Vertel eens … hoe werkt dit?

Wensen & grenzen – in gesprek met autisme. Frans Jacobs, Jan-Pieter Teunisse, Arjan Videler en Ink social design

“Dankzij interviews met verschillende ouderen ontstond inzicht in de sociale worsteling van een leven met autisme waarbij de diagnose pas op latere leeftijd kwam. Ook ontstond de behoefte aan begrip en communicatie hierover. Deze kennis monde uit in een set gesprekskaarten om na de diagnose met naasten hierover de dialoog te kunnen blijven voeren.”

Het ‘Sociaal perspectief van en voor ouderen met autisme’ ontwikkelde gesprekskaarten. De kaarten helpen het dialoog. Hoe werkt dat?

Gesprekskaarten Wensen & Grenzen

© Wensen & grenzen – in gesprek met autisme

Gesprekskaarten voor een huis-tuin-keuken dialoog

‘Vertel eens … ‘

Wat een prachtige open uitnodiging: ‘Vertel eens…’. Een mens kan zo van wal gaan met het dialoog. Maar… zoveel vrijheid, is ook niet gemakkelijk, zeg. Het is nogal een uitdaging, zo’n open, abstracte uitnodiging. Dus, hoe begint een verdiepend gesprek dan wel? Vooral met je dierbaren waar je al jaren mee leeft.

Deze stok kaarten geven iets meer kader. Binnen die kaders is veel vrijheid. Zo kan er over vijf verschillende thema’s gesproken worden. Binnen ieder thema kun je één van de 20 vragen kiezen. Met die 20 vragen is wat bijzonders aan de hand. De vragen kun je alledaags stellen, want je kunt ze zo tegenkomen in een huis-tuin-keuken dialoog. Tóch moedigen ze anderzijds diepgang aan. Ze geven ruimte om je verhaal te starten. Zo alledaags zijn ze dus toch ook niet…

De drie interactiekaarten zijn erg helpend bij het verdiepen van het gesprek. Ze helpen de luisteraar bij het stellen van concrete verdiepingsvragen, het concreet uiten van betrokkenheid en het concreet aanbieden van complimenten, hulp of advies.

Wensen & grenzen from Hogrefe Uitgevers on Vimeo.

Hoe werkt dit bij jou?

De makers van de gesprekskaarten nodigen ons uit om een gerichte vraag te kiezen. Op die manier kunnen we het gesprek sturen naar onderwerpen waar we op dat moment nieuwsgierig naar zijn en over willen spreken. Tegelijkertijd opperen de ontwerpers dat we vragen blind kunnen trekken en zo improviserend kunnen spreken met elkaar.

De vragen zijn concreet, vrij van oordeel, schuwen moeilijkheden niet, staan open voor oplossingen, en scheppen ruimte voor de ontmoeting met de ander. ‘Hoe werkt dit bij jou?’ is de achterliggende nieuwsgierige vraag.

Wat een mooi begin voor een gesprek.

GesprekskaartenWensen & Grenzen – in gesprek met autisme

Frans Jacobs, Jan-Pieter Teunisse, Arjan Videler en Ink social design

100 gesprekskaarten met 5 verschillende thema’s

3 interactiekaart: 1 verdiepingskaart, 1 gevoelskaart, 1 reactiekaart

Grenzen en wensen: 1 claxonkaart en 1 wenskaart

Hogrefe

2024

Bol AlgemeenBol Algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.