Autonomie in je relatie

De vrouw tegenover mij huilt. Ze speelt met haar verfrommelde zakdoekje. “Ik weet gewoon niet wie ik ben.” Ze steekt haar handen in de lucht, alsof ze zich overgeeft. “Wie ìs Saskia?!?”, ze laat haar handen in haar schoot vallen. Dát is de vraag: wie ben je? Ontdek meer over autonomie, dan ontdek meer over jezelf.

Met onderstaande oefening ga je op zoek naar jezelf. Dat is niet iets wat je in een avondje doet. Neem daarom de tijd om jezelf te ontdekken. Het is een spannend avontuur!

Gedraag jij je anders als je alleen bent dan wanneer je partner in de buurt is? Wanneer je de behoefte hebt om alleen te zijn, is jouw innerlijke ruimte, de vrijheid om jezelf te zijn, vaak gekrompen. Dat kost energie en is zinloos voor de relatie. Weet je nog wie jij bent? Voel je dat nog? Ook in je relatie?

Hoe doe je dat?

  • Koop een notieboekje, of schrift dat je mooi vindt.
  • Ga zitten in een fijne ruimte, op een fijne plek.
  • Zorg dat je niet gestoord wordt.
  • Doe je ogen dicht, en stel jezelf de eerste vraag: Wie ben je?
  • Antwoord je met je naam, beroep of burgerlijke staat? Of heb je misschien je uiterlijk beschreven? Om tot je autonome zelf te komen dien je afstand te nemen van je status. Je hebt (een) baan – salaris – lichaam – mooi gezicht – prijzen – partner – gevoelens – gedachten – ervaringen – verlangens, maar je bent deze niet. Je kunt dit allemaal kwijtraken en nog steeds jij zijn. Dus: wie ben je?
  • Doe je ogen dicht, en stel jezelf de komende weken elke dag de vraag: “Wat deed ik vandaag dat mij gelukkig maakte?”
  • Schrijf je antwoorden op en maak na een paar weken een betrouwbaar gemiddelde.

Autonomie

Autonomie staat voor zelfstandigheid, vrijheid en eigenheid. Het is dus logisch dat juist dit begrip voor ieder individu een andere betekenis heeft.

Als kleuter van 2 à 3 jaar begint je autonomie met het woord ‘Nee!’ Daarna word je ‘eigen willetje’ steeds sterker. ‘Ik wil dit niet, ik doe het zelf, ik ga niet mee, ik kan dat best, ik hoef dat niet, dat is van mij.’ Lastig voor ouders, noodzakelijk voor je identiteitsgevoel. In de psychologie definïeren we autonomie als: “het begin van je identiteitsgevoel” (Van Beemen, 2006).

  • Doe je ogen dicht, en stel jezelf de vraag: wanneer voelde je jezelf onafhankelijk en vrij in je huidige of vorige liefdesrelaties?
  • Schrijf het antwoord op in je boekje.
  • Doe je ogen dicht, en stel jezelf de vraag: Hoe voelde het om vrij en jezelf te zijn?
Illustratie – Cathérine Verviers
  • Schrijf het antwoord op in je boekje.
  • Doe je ogen dicht, en stel jezelf de vraag: Wat had je daarvoor nodig?
  • Schrijf het antwoord op in je boekje.
  • Het is stimulerend om kwaliteiten bij jezelf te ontwikkelen, in plaats van deze te vinden in een ander. Doe eens iets wat je altijd al eens wilde doen, maar nooit hebt gedaan. Of doe iets wat je nooit zou willen doen, maar nu toch eens probeert.

Hoe zit dat?

Zonder jou is er geen jullie. Als je weet waar jij begint en de ander eindigt, wordt de relatie sterker. Weet dus wie je zelf bent. Je identiteit ontdek je door te luisteren naar je emoties, lijf en gedachten.

Een fijne methode om jezelf te leren kennen, is te kijken naar hele concrete ervaringen en je vermogens in die ervaring. In al je verzamelde concrete ervaringen en vermogens, ontdek je jouw overtuigingen en je identiteit.

Meer lezen over autonomie in relaties?

Lees nog meer over intimiteit en autonomie in het tweede artikel van dit tweeluik van Over Psychologie “Intimiteit tussen individuen” of bestel één van onderstaande boeken door op de links hieronder te drukken. Ben jij een doener en werk je liever aan je relatie dan dat je erover leest? Dan zijn de inzichtkaarten over relaties en de online trainingen over relaties echt iets voor jou.

Bronnen voor autonomie

Beemen, van L. (2006) Ontwikkelingspsychologie. Groningen/Houten: WoltersNoordhoff

Dowrick, S. (2001) Single; Intimiteit & Alleen zijn. Amsterdam/Antwerpen: Uitgeverij Contact.

Kam, van der. G (2013) Dag van de dialoog. Gebaseerd op de Socrates dialoog en de NLP basislijnen.

Fromm, E. (1974) Liefhebben, een kunst, een kunde – over de ontplooiing tot creatief mens-zijn. Utrecht: Erven J.Bijleveld

McGraw, P. (2007) Wees slim in de liefde – Vind en houd degene die écht bij je past. Utrecht: Uitgeverij het Spectrum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.