Van Gullie naar Gij

Na samen praten, weer focussen op jezelf voor reflectie

Spreken of zwijgen? Dát is de vraag waar Over Psychologie de laatste tijd over peinsde. Enerzijds zijn er voor een individu goede redenen om te spreken. Anderzijds zijn er voor hetzelfde individu net zoveel goede redenen om te zwijgen. Het is maar welk perspectief bij jezelf als individu past.

Daarom peinsde Over Psychologie verder. Wordt spreken of zwijgen beïnvloed door de relatie en het onderwerp van gesprek? Om deze context te onderzoeken voor jezelf kun je vijf stappen nemen. Vier stappen werkte Over Psychologie uit tot de hieronder opgesomde artikelen;

Gesprek afronden voor jezelf

© Jasper M, www.jasperskunst.com

Een gesprek afronden voor jezelf

Een relatie heeft een dynamiek van samen en alleen. Van intimiteit naar autonomie. Nabijheid en afstand. Tijdens een gesprek maak je ook de beweging van samen naar alleen. Je beslist zelf wat je communiceert en hoe. De ander vangt je gedrag op en reageert. Zo ben je samen verantwoordelijk voor het gesprek. Tegelijkertijd ben je enkel verantwoordelijk voor je eigen stuk. Zo is het gesprek afronden voor jezelf jouw eigen verantwoordelijkheid.

Deze artikelreeks moedigt je aan om voor jullie gesprek te focussen op jezelf. Daarna komt de focus op de relatie. Vervolgens de focus op het gesprek en de ander. Hierbij ben je actief aanwezig in jezelf om zo verbonden te blijven. Afsluitend nodigt Over Psychologie je weer uit om je op jezelf te focussen.

Dat doe je met de hulp van reflectie. Het enige dat je hoeft te doen om thuis te komen, is drie keer te klikken met je hielen.

Eerste klik: Thuiskomen bij jezelf via je ademhaling

Laat je buikspieren even los. Hierdoor kunnen je longen zich tot onderaan vullen met zuurstof. Knijp daarna je buikspieren weer samen. Trek je navel in. Zo pers je daarna de lucht weer naar buiten. Je concentreert je op jouw centrum van je lichaam.

Tweede klik: Thuiskomen bij jezelf via meditatie

Trek jezelf terug in een mediatie. Gewoon door adem te halen en je te concentreren op je lichaam. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld onderstaande oefening van Over Psychologie.

Derde klik: Thuiskomen bij jezelf door te schrijven

Belangrijke ervaringen die je voelde tijdens het gesprek kun je toevertrouwen aan een dagboek, journaal, gedicht of brief. Reflecteer bijvoorbeeld door onderstaande vragen te beantwoorden.

  • Wat vertelde jij in jullie gesprek?
  • Hoe reageerde de ander op jouw input?
  • Wat dacht je daarover?
  • Hoe voelde dat voor jou?
  • Welke reacties kon je toen geven? En welke koos je uiteindelijk?

Verleg de focus van samen, naar jezelf

Je bent thuisgekomen door drie keer te klikken met je hielen. Voordat het gesprek begon was je ook thuis. Je besloot toen om het avontuur van het gesprek aan te gaan, uit te stellen en/of te pauzeren. Daarna voelde je dat het weer tijd was om bij jezelf terug te keren. Dat helpt het gesprek af te ronden voor jezelf.

Hopelijk genoot je van de reis. Vijf stappen kunnen een wereld van verschil maken. Wil je vaker op avontuur met Over Psychologie? Mis dan geen enkele podcast of blog meer en schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.