Helpende houding heelt

Rationeel leren denken
Emoties
Helpende houding heelt
Loading
/

Deze podcast is te beluisteren via de Podimo App. Probeer de Podimo App nu 30 dagen gratis.

Een situatie is niet makkelijk of moeilijk, zo concluderen cognitieve psychologen. Onze gedachten óver een situatie maken het ons makkelijk of moeilijk. In het artikel “Verval en nieuw begin” wordt deze nogal stellige uitspraak bevestigd. Bryans gedachten tijdens de Coronapandemie geven namelijk een goed voorbeeld over rationeel leren denken. Hoewel de Coronapandemie steeds minder in het actuele nieuwsbeeld prijkt, brengt Over Psychologie dit twee jaar oude artikel nog eens onder de aandacht. Want nog steeds kunnen we veel leren van Bryans ervaringen.

Rationeel leren denken

Wil je ook rationeel leren denken?

Leer net als Bryan hoe helend een helpende houding is. Dat doe je met onderstaande tips. In de podcast hoor je een verdieping van deze tips.

  • Tel je zegeningen en teer op goede herinneringen
  • Spendeer genoeg tijd in de natuur en laat je gedachten daar de vrije loop
  • Daag jezelf uit door iets te doen dat niet bij je persoonlijkheid past
  • Bezit niet te veel en zorg goed voor wat je wel bezit

Bryan was een fictieve personage. Zijn verhaal ontstond uit 5 verschillende gesprekken die Over Psychologie voerde met verschillende mensen die nuchter en neutraal tegen de Coronapandemie aankeken. Uit die verhalen ontstond één verhaal in de Coronareeks van Over Psychologie. Dankzij dit verhaal kunnen we ook na de actualiteit leren van de kracht van een neutrale stemming.

Meer rationeel leren denken

Je kunt jezelf trainen om rationeler meer helpende gedachten te denken. Maak gebruik van de kracht van herhaling en lees daarom ook het artikel ‘Verval en nieuw begin‘ later deze week nog eens na. Of train je rationele gedachten bijvoorbeeld via de inzichtkaarten van onze relatietherapeut Mirella Brok. Je kunt ook een gesprek te plannen met een therapeut.

Rond 21 maart, 21 juni, 21 september en 21 december lees je op Over Psychologie een nieuw artikel in de reeks ‘Psychologie en tuinieren’. Mis deze artikelen niet en schrijf je in voor de nieuwsbrief van Over Psychologie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.