Kijkwijzer; Dit programma breekt je hart

Over Psychologie erkent hartenzeer

“Zelfs als ik probeer even afleiding te vinden, bijvoorbeeld door Netflix te kijken, gaat er weer iemand vreemd in de serie. Dan zit ik niet meer lekker. Dus zelfs dát werkt niet. Zo zit ik dus steeds maar weer te huilen.” Waar kan een mens met liefdesverdriet en relatieproblemen nu nog aan afleiding vinden?

Wanneer je stevig liefdesverdriet of relatieproblemen hebt, dan is er weinig ontsnappen aan. Je wordt te pas en te onpas steeds weer herinnert aan je hartenzeer. Zelfs wanneer je ontspanning zoekt in entertainment, werkt dit vaak averechts. Vele liedjes, boeken, programma’s, films en series gaan over voorbije, onmogelijke of ongelukkige relaties. Zou het niet mooi zijn als Kijkwijzer drie nieuwe symbolen toevoegt aan haar assortiment?

“Dit programma bevat scenes
die je liefdesverdriet en relatieproblemen wellicht beïnvloeden.”

Voor de kwetsbare kijkers is het fijn om vooraf te weten hoe een serie hen raakt. Als je niet van griezelen of grof geweld houdt tijdens een ontspannen zaterdagavond, dan kies je films of series uit zonder spin of vuist. Over Psychologie voelt empathie voor mensen met hartenzeer die zich willen ontspannen. Zo zouden mensen hartenzeer vooruit kunnen met drie symbolen. Eén symbool dat waarschuwt voor het herinnert worden aan liefdesverdriet. Een tweede symbool dat waarschuwt voor scenes waarin zich affaires afspelen. Het derde symbool geeft aan dat het programma onrealistische liefdes toont.

Kijkwijzer voor hartenzeer

© Mirella Brok

Dit programma bevat scenes over affaires

Kijkwijzer geeft trainingen om te bepalen welk advies voor een vertoning gepast is. De codeurs die deze training afronden, vullen per programma een vragenlijst in om zo de juiste pictogrammen aan de kijkers te tonen.

Kijkwijzer symbool voor affaire en andere relatieproblemen Iedere verhaallijn waarbij de hoofdpersoon een super fijne relatie opbouwt met een ontzettend leuke ander, terwijl die leuke ander een vreselijke partner heeft, krijgt dit symbool. Uiteraard geldt dit ook voor verhaallijnen waarin de hoofdpersoon een partner heeft die na één scene overduidelijk niet past. Waarna er binnen de 18de minuut ontmoeting plaatsvindt met een knappe nieuwe collega, buur of voorbijganger ontmoet die veel beter past.

Misschien dat zelfs open relaties het ‘affaire pictogram’ krijgen. Of zelfs scenes waarin de hoofdpersoon meer emotionele onthullingen doet aan een therapeut, ouder of vriendengroep? Over dit soort grensgevallen kan de kijkwijzercommissie zich wellicht buigen. Zij zijn immers experts in het geven van gepast advies en het presenteren van de juiste pictogrammen.

De inhoud van dit programma
kan jouw liefdesverdriet verergeren

Om te beoordelen of een programma liefdesverdriet versterkt is een training of vragenlijst wellicht onvoldoende. Je weet soms pas hoe het voelt áls je het voelt. Misschien kan een team van vrijwillige liefdesverdrietigen steeds de nieuwste releases controleren.

Kijkwijzer liefdesverdrietHet nadeel is dat juist kwetsbare mensen aan pijn blootgesteld worden. Daarom is het misschien wel zo veilig om uit voorzorg de volgende vertoningen van dit pictogram te voorzien. Allereerst de romantische comedy’s waarin het te veel goed gaat of alsnog goed komt. Ten tweede de drama’s die inzoomen op relaties tussen geliefden. Ten derde alle vertoningen waar een relatietherapeut in voorkomt. Want waar in de film een relatietherapeut is, een relatieprobleem niet ver weg. Met deze voorselectie voorkomt Kijkwijzer al heel wat leed.

Als extra dienst kan Kijkwijzer een loket openen voor mensen die achteraf overvallen werden door liefdesverdriet dat werd veroorzaakt door entertainment. Om zo verdere besmetting te voorkomen.

Het volgende programma
stimuleert onrealistische romantiekKijkwijzer symbool onrealistische liefde

Het derde en laatste symbool is liefde, met een paar schepjes meer liefde. Een overkill aan liefde, zogezegd. De films met een happy end horen sowieso tot deze categorie. Net als films waarin niets vreselijks gebeurd, zoals de Hallmark kerstfilms. Daar hoort dit symbool voorop te staan. Maar ook films die liefde op het eerste gezicht en ware liefde etaleren. En uiteraard alle vertoningen met ongezonde schoonheidsidealen. Dat lijkt me duidelijk.

Boodschap voor hen met liefdesverdriet en relatieproblemen

Vooral dat laatste symbool zal wel zo’n beetje bij iedere film en reclame verplicht raken. Want er worden me wat onrealistische relaties geschets in de media. Dat lijkt me eigenlijk voor íeder mens schadelijk.

Maar, om heel eerlijk te zijn zal liefdesverdriet ook getriggerd worden als je iemand ziet met een neus net zoals die van … . Liefdesverdriet focust zich eigenlijk net als verliefdheid; de ander en jullie (voorbije) relatie is overal! De pijnlijke waarheid is dat je soms nu eenmaal door een relatiecrisis of liefdesverdriet heen moet.

“Weet je, soms is het ook gewoon wat het is. Dan laat ik de tranen gewoon maar even stromen. Het moet er toch gewoon ook uit.” Tot deze slotsom komen betekent de situatie accepteren. Niet als eindstation, wel als wissel. Na iedere crisis en ieder verdriet komt … afijn.

Tot die tijd maar even natuurdocumentaires, animaties of Bumba kijken. Gewoon voor de zekerheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.