Act in love. Over omgaan met verschillen en jezelf blijven in je relatie. Denise Matthijssen.
“Alleen jij kunt dit. Niemand anders weet wat jij in je lichaam ervaart. Niemand anders weet welke gedachten bij jou langskomen. Niemand anders weet welke emoties jij voelt. Je kijkt er met meer afstand naar en zo ontstaat de ruimte die je nodig hebt om te beslissen hoe je wilt reageren.” (Act in love, 2023).
Denise Matthijssen zet je aan het werk met haar boek “Act in love“. Daar staat tegenover dat je heel wat terug krijgt van je noeste arbeid. Matthijssen stopte haar boek boordevol met oefeningen waardoor jij jezelf en je relatie gespiegeld ziet. Daarnaast fietst zij er goed gevonden metaforen doorheen. Deze metaforen kruisen op een twee splitsing met een grote dosis humor. En dat is geen overbodige luxe. In de spiegel kijken is best spannend. Gelukkig vermindert humor stress. Matthijssens lachspiegels zijn dus erg helpend bij jouw relationele en psychologische onderzoek.
Wat levert Act in love je nog meer op?
© Act in love. Over omgaan met verschillen en jezelf blijven in je relatie.
Je schrijft samen met Matthijssen je eigen boek
Een boek lees ik omdat ik een dialoog aan wil gaan met de schrijver. Ik lees diens gedachten en daarna peins hoe ik ten opzichte van die gedachten sta. Op die manier ga ik een dialoog aan met de schrijver. Wil ik een dialoog met mijzelf aangaan, of een monoloog voeren, dán schrijf ik in een dagboek.
Hoe anders ging dat in “Act in love“! Waar het boek mij stimuleerde om een monoloog aan te gaan. Dankzij dit werkboek was ik zelf meer aan het woord dan de schrijfster. De titel doet het boek dus echt eer aan. ACT! Doe! Verander!
Als therapeut zie ik de absolute meerwaarde van de oefeningen. Iedereen die deze oefeningen invult doet zichzelf 2 jaar lang, wekelijkse therapie cadeau. En dat is een koopje! Al is het niet op maat, het geeft zeker inzicht, zelfs een doorgewinterde relatietherapeut als ik.
Schrijf echt mee!
Om deze 100 uur relatietherapie te ontvangen, dien je wel echt te dóen. Schrijf dus daadwerkelijk mee. Zelf dacht ik geregeld ‘nou, dit kan ik wel overslaan, want:
- het is zo zonde om te schrijven in een boek.
- zo erg is het bij mij/ons niet.
- doet vast zeer om er in te duiken.
- in 44 jaar op deze aarde weet ik alles al over mijzelf.
- dit is herhaling.
- ik heb in 10 jaar relatie overal al doorheen gewerkt.
- het word teveel.’
En dus, bladerde ik door. Tot een stemmetje mij influisterde ‘Nou, dat kun je als recensist níet maken’ en dan bladerde ik weer terug. Ondertussen ben ik blij dat ik terugbladerende en meeschreef. Want … hoewel het niet nodig leek, zette ik tóch kleine stapjes.
Do not try this at home …
(Warning: The following show features stunts preformed either by professionals or under the supervision of professinals. [OverPsychologie] and the producers must insist that no one attempt to recreate or re-enact any stunt or activity performed on this show.” (Warning screen Jackass.)
Het is overweldigende om de waarde van 100 uur relatietherapie in één maand te duwen omdat je een recensie wilt schrijven. Liever had ik een leven lang over dit boek gedaan. Want ik denk dat ik er een leven lang zoet mee kan zijn. Dat is dan ook wat ik de lezers gun: probeer met dit boek niet zo snel mogelijk van je relatieproblemen af te komen. Neem je tijd voor het doorleven van dit werkboek. Dat is je relatie meer dan waard.
“Als je jeuk hebt, kun je beslissen of je gaat krabben. Maar dat heeft soms nog meer jeuk tot gevolg. Je kunt ook proberen de jeuk even te verdragen om te zien of die jeuk vanzelf minder wordt.” (Act in love, 2023).
Wil jij ook 100 uur relatietherapie in 406 bladzijden?
Act in love. Over omgaan met verschillen en jezelf blijven in je relatie
Denise Matthijssen
406 bladzijden
Zelfhulpboek
Uitgeverij Boom Psychologie
2023
Duizendpoot Denise Matthijssen is opgeleid als HBO-Verpleegkundige en Systeemtherapeut. Met deze papieren op zak werkte zij in de Kinder- en Jeugdpsychiatrie, in haar eigen praktijk, en haar eigen trainingsbureau. Ze geeft partnerrelatietherapie, individuele coaching, trainingen, supervisie en leertherapie. In haar werk zet ze verschillende methodieken in: ACT, IFS (Internal Family Systems) en Ademwerk.