Geweldloos werken in organisaties

Geweldloos in organisaties
Communiceren
Geweldloos werken in organisaties
Loading
/

Wanneer je week in week uit werkt, krijg je met heel wat mensen te maken. Je bent op je werk afhankelijk van elkaar om gemeenschappelijke doelen te behalen. De vraag is niet óf er een conflict ontstaat. Maar wannéér het conflict ontstaat. De vervolgvraag luidt: hoe ga je daar dan mee om?

Psycholoog en filosoof Marjan Vaesen vond dé sleutel voor conflictoplossing. Namelijk in de filosofie van geweldloosheid en bepaalde deugden. Ze ontdekte dat iedereen op de werkvloer krachtig geweldloos gedrag kan leren. Ook al is er geweld, is het moeilijk, kost het tijd én samenwerking. Je kunt ieder moment geweldloos beginnen. Werk ook geweldloos binnen jouw organisatie. Begin vandaag.

Hoe kun je arbeidsconflicten geweldloos oplossen?

Luister allereerst drie kwartier naar de podcast “Geweldloosheid kun je leren”. Je leert hierdoor geweldloos in organisaties te werken. Onderstaande onderwerpen komen aan bod. De uitleg inspireert je om vervelende conflicten zelf krachtig geweldloos aan te gaan. Zo kun je conflícten met anderen omvormen tot verbínding met anderen.

  • Benoem een conflict gewoon als een conflict
  • Begrijp de filosofie over geweld en geweldloosheid van Butler
  • Zie in dat geweld ook plaatsvindt binnen organisaties
  • Luister naar de psychoanalytische duiding over de ambivalentie van woede en liefde door Sigmund Freud en Melanie Klein
  • Oefen met het juiste midden de deugdenethiek van Aristoteles
  • Word deugdzaam op de werkvloer dankzij Alasdair MacIntyre

Wanneer je Marjans uitleg beluistert, leer je meer over geweldloos conflicten oplossen. Bewustwording over bovenstaande onderwerpen is van belang. Allereerst bij de grote ervaringen zoals intimidatie en discriminatie. Het is daarnaast nét zo van belang bij ‘klein’ leed. Bijvoorbeeld bij irritatie over collega’s. Of ruzie met je baas. En onbeleefd gedrag van je klanten.

Beluisteren kan ook via Podimo

Luister je graag via de Podimo App? Probeer de Podimo App nu 30 dagen gratis.

Lees meer over geweldloos werken in organisaties

Herhalen is leren. Verdiep je na het luisteren van de podcast daarom nog meer in deze interessante stof.

Wil je meer lezen over geweldloosheid? Het geleiden van woede? Of het oefenen van deugden? Lees ten eerste de kern van de podcast nog eens terug in het artikel ‘Geweldloosheid kun je leren‘ van Over Psychologie. Dat artikel verschijnt vrijdag 18 februari. Of lees onze recensie van ‘De zeven vinkjes‘ die we op vrijdag 25 februari plaatsen.

Ten tweede kun je sommige van onderstaande boeken lezen. Hieronder zie je een deel van de bronnenlijst die Marjan gebruikte tijdens haar onderzoek. Door één of meerdere van deze boeken te lezen, leer je meer over geweldloos werken.

One comment Add yours

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.