Psychologische ontwikkeling na crisis

Psychologische ontwikkeling na crisis
Emoties
Psychologische ontwikkeling na crisis
Loading
/

Iedere crisis geeft een kans tot psychologische ontwikkeling. Een crisis die we allemaal meemaakten is de Coronacrisis. Vandaar dat Over Psychologie aan de hand van deze gezamenlijke crisis verschillende portretten maakten van mensen die psychologisch groeiden ondanks én dankzij de Coronacrisis.

Hoe groeiden mensen door de Coronacrisis?

De mensen in de portretserie van Over Psychologie leerden onderstaande lessen dankzij en ondanks de Coronacrisis. Meer details over deze levenslessen hoor je in de podcast hierboven.

  • Klaasje zorgt beter voor haar relaties. Ze begrijpt dat haar eenzaamheid een houding was.
  • Doordat Brechje in de eerder omstandigheden gedrag kon veranderen, vertrouwt ze dat gedragsverandering in meerdere omstandigheden mogelijk is.
  • Volgens Jacco kunnen mensen sterker en tegelijkertijd zachter worden door een crisis.
  • Bryan vermoedt dat een crisis mensen iets over zichzelf leert.
  • Een crisis kan, volgens Bryan, mensen dichter bij de natuur brengen.
  • Erica ontwikkelde haar autonome en zelfstandige denkwijzen verder.
  • Een crisis ontwikkelde de humor van Val en Selma.

Het is interessant om te weten hoe anderen wijzer en weerbaarder werden door de Coronacrisis. Wat kun jij met deze inspirerende informatie? Je kunt deze nabootsen in je eigen (toekomstige) crisis. Lees hieronder maar verder.

Waardoor komt er een psychologische ontwikkeling na crisis?

De contextuele therapie gebruikt graag de metaforen van een schatkistje en een rugzakje. In je schatkistje zitten relaties, vaardigheden, kwaliteiten enzovoort die je helpen in het leven. Het rugzakje bevat je bagage. Die bagage bestaat uit allerlei onrecht dat je leven zwaar kan maken.

Sommige ervaringen komen zowel in je rugzakje als je schatkistje terecht. Bijvoorbeeld Bryans werk als kleine zelfstandige hovenier. Dat werk is zwaar. Wellicht te zwaar als Bryan ouder wordt. Een blessure kan dan in een klein hoekje zitten. Tegelijkertijd geeft het werk hem inzichten, een frisse neus en een gespierd lijf. Dat houdt hem psychologisch en lichamelijk flexibel en veerkrachtig.

Een ander voorbeeld is Klaasjes introverte aard. Deze persoonlijkheidstrek doet het goed in haar werkzaamheden die ze vaak zelfstandig uitvoert. Tegelijkertijd kon haar introverte aard Klaasje soms isoleren.

Je kunt tijdenlang goed gaan op je automatische gedrag. Vaardigheden zitten dan in je schatkistje. Tót ineens je omstandigheden veranderen. Soms werkt je gewoonte dan niet meer voldoende. Het dient je niet meer zoals vroeger. Je ervaring en je vaardigheden komen dan in je rugzakje terecht. Op het moment waarop je evolueert, komen je vaardigheden weer terug in je schatkistje. Daar zaten ze eerder ook. Daarom lijk het geen ontwikkeling, maar dat is het wel. Dankzij de verschuiving leer je automatisch gedrag, vrijwillig te kiezen. Dát maakt veel verschil! In plaats van een ‘slaaf’ van je gewoonten, word je een rijke en vrije levenskunstenaar.

Beluisteren kan ook via Podimo

Luister je graag via de Podimo App? Probeer de Podimo App nu 30 dagen gratis.

Meer weten over schatkistjes en rugzakjes?

Wanneer je zelf middenin een crisis zit, is reflectie soms lastig. Dan kan het fijn zijn als iemand met je meedenkt. Kun je wel wat hulp gebruiken bij je tegenslagen? Lees dan de serie ‘Omgaan met tegenslagen‘ die binnenkort uitkomt op Over Psychologie. Of spreek met een contextueel therapeut over de inhoud van je schatkistjes en rugzakjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.