Kamerling verloor het van de liefde – Pretenders II

“Zat er onder die enthousiaste, tomeloos veel energie uitstralende, charismatische man, een veel te onzeker jongetje dat zichzelf overschreeuwde?”

Isa Hoes

In Toen ik je zag doet actrice Isa Hoes haar hartverscheurende levensverhaal. Voor haar partner Antonie Kamerling was het leven een beproeving. Achter zijn vrolijke uitstraling in de schijnwerpers ging een leven vol depressies schuil.

Acteren was hun lust en hun leven. De soap Goede tijden, Slechte tijden bracht hun bij elkaar. Een showbizz huwelijk was geboren en de Privé was niet meer weg te slaan. Een droomhuis met hun lieve kinderen leek hun leven compleet te maken. De extremen van Antonie Kamerling gooiden echter roet in het eten.

Voor ik begin met lezen ben ik erg benieuwd in hoeverre Isa ons zal toelaten in haar leven met Antonie. Maar ook vraag ik me af: Was hij wel zichzelf bij haar? Lukte het hem te stoppen met dat verdomde acteren en zichzelf te zijn?

Zal Isa zich verbonden gevoeld hebben met haar man, ook tijdens zijn donkere periodes? Of moest ze machteloos toekijken hoe Antonie zichzelf de vernieling in hielp. Door zijn manische en depressieve trekken steeg hij hoog en viel hij hard. Iedere keer weer.

Op de filmset van Ik ook van jou wordt hij hard aangepakt door de regiseur: “Je kunt niks, je bent een amateur.” Isa vermoedt Antonie’s ware aard, maar kan er niet bij: “Waarom kon je je niet verweren? Was je zo onzeker dat je bang was dat hij gelijk had? Als ik je het vroeg ontkende je dat, maar diep van binnen was dat misschien toch je grootste angst.”

“Ik zie Isa met de kinderen schommelen, terwijl pappa het licht niet meer kan verdragen”

Enkel nog bekend als soapster wordt Antonie in 1993 verrassenderwijs gecast voor De kleine blonde dood. Een indrukwekkend verhaal van wijlen Boudewijn Büch. Hij vertelt hierin over de tragische dood van zijn zoontje en hoe slecht hij zich voelde als afwezige vader. Voelde Antonie zich aangetrokken tot dit script, omdat hij zich ook niet opgewassen voelde tegen zijn taak als vader? Deed hij zich daardoor beter voor dan hij kon waarmaken?

Het diep tragische met veel warmte geschreven overlijden, raakt mij diep. Ondanks mijn aanvankelijke scepsis pakt Isa me bij de strot, zonder melodramatisch te worden. Het omgaan met een zwaar depressieve partner door een verteller die altijd een beetje naïef blijft, geeft een beeld dat niet meer van mijn netvlies te krijgen is. Ik zie Isa met de kinderen schommelen in de tuin van de verbouwde boerderij, terwijl pappa het licht niet meer kan verdragen.

“Was het de naïviteit die Antonie aantrok in de schattige Isa?”

Het is Isa gelukt om mij Antonie te laten kennen. Hun verbondenheid wisselde sterk. Was het de naïviteit die Antonie aantrok in de schattige Isa? Het lijkt of zij zijn donkere gedachtes juist daardoor niet kon doorgronden.

Toen ik je zag – Isa Hoes – 225 bladzijden – Autobiografie – Artemisia

Isa Hoes (1967) is als actrice bekend geworden door de soap Goede tijden, slechte tijden. Later speelde zij in televisieseries, zoals Medisch Centrum West, All Stars en Rozengeur en Wodka Lime.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.