Gezinsontwikkeling

(Schoon)Familieproblemen
(Schoon)Familieproblemen
Gezinsontwikkeling
Loading
/

Het gezin is een allegaartje van mensen in verschillende levensfases. Dat ieder gezinslid met een eigen kleur ook nog in een persoonlijke levensfases verkeerd, kan de sfeer in huis flink bepalen. Het artikel ‘O! Ontwikkelen jongeren en ouders zich zo…‘ zoomt in op de gezinsontwikkeling binnen gezinnen met jongeren tussen 15 en 25 jaar. In dit audiofragment luister je naar dit artikel.

Ontwikkelingspsychologie en contextuele therapie geven informatie over de parallel lopende ontwikkelingstaken van jongeren en volwassenen in een gezin. Kennis geeft houvast en vergroot je empathie. Vandaar dat je in dit fragment leert over de:

  • algemene ontwikkeling van identiteit.
  • ontwikkeltaken van de jongeren en van de ouders van jongeren.
  • ondersteuning van elkaars ontwikkeltaken als gezin.
Gezinsontwikkeling

“De ontwikkeling van jongeren en volwassenen verloopt in een gezin gelijktijdig. Dat kan voor spanning zorgen, maar als je geluk hebt kunnen jullie ontwikkeltaken elkaar ook mooi aanvullen. En vormen twee zelfverzekerde identiteiten zich naast elkaar. Hoe ontwikkelen jongeren en volwassenen zich parallel?”

Meer begrijpen over gezinsontwikkeling

Heb jij een jongere onder jouw verantwoordelijkheid? Dan kun je vast nog meer psychologische kennis over adolescentie gebruiken! Kijk daarom voor verdieping eens naar de literatuur uit dit artikel door op onderstaande links te klikken. Als je de boeken bestelt via onderstaande affiliatie links, dan sponsor je meteen onze gratis website.

Op Over Psychologie lees je vele gratis artikelen over autonomie in verbinding. Zoals “Afstand in de liefde“, “Balans in je relaties brengen” en “Mentaliseren, kun je dat eten?”.

Of lees het online artikel “Hoe verondersteld denken relaties met adolescenten verandert” in het pakket online artikelen “Familie en schoonfamilie“ van relatietherapeut Mirella Brok.

Beluister via Podimo

Luister je onze podcasts graag via de Podimo App? Probeer dan de Podimo App 30 dagen gratis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.