Levenslange inspiratie

Inspiratie. Hoe we tot grootse prestaties komen – Ap Dijksterhuis

“Inspiratie stelt de mens in staat zich verder te ontwikkelen. Het zorgt ervoor dat we nieuwe dingen doen, nieuwe dingen bedenken, onszelf verbeteren. Wat een briljante uitvinding van het brein. We zijn homo inspiraticus.”

Lees ‘Inspiratie‘ van Ap Dijksterhuis en reken af met de gedachten dat inspiratie voortvloeit uit een toevalstreffer, talent of domweg geluk. Want Dijksterhuis interpreteerde een groot aantal onderzoeken die zijn kernboodschap onderbouwen: inspiratie zit in ieder mens. Al heeft inspiratie soms een eigenwijze timing om zich te openbaren. Hierdoor lijkt inspiratie ongrijpbaar. Dijksterhuis doet zijn best om in zijn gelijknamige boek inspiratie te doorgronden.

Levenslange inspiratie zit in ieder mens

Vermoedelijk schrijft Dijksterhuis over inspiratie omdat het zijn roeping is. Hij heeft zichtbaar schik in het verschijnsel. Daarom gunt hij jou, de gewone mens die op zoek is naar duurzaam geluk, een beetje inspiratie. Dat komt mooi uit nu Over Psychologie de aandacht vergroot voor kunstzinnige psychologie. Vandaar dat ik onderzoek hoe ‘Inspiratie‘ en inspiratie kunstzinnige psychologie stimuleert.

Inspiratie bij kunstzinnige psychologie

© Inspiratie – Hoe we tot grootse prestaties komen

Dijksterhuis’ schrijfstijl is prettig leesbaar. De voorbeelden die hij gebruikt zijn sprekend. Wetenschappelijke onderzoeken legt hij stap voor stap uit zodat ze makkelijk te volgen zijn. Het is duidelijk dat Dijksterhuis precies begrijpt wat inspiratie is en hoe zij getriggerd wordt. Lezen van ‘Inspiratie‘ is daardoor een prettige bezigheid.

Tijdens het lezen, ervaar ik dat inspiratie zich door míj niet laat bekijken. Kijk ik direct in haar richting, dan verdwijnt ze. Negeer ik haar, dan voel ik haar aanwezigheid weer. Meermaals leg ik het blauwe boek weg om haar te volgen. Gelijktijdig met het lezen, beleef ik het proces dat Dijksterhuis ontvouwt.

Lezen over inspiratie is een prettige bezigheid

Inspiratie‘ leert mij om aan de slag te gaan. Gewoon ergens te beginnen. “De bokkensprongen die het brein maakt nadat het iets nieuws of iets opwindends meemaakt kunnen leiden tot wat we de tweede vorm van inspiratie hebben genoemd: we krijgen een inval, of een goed idee.”

Daarom schrijf ik deze keer mijn recensie niet diréct na het lezen van het boek. Ik begin met het filmen van ‘Inspiratie‘. Dit resulteert in onderstaand filmpje, dat op zijn minst deze recensie zal opvullen. Stiekem hoop ik dat het creatieve proces, ook het schrijven van deze recensie meer richting geven.

Ik film met veel plezier het prachtig vormgegeven boek. Met z’n ribbelige kaft en reliëf letters. Terwijl ik de zachte pagina’s door mijn vingers waaier. ‘Heb ik je nou te pakken?’, vraag ik me af. ‘Waar zit je dan toch?’, twijfel ik.  Graag geef ik in mijn recensie kernachtig de formule van inspiratie. Uiteindelijk besluit ik dat Dijksterhuis dat in ‘Inspiratie‘ veel beter kan dan ik.

“… als we onze roeping volgen ervaren we vaker inspiratie. We krijgen het gevoel dat ons leven zinvoller en coherenter is, en dat leidt weer tot meer ervaren geluk. De zin van het leven is het vinden van je roeping, en het doel is het teruggeven van die roeping.”

Inspiratie levenslang begrijpen of beleven

Voorlopig strand ik op het volgende: het begríjpen van inspiratie is niet mijn roeping. Daarom vólg ik haar. Met dit inzicht geeft Dijksterhuis mij levenslange inspiratie.

Wil jij inspiratie begrijpen of beleven? Volg dan ook je nieuwsgierigheid. Deze eigenschap kan groter worden door het beoefenen van kunstzinnige psychologie of het lezen van ‘Inspiratie‘.

Ap Dijksterhuis

356 bladzijden

Informatief boek

Uitgeverij Prometheus

2022

Ap Dijksterhuis (1968) schreef eerder al acht boeken. De meest bekende zijn zijn informatieve boeken over psychologie voor volwassenen en kinderen. Het is veilig om te stellen dat Dijksterhuis genoeg inspiratie ervaarde als schrijver en hoogleraar psychologie. Het lijkt zijn roeping om nu ‘Inspiratie’ ook daadwerkelijk te vangen en te delen met ons allen. Hij deed 15 jaar om het fenomeen te vangen. Geen wonder dat het bij mij wat tijd tot bezinken nodig heeft.

BoekenBoeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.