Wat verlang ik naar Gij

Stilstaan bij je verlangens voordat je spreekt of zwijgt

“Een samenlevingsrelatie is meer dan twee lijven die tegen elkaar wrijven en elkaar verslijten.” Alfons Vansteenwegen (2009).

Ervaar je een lastige situatie met een ander en twijfel je of je het gesprek aan wilt gaan? Sta dan twee keer rustig stil bij de context voordat je besluit of je wilt spreken of zwijgen. Door stil te staan vermijd je jouw automatische voorkeur gedrag. Hierdoor kun je iets nieuws uitproberen. Mocht je daarna tóch kiezen voor je automatische gedrag, dan is je keuze vrijer en doordachter. De kans op een goed gesprek kan toenemen. Misschien lost dat de lastige situatie beter op.

Je verlangens ook in relaties leren voelen

© Jasper M, www.jasperskunst.com

Eerder publiceerde Over Psychologie ‘Wie ben ik om te spreken‘. Hierin las je hoe je eerst tot jezelf komt, zodat je daarna meer autonoom onderstaande stappen kunt nemen.

  • Overzie je eigen verlangens binnen de relatie
  • Begin daarna het dialoog via jezelf met de ander
  • Of parkeer het dialoog voor nu
  • Maak de cirkel rond door weer stil te staan bij jezelf na deze ervaring

Overzie je verlangens binnen de relatie

In dit artikel nemen we stap twee. En dat is nog een hele uitdaging. ‘Wie ben ik om te spreken‘ eindigde namelijk met een waarschuwing:

Wanneer je naar mensen kijkt als middelen om je behoeften vervuld, en jij bent zelf ook een mens, dan zie je jezelf ook als middel (Buber, 1959). Kijk je dus naar je verlangens binnen een relatie, bekijk die dan zonder de eis om ze ingevuld te zien door de ander. Zo schep je een Gij-Gij relatie.

Hoe sta je als een Gij stil bij je verlangens, zonder een andere Gij als gebruiksvoorwerp verantwoordelijk te houden voor het invullen van je verlangens?

  • Sta jezelf allereerst toe om je verlangens te voelen.
  • Daarna kun je leren om je verlangens te voelen binnen de relatie met de ander.

Voel jouw verlangens

Jouw verlangens ontdek je in je eigen binnenwereld. Ze zitten in je. Net als je gedachten en gevoelens. Jouw innerlijke wereld ontdek je zoals je werelden ontdekt; je maakt er een reis door. Reis niet als een kolonist, maar als een antropoloog. Observeer wat je ontdekt zonder te verbeteren.

Maak een dagelijkse tocht in je binnenwereld, zodat je de weg leert kennen en je deze wereld kunt bezoeken als er nood is. Bijvoorbeeld door je dagelijks te laten inspireren tot reflectiemomenten. ‘Stilstaan bij deugden‘ of ‘Open innerlijke deuren‘ geven je 366 dagen van het schrikkeljaar een sleutel naar je innerlijke wereld. Je kunt uiteraard ook zelf iedere dag een aantekening maken over je innerlijke wereld in een dagboek.

Via mediatie kun expliciet jouw verlangens opzoeken in je binnenwereld. Zoek een ontspannen moment, plek en houding en concentreer je op je ademhaling. Keer je aandacht naar binnen. Laat gedachten en gevoelens die opkomen steeds weer gaan. Wanneer het moment voor jou daar is, vraag je zelf dan wat je voor dit moment verlangt. Wacht je antwoord af. Wanneer je verlangen verschijnt bekijk, beluister en ervaar het dan bewust. Adem drie keer in en uit. Keer je aandacht weer naar buiten.

Als laatste kun je jezelf het boek ‘Vreemdgaan met je partnercadeau doen. Dit boek inspireert je tot het oprecht leren kennen van jezelf, de ander en je liefdesrelatie. Het leert je onderscheid te maken tussen verlangens en verwachtingen.

Begrijp verlangens binnen je relaties

Wanneer je meermaals jouw verlangens opzoekt, dan weet je de weg naar je verlangens ook wanneer er spanning zit op de relatie met een ander. Spanning in een relatie ontstaat wanneer de verlangens die je in jouw binnenkant ervaart, niet vervuld ziet worden aan de buitenkant. Misschien komt dat door een dualiteit van je innerlijke verlangens. Bijvoorbeeld een verschil van korte en lange termijn verlangens, praktische en romantische verlangens, of tegenstrijdige verlangens. In een langdurige relatie kun je het verlangen hebben om respectvol om te gaan met de vermoedelijke verlangens van de ander. Tegelijkertijd kun je verlangen naar autonomie en opkomen voor jezelf.

Stoei eens met onderstaande vragen. Probeer daarbij je oordeel en angst voor de antwoorden te verdragen. Je staat nog maar aan het begin van je onderzoek. Oplossingen hoef je nog niet te vinden, enkel informatie.

  • Welke verlangens word je gewaar tijdens de spanning in deze relatie?
  • Wat zijn je kernverlangens in deze relatie met de ander?
  • Welke kernverlangens heb je tot de relatie met jezelf?
  • Weet je welke verlangens de ander heeft in jullie relatie?

Schrijf je antwoorden eens op en bevraag jezelf gerust op verschillende momenten. Zo oogst je belangrijke informatie. Deze informatie kun je later delen met de ander, wanneer je voor stap drie kiest. Je kunt deze informatie ook voor jezelf uitdokteren, wanneer je voor stap vier kiest. Jij beslist wanneer de tijd rijp is.

Verdiep je in verlangens door te lezen

We kunnen een leven lang leren over verlangens in relaties. Er is al veel geschreven al veel over verlangens binnen relaties en in de toekomst volgen er vast nog meer artikelen. Hier op Over Psychologie in ieder geval. Mis de volgende drie delen van deze reeks niet en schrijf je daarom in op onze nieuwsbrief.

Dit artikel kwam tot stand dankzij gedachten en schrijfsels van andere psychologen, kunstenaars en filosofen. Wil je jezelf nog meer verdiepen? Lees dan één van onderstaande boeken. Door op de links in dit artikel te klikken kom je vanzelf bij Bol.com zodat je ze gemakkelijk aan kunt schaffen.

  • Buber, M. (1959). Ik en gij. Utrecht: Erven J. Bijleveld.
  • Caddy, E. (2003). Open innerlijke deuren. Den Haag: Uitgeverij Synthese b.v.
  • Vansteenwegen, A. (2009). Vreemdgaan met je partner. Omgaan met verschil en verbondenheid in je relatie. Tielt: Uitgeverij Lannoo.
  • Ververs, G., Sonneveld, N. en Wiersma, A. (2020). Stilstaan bij deugden. Reflectiemomenten voor iedere dag. Uitgeverij ACT on Virtues.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.