Verschillen in relaties

Intimiteit
Communiceren met je lief
Verschillen in relaties
Loading
/

Van elkaar verschillen is in het begin van een relatie spannend, interessant en sexy. Na verloop van tijd worden verschillen in een langdurige relatie vaak een bron van ergernis. Wel gek eigenlijk.

Zou je alledaagse verschillen tussen jullie opnieuw opwindend kunnen vinden? Ook ook na tien jaar relatie? Zelfs als het gaat om een rommeltje op het aanrecht versus smetvrees? Sommige relatietherapeuten denken van wel. Zij stimuleren je verschillen in relaties op te merken met interesse.

Hoe verdraag je jullie verschillen?

Het is jammer als alledaagse verschillen in je relatie jullie ergeren. Die ergernis kan de alledaagse intimiteit in de breedste zin van het woord verminderen. Lukt het je om verschillen te verdragen? Dan vergroot dat waarschijnlijk jullie flexibiliteit, vergevingsgezindheid, humor én intimiteit.

Schnarch vermoedt in Passionate Marriage dat dagelijks allerlei ergernissen verdragen de intimiteit verhoogd. Omgekeerd werkt dat volgens hem ook. Meer intimiteit vergroot je veerkracht om dagelijkse ergernissen te vergeven.

Vandaar dat deze podcast jullie verschillen in intimiteit onderzoekt. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Zelfs jullie verschil in intimiteit, kan dan de relatie versterken.

  • Wordt eerst intiemer met jezelf door jezelf te bevragen over intimiteit.
  • Daarna word je intiemer met je partner door een goed gesprek.
  • Accepteer enerzijds dat jullie jezelf zijn.
  • Besef jezelf anderzijds ook dat jullie samen zijn.

Meer lezen over verschillen in relaties?

Over Psychologie heeft een groot aantal artikelen en podcasts over relaties. Luister bijvoorbeeld ook naar de podcast “De liefde is helemaal niet romantisch” of “Praten met je partner“. Geniet je van lezen? Lees de artikelen nog eens na.

De bibliotheek van Over Psychologie groeit met de week. Mis niets en schrijf je in voor de nieuwsbrief van Over Psychologie.

Je kunt jullie verschillen ook eens met een relatietherapeut bespreken. Veel mensen spreken graag lastige verschillen eens uit met een onpartijdige derde. Dat helpt!

Beluisteren kan ook via Podimo

Luister je graag via de Podimo App? Probeer de Podimo App nu 30 dagen gratis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.