Als jij wél gelukkig bent

Empathisch zijn als jij geluk hebt
OverPsychologie
Als jij wél gelukkig bent
Loading
/

Als een goede vriend of familielid zich ongelukkig voelt en negatief in het leven staat, dan begeef je jezelf soms op glad ijs. Één verkeerde opmerking en het gesprek valt stil. Hoe spreek je met mensen die ongelukkig zijn in hun leven of in de liefde, terwijl je zelf een optimist bent? Een empathisch gesprek is een goed hulpmiddel.

Hoe spreek je empathisch met pechvogels?

In een gesprek met een pechvogel heb je misschien de behoefte om de ander te helpen, je mening te ventileren of je gelijk te halen. Een empathisch gesprek gaat daar niet over. Tijdens een empathisch gesprek ontmoet je de ander. Je staat open voor de waarheid van de ander. Jouw eigen waarheid verlies je niet, maar je kiest ervoor deze even te parkeren.

Hoe voer je een empathisch gesprek?

In deze podcast van vier en een halve minuut hoor je acht verschillende tips over het voeren van een empathisch gesprek. Zo hoeven jouw vrienden niet of minder naar psychologen en psychiaters te gaan om gesprekken te voeren ze éigenlijk met goede vrienden en familie willen voeren. Een empathisch gesprek wil je met dierbaren, omdat het verbind.

  • Ga het gesprek rustig aan
  • Benoem hoe jij jezelf zou voelen als je zelf in de situatie van die ander zou zitten
  • Blijf in contact als de ander emoties toont
  • Vertrouw erop dat de lach later in jullie gesprek weer komt

Meer lezen over empathie balans?

Lees je dit artikel graag nog eens in een paperback terug? Bestel dan het boek ‘10 jaar Gewoonweg Gelukkig‘ van Over Psychologie. Dit artikel is daarin namelijk gepubliceerd.

Wil je meer aanvullende informatie over empathie? Dan kun je jezelf trainen met hulp van de inzichtkaarten ‘Peins als een kunstenaar‘.

Empathisch zijn, betekent niet dat je grenzeloos wordt en voorbij gaat aan jezelf. Vind je evenwicht en lees ‘Balans in je relaties brengen‘. Lees ook ‘Vergeven en spreken over klein leed‘ als je mild wilt vertellen over klein leed dat jóu dwars zit.

Beluisteren kan ook via Podimo

Luister je graag via de Podimo App? Probeer de Podimo App nu 30 dagen gratis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.