Afstand in relaties vergroten en verkleinen

Afstand groot en klein
Communiceren met je lief
Afstand in relaties vergroten en verkleinen
Loading
/

Iedere romantische relatie heeft autonomie en intimiteit nodig. Dat betekent dat je soms afstand neemt van je partner en soms nabijheid zoekt. Er zijn extremen, gemiddelden en bruggen in afstand. Zo vond Over Psychologie zes verschillende soorten afstanden in liefdesrelaties. Hoor hoe je die afstand in relaties verandert.

Verschillende afstanden in relaties
Er zijn verschillende soorten afstanden in relaties mogelijk

Hoe groot mag de afstand tussen partners zijn?

In deze podcast hoor je hoe groot de afstand tussen partners kan zijn. Allereerst hoor je over twee extremen, namelijk ‘Omgekeerde afstand’ en ‘Onzichtbare relaties. Luister naar de problemen die koppels ervaren bij deze afstanden. Hoor ook welke schoonheid er zit in deze extreme vormen van autonomie en intimiteit.

In sommige relaties is de ruimte zo groot, dat de partners elkaar niet kunnen zien. De ander en de relatie zijn onzichtbaar. Dat kan gevoelens van afwijzing en onzekerheid oproepen. Hoewel het goed voor te stellen dat dit pijnlijk kan zijn, heeft zelfs deze allergrootste afstand in relaties iets geruststellend. Het maakt dat mensen ook (tijdelijk) vrijer.

Ten tweede hoor je wat er kan gebeuren als je van die extremen de afstand respectievelijk wat laat vieren naar ‘Geen afstand’ of wat inloopt naar ‘Grote afstand’. Ook hier word je deelgenoot gemaakt van de voor- en nadelen.

Tot ineens dat moment waarop partners op natuurlijke wijze weer in elkaars bewustzijn komen. Ze korten afstand dan vanzelfsprekend in door contact te maken. Hoewel de aandacht er daarnet nog niet was, bleef de verbinding wel. Zo ontstaat een natuurlijk proces.

Luister als laatste ook naar de twee middens; ‘Intimiteit’ en ‘Gepaste afstand’. Leer wat de ervaringen hier kunnen zijn. Zo begrijp je beter hoe je afstand in relaties vergroten en verkleinen kunt.

Relationele ontwikkeling krijgt voorrang in deze kleine afstand. Er is ook nog steeds sprake van zelfstandigheid. Dat betekent dat verschillen bestaan, zonder de behoefte om deze op te lossen.

Meer leren over afstand tot je partner?

Wil je meer horen of lezen over afstand tot je partner? En leren hoe je afstand in relaties vergroten en verkleinen kunt? Dan heb je gewoonweg geluk. Over Psychologie bracht eerder al drie artikelen uit over dit thema. ‘Afstand in relaties afwisselen‘, waarvan dit de podcast is. ‘Van afstand naar nabijheid en terug‘, waarin je leest hoe jij zelf afstand in je relatie verdraagt of veranderd. ‘Afstand in de liefde‘, waarin je leest wat afstand schept en welke mogelijkheden afstand heeft. Deze laatste twee artikelen worden ook in een podcast gegoten. Een samenvatting over afstand in relaties lees je hier.

Beluister via Podimo

Luister je onze podcasts graag via de Podimo App? Probeer dan de Podimo App nu 30 dagen gratis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.