mensen niet te zien als objecten die iets voor ons kunnen betekenen. In plaats daarvan nodigt hij je uit om mensen en relaties vanuit nieuwsgierigheid en diversiteit te benaderen.

Buber, Koster en Van den Brink helpen je om je relaties vanuit verschillende oogpunten te bekijken. Ze leren je te zien dat er verschillen zijn tussen jou en de ander. En dat er gelijkenissen zijn tussen jou en de ander. Het gaat erom je waardeoordeel over deze verschillen of overeenkomsten los te laten.

Zo word je aangemoedigd een vriendelijke blik te behouden. Je leert relaties te zien als een levend wezen waar je respectvol mee om mag gaan. Met die blik verrijk je jouw relaties. Deze relaties of jouw gevoelens over die relaties mogen ongemakkelijk zijn. Daar leer je mee om te gaan.

Compassie in je leven raad ik vaak aan in mijn praktijk voor relatietherapie. Onlangs is het ook terecht verplichte literatuur geworden op mijn opleiding tot contextueel psychotherapeut. “Wanneer we elkaar kwetsen doen we dat meestal vanuit overlevingsinstinct. Gewoonlijk doen we dat niet expres, maar vanuit vechten, vluchten of verstijven.”

Koster en Van den Brink begrijpen als geen ander de noodzaak tot een goede relatie met jezelf en met anderen. Ze spreken de lezer aan tot het nemen van compassievolle verantwoordelijkheid. “Alles wat je maar ervaart, gedachten, emoties, geluiden of gevoelens … ze hoeven niet gevangen of weggeduwd te worden, maar kunnen vriendelijk en belangeloos begroet worden wanneer en zolang ze op de voorgrond zijn. Je bent er voor ze wanneer ze je komen bezoeken.”

Rust in jezelf en in relaties

Wil je (zelf)compassie kunnen voelen voor je eigen onvolkomenheden en die van een ander? Dan gaat dat niet over één nacht ijs. Misschien is het zelfs zo moeilijk dat het je soms ook niet lukt. Gelukkig wordt ook dat met mildheid bekeken. Deze schrijvers zijn de leraren die zelf het goede voorbeeld geven en je vanuit vriendelijkheid laten onderzoeken.

Je krijgt geen cijfer voor het resultaat dat je boekt. Door compassie te oefenen met compassie vind je veel rust in jezelf en in relaties. Het vereist discipline als je alle oefeningen structureel wilt doen. Gelukkig mag je het zonder oordeel en met compassie doen. Dat geeft je de vrijheid om oefeningen uit te kiezen die bij jou en jouw levensfase horen.


Compassie in je leven – Mindfulness verdiepen met heartfulness ,
Frits Koster & Erik van den Brink, 184 bladzijden, Hulpboek, Boom psychologie, 2015

Frits Koster (1957) en Erik van den Brink (1959) hebben jarenlang ervaring in de oosterse en de westerse levenskunst. Eerder schreven zij samen al het boek Compassievol leven.

Links

Bestel het boek ‘Compassie in je leven‘ via deze link.

Vind je dit boek interessant? Misschien interesseert ‘De kracht van mentaliseren‘ je dan ook. Lees voor het bestellen eerst de recensie op Over Pscychologie ‘Mentaliseren, kun je dat eten?’.

Compassie en vergeven gaan vaak met elkaar samen. Lees en luister meer over vergeven in “Waarom zou ik jóu vergeven?” op Over Psychologie.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.